Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Szabadidő

Természetközeli élmény a Dunán – SUP

A Naturelle szervezésében egy sima hétöznapon volt szerencsénk kipróbálni a SUP-ot, vagyis "stand up paddle"-t, mely egy egyre népzerűbb vízi sport. Egy szörfdeszkaszerű eszközt képzeljünk el, csúszásmentes felülettel, melyen ahogy neve is mutatja, állva kell evezni. A mutatvány bárki számára elsajátítható, fejleszti az egyensúlyérzéket, állóképességet, továbbá nyugodtan mondhatjuk, hogy ki is kapcsol, mert ha stabilan elhelyezkedtünk a deszkán, onnantól csak evezni kell és élvezni a természet közelségét.

A sportág Hawaii szigetéről érkezett, és pár év alatt nagy népszerűségre tett szert. Egyrészt azért, mert bármilyen vízen lehet gyakorolni, hiszen nem függ a hullámoktól, másrészt azért, mert semmilyen előképzettség, különleges képesség nem kell hozzá. Maga a deszka kinézete ellenére nem egyezik meg a kemény szörfdeszkákkal, ugyanis ez egy felfújhatós sporteszköz, vagyis a szállítása is egyszerű és helytakarékos, így aki rákap az ízére, akár nyaralni is viheti magával a SUP deszkát. Mi a Naturelle szervezésében próbáltuk ki a sportot, mely nem csak kikapcsol, de a környezethez is közelebb hoz.

Ráadásul akár a városban is. Persze balatoni és tengeri evezéseknél valószínűleg teljesen más élményt kapunk, hiszen időről-időre csobbanunk is, illetve nem nagy stressz, ha szárnypróbálgatásaink következtében esetleg beleesünk a vízbe. Túránk a Luppa-sziget megkerülésével a Megyeri-híd alatt folytatódott, egészen a Római-partig.

Munka után elég kivételes érzet volt hekkezés helyett a Naturelle telephelyén figyelni, ahogy a deszkák pár perc alatt startra készen álltak. A Luppa-sziget közeli, első dunai taktus egyből egy nehezített pályának bizonyult, hiszen árral szemben kellett megkerülnünk a szigetet. Mikor felszállunk a deszkára, első körben érdemes térden kitapasztalni a stabilitást, s csak utána felállni. Titka, hogy ahelyett, hogy a deszka orrát nézzük, figyeljünk a horizontra, így menni fog.

A sodrás irányával megegyezően lényegesen könnyebb az evezés, de jólesett az első passzus is. Miközben a Dunán haladtunk – nagyon közel a városhoz – simán el tudtuk engedni, hogy lényegében Budapest belvárosa csak pár kilométerre van tőlünk. A Luppa nyaralóinak, úszó kocsmáinak hangulata egészen egyedi, a vízen összefutó ismerősök egyik hajóból a másikba kiabálva simán lefixálják az esti szalonnasütést, kártyapartit.

Meglepetésünkre a Duna a várthoz képest is tisztábbnak bizonyult, neonszín evezőink mélyebbre merítve is jól látszódtak, s a pár uszadékfán kívül nem találkoztunk mással, csak hangulatos apró, fával benőtt szigetekkel, a Megyeri híd lábánál építkező hódokkal (!), sok kacsával, gémmel, és a naplemente miatt a szúnyogok is megjelentek egy időre.

Nagy élmény a SUP, sajnáljuk is, hogy így, az idény végén fedeztük fel. A Naturelle a következő tavaszi/nyári szezonban is szervez majd naplementés vagy például Duna-kanyarban zajló evezést, de most kezdésképpen egy SUP jóga alkalomra is benevezhetünk.

Naturelle Web NaturelleFacebook

Hasonló tartalmak

Szabadidő Kultúra

Múzeumok karácsonya 2023

A Magyar Természettudományi Múzeum, karöltve a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral megszervezi december 16-án a Múzeumok karácsonyát. Az intézmények különböző ünnepi hangulatú előadással és foglalkozással készülnek: megtudhatjuk például, hogyan zajlott a reformkorban az ünnep, kipróbálhatunk egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozót és lesz adventi barkácsműhely is kicsiknek-nagyoknak!

Télen is remek szórakozást nyújt a Budapest Bejáró

?>

Ha szeretsz sétálni és rajongsz az érdekes történetekért, a Budapest Bejáró ingyenes programját éppen neked találták ki!

Itt van egy app, amivel rengeteg budapesti programon spórolhatunk!

?>

Az ÉnBudapestem applikációval rengeteget spórolhatunk és a legújabb budapesti hírekről sem maradunk le.

Jobb, ha ezen a hétvégén nem tervezünk kirándulást a Pilisbe

?>

Az elmúlt napok havazása veszélyhelyzetet teremtett a Pilisi Parkerdő területein.

Neked ajánlott

A