Nem arancini, mégis olaszos valamennyire, hiszen vagy rizsből, vagy 1 centisre tört spagettitésztából, valamint húsból, megfelelő zsiradékből, zöldségekből és fűszerekből készül a Mamma Sferico gombóca. A receptek egy részének kitalálásában Serényi Zsolt is segített. Az évek óta dédelgetett projekt 2016 decemberében valósult meg és már most erősen gondolkodnak a kis gombócok foodtuckosításában. Szerintünk jó ötlet lehet, mert a hot doggal, hamburgerrel, gyrossal ellentétben kulturáltan lehet fogyasztani. Nem potyog, nem csöpög, csak kellemes és laktató.

Egészen pici, gyakorlatilag maximum 4 személyes bolttal indított a Mamma Sferico, szemben a Nemzeti Múzeummal, közel több egyetemi campushoz. Néhány szék és egy könyöklő áll rendelkezésére azoknak, akik helyben fogyasztanák az ételt, de természetesen az elvitel is jó opció lehet. A pultban sorakoznak maguk a gombócok, melyek egy III. kerületi konyhán készülnek, aztán sokkolással fagyasztják őket félkész állapotra és így érkeznek a helyszínre, ahol egy sütőben pirulnak fogyaszthatóvá. Elsőre az olajban sütés lenne az evidens, de ők ennél a verziónál maradtak, így a külseje ugyan nem ropog, csak vékony kis kérget kap, belül pedig omlik, az adott hús textúrájának függvényében.

Az elkészült gombócok között találunk vegetáriánus, lazacos, csirkehúsos, sertéshúsos és marhás verziót, illetve egy marhás rizsgolyót is. A kicsi adag 5 gombócot jelent, egy szósszal és szórással 1090 forintba kerül és egészen laktató lehet ebédre például. Ha menüben kérjük, üdítő és desszert (tiramisù, gyümölcsrizs, brownie) is jár mellé 1590 forintért.

A nagy tál 7 gombócot foglal magába (1290 forint, menüben 1790 forint). Szerencsére ezek variálhatók, tehát nem fontos 5-7 csirkéset enni, hanem akár mindegyikből kérhetünk egyet.

Mi végigkóstoltunk egy pár párosítást és úgy találtuk, hogy az édes curryvel nyakon öntött lazacos, a hoisin szósszal érkező marhahúsos, a vadas mártásos marhás, a paradicsomszószos csirkés és a francia sajtszószos lazacos lehet a legjobb kombináció. A szószok persze szezonálisan változnak majd, a variálhatóság gyakorlatilag végtelen. Vadhúsos, többféle zöldséggel kínált, rákos... és így tovább. Akár édes verziókat is el tudunk képzelni.

Úgy tűnik fér még új ételötlet a hazai street food piacra és ahogy írtuk, fesztiválkajának nagyon el tudjuk képzelni a Mamma Sferico tészta- és rizsgolyóit.

Mamma Sferico

Facebook

Cím:

1053 Budapest, Múzeum körút 41.
Nyitvatartás: hétfő-péntek: 11:00-18:00, szobat-vasárnap: zárva