Nagy mínuszokat jósolnak a hétre, de mi speciel minden reggel meglepődve konstatáljuk, hogy a Duna még mindig nem fagyott be a farkasordító hidegben. Az elmúlt tíz évből alig emlékszünk vissza olyan télre, hogy ilyen megtörtént volna, no de ez egészen másképp volt az elmúlt 100 évben. Következzen egy összeállítás olyan képekből, amelyeken az extrém fagy gyümölcseit csodálhatjuk meg.

Így festett az 1914-es nagy jégzajlás a Dunán a Belgrád (akkor Ferenc József) rakparton Schmidt Albin képein:

A feltorlódott jég alatt fel sem ismerni a folyót. A kép 1905-ben készült Újlaki rakparton a Margitsziget felől nézve, jobbra az Újlaki templom látható. Alatta 1903-as látkép a Királyi Palotával, a Lánchíddal, a zajló Dunával a Belgrád rakpartról, utána pedig egy 1907-es kép az Erzsébet hídról és a Rudas fürdőről:

Így festett a zajló Duna a '30-as, '40-es években:

Jégzajlás a Dunán a lerombolt Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Gellért-hegy felé nézve 1959-ben, majd 1963-ban másik irányból, a Belgrád rakpartról a budai hídfő felé nézve a az Erzsébet híd építése közben:

Végezetül három kép, amelyen ugyan nem a Duna látszik, hanem Tél tábornok egyéb hadműveleteinek eredménye 1964-ből, 1980-ból és 1981-ből: