A TripAdvisor összeállított egy listát Magyarország top 10 múzeumairól, 10-ből 8 budapesti.

Az első helyen a Sziklakórház Atombunker Múzeum áll, az utazási oldal besorolása alapján kialakult sorrend a felhasználók értékelése alapján jött létre. A Várhegy mélyén található múzeum – korábban légókórház és atombunker – 2002-ig szigorúan titkos története elmesélve is roppant érdekfeszítő, személyesen megtapasztalva azonban még izgalmasabb. A közel 200 darab élethű viaszfigura, az eredeti berendezés és kórházi felszerelés segít a II. világháború, 1956 és a hidegháború eseményeinek,hangulatának megtapasztalásában.

A második legnépszerűbb múzeum a Terror Háza lett, az Andrássy út 60.

alatt található múzeum kiállításai a magyarországi kommunista és fasiszta rezsimek áldozatainak állítanak emléket. A harmadik legtöbb szavazatot kapó intézmény pedig a Holokauszt Emlékközpont. Ennek az épületnek a belső udvarának meghatározó eleme a modern épületegyütteshez szervesen kapcsolódó Páva utcai zsinagóga, mely egykor Budapest második legnagyobb zsinagógája volt.

Itt a látogatókat a magyar holokauszt történetét bemutató állandó kiállítás mellett 10 ezer történeti emléket gondozó gyűjtemény, 6700 kötetes szakkönyvtár, kávézó, könyvesbolt és a Braham Információs Központszolgáltatásai várják. A pécsi Zsolnay Múzeumot és a szentendrei Kovács Margit Múzeumot leszámítva egyébként csak budapesti intézményeket találunk a listán.