A BVA létrehozott egy kiállítást, ahol a szavak „támadnak”, és amit tulajdonképpen a főváros lakói építettek. Októberben indult útjára a Neked mit jelent Budapest? kampány, amiben egyetlen szóban várták a Budapesthez kapcsolódó érzéseket, gondolatatokat, az eredményt pedig rendhagyó formában tálalták a közönségnek. Lüktetés, hidak, mindenség, befogadás – úgy tűnik, mindenki csupa jó dologra asszociált a fővárosról, de azért felbukkant a "betondzsungel" szó is.

Újságíróként, író emberként számunkra szinte lehetetlen egyetlen szóban értelmesen átadni egy benyomást, úgyhogy mi valószínűleg még most, a felmérés után két hónappal is a megfelelő kifejezésen gondolkoznánk, ha belevágtunk volna a projektbe.

A többség ennyit nem teketóriázott, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.-hoz több ezer szó érkezett be egy netes szógyűjtő felületen, amiből a 100 legnépszerűbbet állítottak ki a Budapest Projekt Galériában, áthidalva a nehézségeket, amit egy kutatás szövegalapú eredményének tálalása közben adódhatnak.

Vizuális ingerektől hemzsegő kultúránkban a szavak önmagukban nyilván annyira nem izgik, ezért egy háromszintes, különböző formákból és installációkból álló kiállításon keltették életre a kifejezéseket. Fényreklámokkal, LED-es kijelzőkkel, különböző festészeti, tipográfiai megoldásokkal, interaktív installációkkal, valamint a főváros látványosságait 3D-ben bevonó virtual reality eszközökkel érzékeltetik a szavak erejét.

A tíz legnépszerűbb kifejezést látatlanban meg mertük volna jósolni, hiszen nem meglepő, hogy a legtöbbeknek az otthon, szabadság, lehetőség, élet, pezsgés, szerelem, MINDEN, életem, honvágy, csoda szavak ugranak be a fővárosról. Volt pár szellemes asszociáció, a delfint például azóta sem értjük, és a dezsavű, díszlet, dohányszemcsék, „A”, köldökzsinór is összetettebb gondolkodásra és kreativitásra vallanak a válaszadók részéről. A kampány népszerűsítő

videóban egyébként ismert embereket is bevetettek, és kiderült, hogy Rúzsa Magdinak Budapestről a befogad, Till Attilának a dögös, Novák Péternek a mindenkié, a Benedek Tibor-Epres Panni párosnak a bérház ugrottak be.A kiállítótérben lehet kreatívkodni is, a NUBU ruhamárka beállt a kezdeményezés mögé, így a látogatók saját kezűleg készíthetik el egyedi, kedvenc szavukkal ellátott NUBU vászontáskájukat, amelyet egyfajta ereklyeként és ajándékként haza is vihetnek. Mondanunk sem kell, hogy mi párperces kínlódás után inkább háborítatlan formában hagytuk a tatyót.

A körülöttünk kialakuló információ- és ingertúltengésben persze muszáj frappánsan megragadni és egy szóban kifejezni a lényeget, és hogy mennyire fontos nyelvi egység a szó, azt a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága friss közleménye is alátámasztja, miszerint az év szava a csok, ifjúsági szava pedig a közösségi médiából származtatott filterbuborék, antiszava pedig a párváltás lett, maga mögé utasítva a bulibárót és a bélradírt. A Neked mit jelent Budapest? - kiállításon ilyen vadhajtásokkal nem találkozunk, és ha kíváncsiak vagyunk a projekt részleteire, januárban különböző tematikus beszélgetéseken és eseményeken nézhetünk be a kampány kulisszái mögé.