Egy múzeum és egy festmény küldetése alapból az, hogy vizuális ingerekkel kizökkentse az emberi percepciót, a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállítása viszont holnaptól kiegészül egy olyan kísérleti projekttel, ami a jól megszokott észlelési folyamatokat alaposan összekuszálja. Mindezt a karácsony jegyében.

Az érzékek peremén – karácsonyi élménybazár című rendhagyó kiállítás mindössze egy hétig, december 10. és 18. között lesz látható, de a szemünktől kezdve az orrunkon át az egész testünket bevonja az interaktív játékokba. Kipróbálhatjuk, milyen érzés különböző zavarba ejtő, például a látásunkat 90 fokban elferdítő szemüvegekkel karácsonyi ajándékokat csomagolni, cukorkát kóstolni úgy, hogy nem érzünk ízeket, és látássérülteknek fejlesztett programmal karácsonyi díszeket fordíthatunk át hangsorokká.

Ipari zajvédő fülhallgatóval és szemvédővel, pusztán az orrunkra hagyatkozva bolyonghatunk az illatlabirintusban a bejáratnál kapott karácsonyi, narancsos, fahéjas és egyéb illatmintákat követve, de meg is „szagolhatjuk” az MNG állandó gyűjteményének egyes darabjait. Parfümőrök ugyanis egy-egy festményhez speciális illatkompozíciókat hoztak létre az ábrázolt témáknak megfelelően, a látogatóknak ezeket később párosítaniuk kell a reprodukciókkal, tesztelve az orruk emlékezőtehetségét. Nekünk Fényes AdolfMákoskalácsáról érthető módon süteményillatok ugrottak be, Rippl-RónaiApám és Piacsek vörösbor mellett című festménye édeskés, mámorító érzést idézett fel, Gauguin Behavazott kertjéhez hozzárendelt kompozíció viszont valamilyen oknál fogva egy elegáns, öltönyös férfi benyomását keltette.

A kiállítás fizikailag is rendesen megmozgat a világ egyik első videojátékaként debütált Pong vak verziójával, amit a labda pozícióját a derekunkra kötözött mozgásérzékelő övvel felbecsülve, a hanghatásokra hagyatkozva meccselhetünk le. 3D-digitális festményeket is készíthetünk Virtual Reality-szemüvegben, az elkészült műalkotást, például egy kertes házikót pedig a kedvünkre körbejárhatjuk.

A közelgő ünnep szempontjából leghasznosabb installációnak az a karácsonyfa bizonyult, amelynek világítását fejre szerelhető EEG-mérőkkel gyújthatjuk fel. Ehhez három ember teljes relaxációja szükséges, mert csak a bemért, egymáshoz hangolt agyhullámok elcsitulásával kapcsolnak be az égők. Mi is kipróbáltuk, de az izzók öt perc után sem akartak működésbe lépni, amin a decemberi hajtás kellős közepén egyáltalán nem lepődtünk meg, de a látogatóknak valószínűleg több ideje lesz az ellazulásra, mert relaxáló animációkat is vetíteni fognak nekik.

Az interaktív kiállítás alkotója a londoni székhelyű Hack the Senses tudományos ismeretterjesztő projekt, amelynek alapítója, Bárd Imre Angliában végzi PHD-tanulmányait, filozófiai, társadalomtudományos és kognitív percepció a kutatási területe, képességfokozó, "embertökéletesítő" kutatásokban is részt vett korábban. A projektben azt a kérdést feszegetik, hol rejlenek az emberi észlelés határai, és hogyan lehet ezeket izgalmas kutatásokra és technológiai eszközökre alapozva meghaladni.A tárlat december 10-én, holnap délután 4-kor nyílik a Múzeum+ Karácsony program keretében, és az állandó kiállítás belépőjével megnézhető. Ez azért is jó, mert ha elfáradunk a klasszikus műgyűjtemény mustrálása közben, a 3. emeleti interaktív élménybirodalomban kikapcsolhatjuk, összezavarhatjuk és felfrissíthetjük az érzékszerveinket.