Október 16-án a Várkert Bazárban hirdették ki a Gombold újra! pályázat eredményét, a közönség pedig megcsodálhatta azt a 20 kollekciót, amelyet a környezettudatosság jegyében álmodtak meg a fiatal tervezők. A pályázat pár éve már nemcsak a magyar divat újragombolásának legfontosabb terepe, hanem a közép-európai országoké is, a győztes is közülük derült ki. Végignéztük a versenyben lévő dizájnerek munkáiból rendezett divatbemutatót, és bár polgárpukkasztó megoldásokat nem láttunk, nem egy ruha esetében gondoltunk arra, szívesen mászkálnánk bennük a budapesti utcákon.

A koncepcióból kiindulva arra számítottunk, hogy a modellek

PET-palack estélyiben és nejlonzakóban, lombokkal és virágokkal, extratermészetes anyagokból szabott fantáziaruhákban vonulnak majd, de elképzeléseinknek csak töredéke jött szembe a kifutón.

A döntőbe 80 tervező közül választottak ki 20 magyar, cseh, lengyel, szlovák, szerb és horvát versenyzőt, ők mutatták be öt darabos kapszulakollekciójukat a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe Fashion Weeks záróeseményén. Az ötből csak egynek kellett image darabnak, vagyis szokatlanul innovatívnak lennie. Csupa kezdő divattervezőt és induló márkát válogattak be, ez is a koncepció része volt.Korántsem vártunk hordható darabokat, ellenben nagyon kíváncsiak voltunk, a környezettudatosság kissé elkoptatott hívószava milyen kreatív és látványos ruhakölteményeket varázsol elő a tervezők fejéből, milyen új megközelítése létezhet egy évtizedek óta hangoztatott globális problémának a divat szemszögéből. Ehhez képest elég szolidak voltak a szettek, bár fel-felbukkantak a levegőszennyezésre emlékeztető maszkok, virágok és a népies vonal. A ma trendi minimalista stílus uralta nemcsak a kifutót, hanem a diszkréten elegáns közönség sorait is, nem nagyon láttunk túlzásba vitt puccos outfiteket, címlapra áhítozó celebeket.A bemutatón nem adtak katalógust, a műsorvezető Trokán testvérek sem fűztek kommentárt a kollekciókhoz, így nem derült ki, a gyártás során milyen környezettudatos technikákat és anyagokat használtak a tervezők. Legtöbbször rafinált szakadások, zsákszerű ruhák, kiegészítők keltették a természetesség illúzióját, több csuklyás-köpenyes, zöld-fekete összeállítás is erdőlakókra emlékeztette a modelleket. Az L&V márkánál láttunk igazán ötletes, fogyasztói kultúrára hajazó megoldást, a tervező az ikeás szatyrok jellegzetes kék fülét szabta ki a ruhák vállpántjának, de volt olyan értelmezhetetlen modelljük is, aki egy szál bugyiban és átlátszó selyemköpenyben vonult fel egy papírputtóval.Az Áron Eszter magyar tervező, az Olo Krizova cseh Fashion Council-elnök és a Karolina Tomaszewicz, a lengyel Harper’s Bazaar divatszerkesztője alkotta zsűri két díjat osztott ki. A legjobb tervező a szerb Sonja Jocić lett, akinek fekete-szürke ruhakölteményeit kék geometriai mintákból álló kiegészítői dobták fel, nyereménye egy tízezer euró értékű vállalkozásösztönző csomag. A legjobb magyar tervező címet, a Design Terminál DíjátVetlényi Alma kapta meg, ő a Nemzeti Kereskedőház segítségével egy külföldi szakvásáron mutatkozhat be. ECOlletion elnevezésű összeállítása a leghordhatóbb kollekciók között volt, homokszínű ruhái a Mad Max apokalipszisét juttatták eszünkbe.

A laikusok két kritikát szoktak hangoztatni egy divatbemutatóval kapcsolatban, legtöbbször azt, hogy vagy hordhatatlanok, vagy nem elég innovatívak, fantáziadúsak a ruhák, nem elég ütős a show. Az mindenképp elmondható, hogy a 2016-os Gombold újra! döntősei az arany középutat találták meg, még ha nem is a legbátrabb gondolatokkal.