15 éve tartanak már Electronic Beats Festivalt Európa nagyvárosaiban, és Budapest ismét ott van a helyszínek között. November 4-én érkezik hozzánk a nemzetközi zenei esemény, és két napon át lát majd el programokkal. A gócpont az Akvárium Klub lesz, ahol a nemzetközi pop- és elektronikus zenei élvonal képviselőin túl számos különleges kulturális programmal is készülnek a szervezők. A fellépőkről és a kiegészítő programokról már egy szép bő listán tájékozódhatunk, mutatjuk mi is, mi mindenre lehet már lázasan készülni.

A nemzetközi Electronic Beats Festival szervezői már nagy erőkkel készülnek a budapesti eseményre, és sorra tárják fel a fellépők nevét és a kiegészítő programokat. Elektronikus és popzenéből nem lesz hiány, és a külföldi fellépőkőn túl magyar előadók is színpadra állnak majd. Utóbbiakkal kapcsolatban is tudunk már konkrétumokat: fellép Gensi és Zságer Balázs idén nyáron debütált galaktikus együttműködése, a Changing Grey, a finom elektronikus tájképeket festő Mïus és az egyre népszerűbb indie banda, a Fran Palermo is. De nézzük meg egy kis háttértörténettel és kedvcsinálóval, kik azok a nagy nevek, akik szintén szétszedni hivatottak az Akváriumot november első hétvégéjén!

Az már biztos, hogy érkezik Bat For Lashes, vagyis Natasha Khan. Az angol-pakisztáni énekesnő saját törvények mentén működő, barokkosan meseszerű univerzumokat kreál, idei albuma, a The Bride például egy olyan konceptlemez, amin egy menyasszony egyedül indul nászútra, miután vőlegénye az esküvőre tartva halálos autóbalesetet szenved – ez minden bizonnyal egy sor intim pillanattal fogja megajándékozni a Telekom Electronic Beats közönségét.

Khan fennkölt mesélését az Is Tropical fogja ellenpontozni némi bolondozósan fúziós elektro-rockkal. A londoni zenekar bele is illik a 21. századi indie zsánerbe, meg nem is: 2009-es megalakulásuk után ahelyett, hogy közepes méretű brit klubokban kezdtek volna miniturnézni, inkább minden pénzüket arra költötték, hogy a világ legtávolabb eső helyein léphessenek fel. Ez a hozzáállás egybevág zenei arculatukkal is: máig szivárványos, furcsán félegzotikus számokat írnak, melyek remek előkészítői lesznek az este későbbi részének.

Egy másik kulcsszereplője az idei fesztiválnak a manchesteri születésű, londoni székhelyű Sam Shepherd, azaz Floating Points.

A DJ már jóval az Elaenia című debütlemeze előtt beírta magát az elektronikus zene megújítóinak nagykönyvébe: rengeteg elismerést kapott páratlan, előremutató szettjeiért, ami bejárást jelentett a világ legnagyobb klubjainak keverője mögé is.

Jön még aztán a világ egyik legkeresettebb remixerei között jegyzett KiNK és a nemzetközi klubélet egyik legkeresettebb elöljárója, Julio Bashmore is.

A napokban még több előadót jelentettek be a szervezők, így már tudjuk, hogy az amúgy is impresszív felhozatalba becsatlakozik a berlini Brandt Brauer Frick, vagyis három rokonszenves figura, akik a house-t és technót a klasszikus zene hangszereivel hozzák felvillanyozó módon közös nevezőre. De jön a számos zenei határon átszárnyaló és a kilencvenes évek óta aktív, soul-mániás Ripperton, és fellép Florian Meier is, ő arról ismert, hogy a funk stílusjegyeit kombinálja a késő '70-es évek indusztriális megszólalásával.

Emlegettünk kiegészítő programokat is, amikből szintén elég nagy lesz a választék. A hazai elektronikus zenészek újabb és újabb generációit útnak indító imPro School például ingyenes, nyitott előadásokat tart, a magyar Telekom által alapított Kitchen Budapest kreatív stúdió komplex interaktív installációit mutatja be, a Telekom Electronic Beats Cinema kortárs dokumentum- és fikciós filmeket vetít majd a tiltott közel-keleti bulikultúrát bemutató Raving Irantól egészen Werner Herzog internetről szóló filmjéig.

Ezekért a programokért és a további fellépőkért kövessétek a Facebook-eseményt vagy az Electronic Beats hivatalos oldalát! Jegyeket már lehet venni, 4-ére ITT, 5-ére ITT tehetitek meg.