2014-ben már született egy cikkünk Budapest és az ország egyetlen becsületkasszás palacsintázójáról. Azóta sok idő eltelt, a Fánkydoo név lecserélődött, egy csúnya belvíz elöntötte a kedves pincehelyiséget, így jócskán újra kellett kalibrálniuk a helyet és a rendszert is. Ma már egyesületként üzemelnek, szerdától szombatig palacsintázhatunk náluk és a már régen megszeretett óriás nutellás-banános mellé további elképesztő variációk kerültek fel – új nevén - a Bajnok Pali étlapjára. Sőt, ha valami extrára vágynánk, mozgó járművön is desszertezhetünk náluk.

Kevés olyan honfitársunk van, akinek ne lenne valamilyen érzelmi kötődése a palacsintához. A nagymama titkos receptúrája, az első feldobott és megfordított, vagy éppen az első feldobott és aztán még évek múlva is a szagelszívóról kapargatott palacsinta, esetleg egy párizsi utazáskor romantikusan elfogyasztott crêpe. Szeretjük a strandon, kakaóporral, ebédre lekvárral, barátokkal éjszaka hirtelen ötleten felbuzdulva. De Kiss István, a budapesti palacsinta felelős szerint hiába ez a kötődés, a palacsinta mégis kevés publicitást kap. De nem náluk!

A helyszín nem változott, a csendesebb Bajnok utcában találjuk a hangulatos pincehelyiséget, ami egy nagyobb káreset után lett újrahangolva. Belépvén két kis asztal, balra fordulván pedig maga a konyha és a többi asztal kap helyet. Szerencsére a társasjátékoktól nem kellett elbúcsúzni és a hátsó "klubhelyiségben" is megmaradtak a retró játékgépek. A tér kicsit letisztultabbá vált, grafikailag is változtattak a megjelenésen, ami szerintünk jót tett a palacsintázónak. Sőt, a jól bevált tésztán is csavartak egyet.

Az eddigi alap helyett élesztős tésztát kevernek, így könnyedebb, légiesebb lesz a palacsinta. Legyen az óriás vagy amerikai típusú vastagabb tésztás. A finomságokért még mindig annyi adományt adunk, amennyi jól esik. Ezen a mai napig sokan meglepődnek, de továbbra is így működik a hely, a fővárosban teljesen egyedi módon. Egyetlen egy olyan ételük van, amihez előre meghatározott árú "támogatói jegyet" kell vásárolni, ez pedig egy meglepő fogás: a palacsintatésztában kínált minihamburger. Igen, tényleg összehozták a lassan kihagyhatatlan budapesti street foodot a palacsintával. A tészta természetesen nem édes, sőt, eleve sósabb, mint a molnárkaszerű bucik. Ebbe kerül még zöldség, sajt és marhahúspogácsa. Bizarrnak hangzik, de a házi szószukkal megtámogatva eléggé rendben van.

A másik extrább palacsintaalapú finomság a spagipali névre hallgató tányérdesszert. A palacsintát vékonyabb csíkokra vágják és erre kerülnek a a feltétek. Mi egy vaníliás-almás verziót kóstoltunk. Azért jópofa, mert így jól el tud oszlani a krém az édességen, mindenhova jut, és nincs hiányérzetünk. Ha még nem volt elég az édesből, akkor szörpökkel öblíthetjük le az élményt.

Istvánék feltett szándéka igazi programpontként palacsintáztatni a budapestieket, ezért kitalálták, hogy az egyesület keretein belül építenek egy "randibike" névre keresztelt járművet, melyet komplett randevúélménnyel lehet lefoglalni. Egyeztetés után kapunk egy sofőrt, elmondjuk milyen palacsintákra vágyunk a majd a "fedélzeten" és gyakorlatilag egy riksaszerű városligeti túrára indulunk, a platón asztallal, székkel és a kinézett palacsintákkal. Különleges alkalomra, vagy csak úgy is vicces program lehet.
Bajnok Pali
Facebook
Cím:

1063 Budapest, Bajnok utca 2/b
Nyitvatartás:
vasárnap-kedd: zárva, szerda-szombat: 15:00-20:00