Október van, ilyenkor szép lassan bekuckózunk már a négy fal közé. Szerencsére ebben a hónapban is akadnak bőven programlehetőségek, hogy ne csak a paplan alatt összebújva töltsük el az estéket.

KoncertŐsszel ismét turnéra indul a Lordi.

A finn hardrock banda szeptemberben adja ki új stúdiólemezét, de ez az év több szempontból is különleges számukra, hiszen éppen 10 évvel ezelőtt, 2006-ban nyerték meg az Eurovíziós Dalfesztivált. Ebből az alkalomból a szörnybrigád néhány új fondorlattal is készül a turnéra, melynek budapesti állomása október 4-én lesz.

A multi-platina lemezeladásokkal rendelkező énekes, Bryan Adams újabb városokkal egészítette ki jelenleg is zajló turnéját. A Get Up Tour elnevezésű koncertkörút február 11-én indult New York-ban, és keresztülszeli Észak-Amerikát, Angliát és Írországot, valamint még Európát is a 2016-os év végéig. Végre hazánk is bekerült a turnéba, Bryan Adams október 9-én lesz látható a BudapestAréna színpadán.

Benjamin Stanford a legnyughatatlanabb zenész címét is büszkén viselhetné: a folyton kísérletező; kicsit őrült, ugyanakkor a végén mindig harmonikus zenéket megalkotó; állandóan megújuló és mégis a hihetetlen sebességgel változó zenei palettán évek óta biztos pontot jelentő ausztrált már-már kultusz övezi hazánkban. Dub FX természetesen hírnevéhez méltón idén október 15-én is valami izgalmassal készül meglepni kedvenc közönségét.Az A38-on legutóbb két éve járt, akkor telt házas koncertet adó experimentális rockzenekar, a Swans
Michael Gira vezetésével The Glowing Man című új lemezét mutatja be. A letaglózó erejű koncertjeiről, monumentális album-emlékműveiről és kompromisszummentességéről elhíresült zenekar jelenlegi felállásában utoljára készített lemezt, illetve turnézik - így érkezik Budapestre október 21-én.

A legendás The Cure 2016 őszén 17 országban összesen 30 koncertet ad a kontinensen, ez lesz az első turnéjuk 8 év után.

Ennek a limitált számú fellépésnek hazánk is része lehet, Robert Smith bandája október 27-én lesz látható a BudapestArénában!BuliA belgiumi születésű Peter Van Hoesen különleges helyen szerepel a technó virtuális világtérképén. Szakmája egyik legtöbbre tartott művésze, karrierjét azonban mégsem a csarnoktechnó események irányába tereli, sokkal inkább a kifinomult, különlegesebb fellépésekre törekszik, köszönhetően talán zenei sokszínűségének. Október 7-én lehet meghallgatni a LÄRM-ben.

Argentin DJ- és producerzseni, kiadótulajdonos, a latino house királya, az elektronika Maradonája. Több mint három évtizede van a pályán, ezalatt ő lett hazája, Argentína nemzetközileg legmagasabban jegyzett elektronikus zenésze. Ő HernanCattaneo, az Akvárium Klub október 14-ei vendége.A 7. születésnapi bulit a Kollektiv Trumstrasse páratlan párosával szeretnék emlékezetessé tenni számotokra. A hazai delegáció szintén magáért beszél: Yvel & Tristan, James Grow és a Truesounds boss Dandy aka Peter Makto fog pörgetni az október 21-ei este folyamán.

Európában és világszerte is egyre inkább az élvonalba tör a holland elektronikus zene, aminek egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb alakja az immáron több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Kraak & Smaak triója. Október végén az Akváriumban láthatóak.Fesztivál

A hazai és nemzetközi kortárs művészet legjobbjai – többek között Yann Tiersen, Hiromi, Plaid és a Southbank Gamelan Players, Squarepusher projektzenekara, a ShobaleaderOne, Krzysztof Penderecki, a Yellowjackets, a FAMILIE FLÖZ és Gergye Krisztián Társulata – lépnek fel Budapesten az október 7. és 23. között megvalósuló CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

Olimpiai bajnok, olimpiai ezüstérmes, világbajnoki kihívó, volt világbajnok nagymester is Budapest vendége lesz az októberi nemzetközi sakkgálán. A Polgár Judit Sakk Alapítvány szervezésében október 8-án a Várkert Bazárban ismét megnyitja kapuit a Világsakkfesztivál.

Október 12-16.

között
a Kulturkombinát Kft. 8. alkalommal szervezi meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt, egyedi irodalmi és kulturális programokkal, dedikálásokkal, hazai és külföldi könyvújdonságokkal.SportFantasztikus volt a 2015-ös jubileumi, harmincadik alkalommal megrendezett esemény, amelyen összesen 27.860 nevezőt számláltak.

2016-ban sem lesz ez másként, ismét sok ezer futót várnak Magyarország legnagyobb futóeseményére. Készülj, és legyél ott a rajtvonalnál a 31. SPAR Budapest Maratonon október 9-én.GasztroA Kürtőskalács Fesztivál célja továbbra is a kürtőskalács népszerűsítése, eredeti, hagyományos, faszénparázson való készítési módjának megismertetése, ezáltal pedig a magyar tradíciók ápolása. Október 7-9. között lehet falatozni belőle.

A 6. Whisky Show nagy meglepetést tartogat idén, hiszen két napos rendezvénnyel készülnek a szervezők, akik szeretettel várnak minden 18 év feletti whiskyrajongót és finom dolgokra nyitott érdeklődőket október végén.

Idén egy különleges Master Class-t is beépítettek az előadások közé.Mozi

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas idén első alkalommal rendezi meg az Európai Art Mozi Napot. Az európai film sokféleségét és a művészmozi, mint kulturális tér fontosságát népszerűsíteni hivatott nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 művészmozija csatlakozott, köztük a magyar Art Mozi Egyesület is. Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel, beszélgetésekkel és további kísérőprogramokkal várják a közönséget október 9-én.KiállításA Vadnyugat. Az avantgárd Wrocław története című kiállítás a hatvanas évektől napjainkig terjedő időszakban készült képzőművészeti alkotásokat, filmeket, fotódokumentumokat és hangfelvételeket mutat be – összesen majdnem ötszáz munkát a wrocławi vizuális művészet, építészet, urbanizmus, színház, film, dizájn és a mindennapi élet területéről.

A több éves kutatáson alapuló projekt nem a wrocławi művészet történetét mutatja be, hanem magát a várost, annak művészetén keresztül.

Az október 7-9 közötti Budapest Music Expo

Közép-Kelet-Európa legnagyobb zeneipari és Magyarország egyedüli zenei kiállítása, mely több mint 10.000 hangszer, hang- fény-, színpad- és stúdiótechnikai világmárkát vonultat fel, száz standon, koncertekkel, workshopokkal, előadásokkal megfűszerezve 12.000 nm-en, 50.000 látogatónak.Színház

Kinek ne lennének titkai? Így van ezzel Billy, a szépreményű amerikai fiatalember – látszólag egyenes előtte az út, ügyesen építi a karrierjét, szépen élnek csinos feleségével és a kisbabájukkal. Idilli hétköznapjaikat Billy ügyes kis hazugságokkal párnázza ki, ám onnantól kezdve, hogy a semmitmondó beszélgetéseket tarkító apró füllentések összeadódnak, és egyetlen súlyos hazugsággá dagadnak, a kis család békessége veszélybe sodródik.Az Ügyes kis hazugságok című előadás október 13-tól látható a Madách Színházban.