Talán elsőre furcsának tűnhet, de a közép-európai régió más városaihoz képest – Bécset leszámítva – Budapesten kifejezetten aktív galériás-kortárs művészeti élet zajlik. Igaz ez még akkor is, ha mindez kicsit rejtve marad, nem a város hétköznapi életének része. Ennek oka az is, hogy a galériák egy része kissé eldugva, például emeleti lakásokban működik, de még akkor sem feltétlenül merünk bemenni, ha rendelkeznek utcafronti portállal. Ezen segíthet a Gallery Weekend Budapest: 16 helyszín, 4 túraútvonal, 1 hétvége.

Most hétvégén, vagyis szeptember 10-11-én délelőtt 11-től este 6-ig a részt vevő galériák még a szokásosnál is nyitottabbak lesznek: a 16 helyszínen találkozhatunk a művészekkel, a galériák munkatársai pedig szívesen mesélnek a kiállított művekről, a koncepciókról és a térhez való viszonyról.

A galériákat önkéntesek által vezetett túrák segítségével is bejárhatjuk. A kétórás, galériák között cirkáló séták 13.00, 15.00 és 16.00 órakor indulnak párhuzamosan négy helyszínről: a Várfok Galériából, az acb Galériából, a VILTIN Galériából és a GWB központjául is szolgáló Weekend House-ból. Minden túra két óráig tart és négy galériát érint, ahol minden esetben rövid tárlatvezetést kapnak a csoportok tagjai.

A szervezők összesen négy útvonalat alakítottak ki: az I. körben a Várfok Galéria és Várfok Project Room, az Art+Text Budapest, NextArt Galéria és a Neon Galéria járható be. A II. kör az Andrássy út vonzáskörzetébe tartozó galériákat gyűjti egybe, ezek közé tartozik az acb Galéria, az acb Attachment, az acb NA, a Knoll Galéria, a Deák Erika Galéria és a Horizont Galéria.

A III. körre jelentkezők a VILTIN Galéria, INDA Galéria, Chimera-Project Gallery és Molnár Ani Galéria tereit járhatják be. A IV. kör a Károlyi-kert környékére koncentrál, a Weekend House/Budapest Projekt Galéria, a Trapéz, a Vintage Galéria és a Kisterem járható be ezen az útvonalon.

Mi ezt az utóbbi útvonalat jártuk be. A Kisteremben Kokesch Ádám munkái láthatóak, ami külföldi érdeklődők figyelmét is felkeltette. Nem csoda, a Kisterem az acb mellett a két magyar galéria egyike, aki részt vesz a rangos FIAC nemzetközi képzőművészeti vásárán. A Trapézban Trapp Dominika kiállítása látható: a képek egy elfeledett, de kiváló magyar festőművész, Farkas István festményei alapján készültek, a terem különös borítása pedig az éghajlatváltozásra kívánja felhívni a figyelmet. A fotóművészeti szcéna egyik legerősebb bázisában, a Vintage Galériában Szabó Dezső Exposed című tárlata található. Végül benéztünk a Molnár Ani Galériába is, ahol Benczúr Emese és Marge Monko észt művésznő képei láthatóak.

A túrák segítségével új, adott esetben kisebb, viszonylag ismeretlen galériákat is megismerhetünk, ráadásul ez egy kiváló alkalom arra, hogy a művészekkel is találkozzunk, de az egyik helyszínen például egy francia galériatulajdonos párral is összefutottunk. Úgy látszik, a magyar művészek nem csak nekünk érdekesek, és ez nagyon jó hír.

A helyszíneket persze nemcsak a túrák segítségével, hanem egyénileg is bejárhatjuk. Ehhez a szervezők letölthető térképeket készítettek, amelyeket a galériákban is beszerezhetünk papír alapon, de mindez böngészőből megnyitva, online is elérhető.

A Gallery Weekend Budapest egy jó kezdeményezés arra, hogy megmutassa, a galériák nyitottak és szabadon bejárhatóak – ezen a hétvégén és máskor is.

Mikor? 2016.

szeptember 10-11-én délelőtt 11-től este 6-ig
További infó:
https://www.facebook.com/galleryweekendbudapest/