Két héttel a Vörösmarty téri után pénteken megnyitott a Szent István téri vásár is, hivatalos nevén Adventi Ünnep a Bazilikánál. A program hasonló az elmúlt években látottakhoz, tehát idén is megcsodálható esténként a fényfestés, van koripálya és bőséges street food kínálat a thai levestől a marhaszegyig.

A téren felállított faházakban közel nyolcvan kézműves ajándéktárgyaiból válogathatsz. A népi- és iparművészek, keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítő-tervezők, de a grafikusok és fotóművészek kézzel készített munkáiból is lehet január 2-ig szemezgetni.

Ebben az évben is látványos vizuális élményt kínál a monumentális fényfestés, melynek keretében új, 3D hatású filmet lehet végignézni esténként minden félórában.

E mellett számos esemény szerepel még műsoron: lesznek kézműves foglalkozások, flashmobok, táncház, kulturális műsorok, koncertek a Bazilikában, plusz meglepetés programokkal is készülnek.

A rendezvényen csupa energiatakarékos LED izzókat használnak a dekorációhoz, ahol 1 millió izzónál is több biztosítja a hangulatvilágítást. A 200 négyzetméteres, speciális műanyagból készült, ingyenesen használható korcsolyapálya sem fogyaszt energiát a jég hűtéséhez.

A street food kínálatot tekintve a szokásos, széles körű választékra lehet számítani. Jól járhatnak a húsevők az omaha szegy BBQ-val, burgerekkel, de az olasz tésztafélékre áhítozók és a thailevest szürcsölgetni kívánók se maradnak éhesen. A helyek 90%-ánál laktóz- és gluténmentes ételek is megtalálhatóak.Az idei évben egy teljesen új adományozásra van lehetőség: minden standon készpénzzel és bankkártyával is adakozhatsz a Magyar Ökumenikus SegélyszervezetSzeretet.Éhség kampányának. Az ingyenesen látogatható vásár november 25-től január 2-ig tart nyitva, hétfőtől csütörtökig 11:30-tól 20:00-ig, pénteken 11:30-tól 22:00-ig, szombaton 10:00-22:00 között, vasárnap pedig 10:00-20:00 óráig.