A valaha volt legnagyobb merítésű tárlatot hozta el nekünk a Kieselbach Galéria és Aukciósház Nemes-Lampérth József életművéből. Hat teremben összesen 126 műalkotást láthatunk: a képeket a 12 múzeumból és 13 magángyűjteményből kölcsönözték a kiállítás idejére. Igazi hiánypótló gesztussal van dolgunk: a karakteres, nagy hatású művész munkásságának legszélesebb megmutatkozása ez a mostani. Összesen tíz alkotói év adatott neki, a galériában pedig mindössze néhány hét.

Nemes Lampérth festményeit sokszor láthattuk már a korszak festészetét reprezentáló tárlatokon itt-ott egy villanásnyi időre, de művei szinte sosem jelentek meg önálló egységként, pedig a rövid alkotóidő ellenére érett, egyedi művész volt.

Szinte megdöbbentően kevés, mindössze huszonnégy olajfestményt tart tőle számon a művészettörténet és ebből a jelenlegi tárlaton huszonkettő látható – ugyanígy a teljességre törekedtek grafikáinak, plakátjainak és tusrajzainak bemutatásakor.

A Kieselbach Galéria és Aukciósház termei tökéletes helyszínei a tárlatnak: a nagy ablakokon bezúduló természetes fény igazi életet ad a festményeknek, míg a termek elrendezése, a befelé lépkedés nem csak az életúton viszik végig a látogatót, de remek szimbolikával működik az utolsó beugró, a kortárs kitekintés is. Levegős, nagy tér, amire szükség is van, hiszen ez a huszonkét festmény súlyos életművet mutat be.

Az életútból egy adatot biztosan érdemes kiemelni: csak nagyjából tíz év az, amely a rendkívül fiatalon elhunyt Nemes Lampérth életéből alkotással töltött idő. Egy rövid, Nagybányán tett látogatás után Párizsban jár, itt alakul ki saját stílusa, melyet dinamikus ecsetvonások, tömeggel bíró, élénk felületek és szinte mindent átható, festékbe kevert fény jellemez. 1920-ban, a kommün bukása után Berlinbe emigrál, innen egy svéd mecénás Stockholmba hívja. Éppen csak elkezd alkotni itt is, amikor megmutatkozó idegbajának első jeleire hazaküldik. Képei komorabbak, depresszívek lesznek. Néhány évvel később a sátoraljaújhelyi elmegyógyintézetben hal meg.

Egy zseni huszonkét nagy pillanatát hozza el nekünk a Kieselbach Galéria. Amellett, hogy ezzel egy hatalmas művészettörténeti űrt tölt be a kiállítás, mégis marad egy kis hiány a levegőben. Csak tíz év, csak néhány villanás és egy történelem, háború és gyenge lélek által keresztbe tört alkotói felívelés – lehetett volna még több is. Egyszeri, nehezen megismételhető alkalom ez: Nemes-Lampérth életműve (szinte) teljességében, a boldog, fénylő nagybányai tájképektől a komor, elsötétülő önarcképekig látható.