Akad néhány tipikus "újrakezdős" vagy "megújulós" hónap, a szeptember ilyen. A programszervezők ilyenkor kapják össze magukat igazán, aminek eredménye az, hogy nem győzünk választani a jobbnál jobb koncertek, bulik, de főleg fesztiválok közül. Leginkább utóbbiban lesz erős az ősz első hónapja.

KoncertA Red Hot Chili Peppers 20 év után végre újra fellép Magyarországon, méghozzá szeptember 1-én a BudapestArénában ad koncertet – egymás után mindjárt kettőt.A Rock On! Festen szeptember 2. és 4. között a hazai rock és metal élet legkiválóbb és legnevesebb előadói mellett egy német, egy amerikai és egy lengyel csapat is tiszteletét teszi. Összesen majd’ ötven zenekar lép fel a három nap alatt két színpadon. Többek között a Kalapács zenekar (vendég: Rudán Joe), MobilMánia, Ektomorf, Omen, Lord, Auróra, P.Box, Metal Konzílium, Christian Epidemic, Perzonal War (D), ETA, Hungarica, Alcohol, Cool Head Klan koncertek találhatóak a programban.A SUNN O))) visszatér a Hajóra, hogy extrém, súlyosan hömpölygő, vontatott és síri hangulatot árasztó zenéjével az elborult black metal, a doom metal és a dark ambient határán ismét lenyűgözzön szeptember 6-án.

Európa leghűségesebb Dylan-követője, az indie-folk trubadúr The Tallest Man On Earth tavaly jelentette meg negyedik nagylemezét. Bár ezen már nem egyedül, hanem vendégművészekkel dolgozott együtt, a svéd fiatalember megmaradt annak, aminek hatalmas népszerűségét köszönheti: karizmatikus, szuggesztív és kitárulkozó gitáros-dalszerző-énekes előadónak. Szeptember 13-án az A38-on csíphető el.

A többszörös platinalemezes kanadai rockbanda, a Nickelback hatalmas turnéra indul 2016-ban. Az európai koncertkörút szeptember 2-án indul Helsinkiben.

Ez a Nickelback tizedik világ körüli turnéja, amely 30 különböző városban lesz látható ősszel Európában, köztük a BudapestAréna színpadán is szeptember 16- án!

James Arthur énekes-dalszerző aki 24 évesen megnyerte a brit X-Factort és azóta – talán egyedüliként – évről évre megsokszorozza rajongóinak számát, köszönhetően remek dalainak és persze kiváló hangjának. James, 2016-ban Daniel Binghammal klubkoncerteken játszani Európában, így a Dürer Kert nagytermében testközelben találkozhat rajongóival szeptember 26-án és 27-én.BuliÚj partok, új kikötők hívogatnak, és nem lehet nemet mondani, hisz idén utoljára lesz lehetőség, hogy végigtáncold a délutánt a mozgó panorámában az éggel nyitva a fejed felett. A képzeletbeli vitorlákat még egyszer a Duna szelének feszítik az év utolsó Cruisinján szeptember 17-én, hogy a közös térkép még ismeretlen területeit is meghódíthasd.

Szeptember 17-én a Corvin Club az All Inn showcase keretein belül a párizsi Rex Club egyik koronaékszerével, Mollyval indítja útjára az őszi klubszezont. Finom, fülledt house zenék és játékos groove-ok közé bújtatott savas-fémes technódarabok, őszinteség és diverzitás jellemzi a francia ikont.Európai turnéjának első állomására érkezik szeptember 24-én az argentin Marcelo Vasami, aki egyenesen Buenos Airesből hozza azt a dél-amerikai progressive house hangulatot, amitől egyeduralkodó ez a stílus a világ azon oldalán.FesztiválSzeptember 3-án egy egészen különleges utcafesztivál várja majd a Kazinczy utcába látogatókat. A SétálóKarnevál szervezői szeretnék megmutatni, hogy milyen hasznos és jó, ha sétálóutcaként funkcionál a Kultúra utcája, méghozzá állandó jelleggel, s ha végre nem napi több száz autó, hanem biciklisek, sétálni vágyók, és a családosok lepik el Erzsébetváros egyik legfrekventáltabb részét.

A budapesti zsinagógák szeptember 4-11. között különleges fényekbe öltöznek és kitárják kapuikat, hogy akusztikus koncerteket mutassanak be, a Ghymes és a Besh o droM, Rost Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös zenélésének adjanak teret. A ZsidóKulturálisFesztivál a zsidó és a magyar kultúra összefonódásáról szól, különleges hangulatú helyszínek fogadnak be kimagasló művészeti produkciókat. A fesztivállal a klezmer-, a jazz-, a swing- és a rockzene mellett táncelőadások, felolvasóestek, kiállítások és gasztroest fúziója valósul meg. (X)Idén 25 alkalommal rendezik meg a BudapestiBorfesztivált, ezúttal a Budai Várban, ahol számos meglepetéssel és izgalmas programokkal készülnek szeptember 8. és 11. között.

Szeptember 9-11. között ismét szép új pohárból sörözhetsz a kedvenc kisüzemi sörfesztiválon, a Főzdefeszten, azzal a különbséggel, hogy a júniusi rendezvényhez képest a szervezők visszatérnek a kényelmesebb fesztiválkártyás rendszerhez.Drámák, zenés játékok, előadások, koncertek, film – és mindez egy helyen:a Dob utcai Spinozában.

A szeptember 10. és 25. közötti Spinoza-fesztivál 16 programjában 73 közreműködő lép fel, köztük Fodor Tamás, Fellegi Balázs, Gyabronka József, Habetler András, Heller Ágnes, Kadek Heni, Klein Judit, Makranczi Zalán, Masa Tamás, Müller Péter – Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, Szinetár Dóra Ungvári Tamás

és még sokan mások.

Szeptember 21-én kezdődik és 28-ig tart a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös szervezésében az EurópaiHidak fesztivál a Müpában. Az immár hagyományos, évadkezdő eseménysorozat idei témája a francia kultúra lesz. A BFZ a francia zene rengeteg arcát megmutatja a ritkán hallott barokk dallamoktól a 20. századi Párizs kavalkádján át a modernig. (X)GasztroMég több barbecue-mester, még izgalmasabb burgerek és még több különleges sör vár a népszerű streetfood-rendezvényen a Millenárison szeptember első napjaiban a 2. Beer, Burger, Barbecue Fesztiválon.

A hazai streetfood legnagyobbjai szeptember 2-án ismét összegyűlnek, hogy megmutassák, mi az, ami az orosz konyhától a mexikóiig, a hambitól a csevapig lázban tartotta idén Budapestet. A 4. Food Truck Show helyszíne a jól bevált Kincsem Park, ahol idén is ló- és agárversenyekkel, utcazenészekkel, artistákkal és gyerekprogramokkal várnak.

Minden kiállító egy olyan előétellel, főétellel vagy desszerttel készül, mely nem szerepel étlapján, és melyet kifejezetten erre a rendezvényre készít, úgyhogy csak itt kóstolhatod meg.

Szombaton és vasárnap ételkészítő workshopok, alapanyag bemutatók és vetítés is lesz a színpadon. Az ételkiállítók mellett vegán sörös stand, könyves stand és sok más egyéb érdekesség is lesz a 2.
Vegan Food Festen szeptember 8. és 11. között.Az Édes Napok Budapest idén is, mint az év legédesebb hétvégéje érkezik szeptember 16-án, melyen a korábbiakhoz hasonló szakmai és szórakoztató programok mellet az ország legfinomabb édességeit kóstolhatod, illetve vásárolhatod meg.SportAz akrobatikus kosárlabdázás legjobbjainak első nemzetközi versenyét rendezik meg Budapest legszebb terén. Vésd a naptáradba: szeptember 10., Hősök tere, 1. Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupa és labdazsonglőr show.

Amire egész évben vártál idén utoljára lesz.

Hazánk legnagyobb extrémsport és hiphop zenei fesztiválját, az OfflineSportsGames-t ebben az évben is a Városligeti Műjégpályán tartják meg, szeptember 10-én.Magyarország – de talán közép-Európa – legnépszerűbb félmaratonján, a WizzAir Félmaratonon ebben az esztendőben is a világörökség három helyszínét is bemutató, csodaszép vonalvezetésű pályán futhatsz szeptember 11-én.

A NemzetiVágta a magyar tradíciókra épülő, nagyszabású, történelmi hangulatú lovasverseny, mely ilyen formán egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő, országos kulturális esemény. Szeptember 16-án rendezik meg idén.MoziIsmét lesz Corvin moziéjszaka! Szeptember 3-án 18 órától kezdődnek a vetítések minden teremben egyszerre, termenként összesen ötször.

A rendezvényre karszalagot lehet vásárolni, amelyek érvényesek az éjszaka teljes idejére.

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség, közös rendezvénye szeptember 22-től immár ötödik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. A Szemrevaló Filmnapokon 5 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több a legnívósabb fesztiválokon debütált, sőt, nyert díjat.SzínházA színház egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkénykerttel köszönti az új évadot a Madách téren , immár 6. alkalommal.

A programok összeválogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe veszik, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot.

A Színházak Éjszakája újra elvarázsol.

30 színház készül rendhagyó programokkal, műsorokkal, szenvedélyesen beavatva a nézőket a kulisszatitkokba, a játékba, a színházcsinálás rejtelmeibe.Kiállítás eljön ismét a budapesti kortárs kereskedelmi galériák szezonnyitó fesztiváljának, a Gallery Weekend Budapestnek az ideje. Idén is színes programokkal készülnek közel 20 helyszínen.

Az évente 145 különböző városban 4 millió látogatót vonzó World Press Photo, a világ legrangosabb utazó fényképkiállítása Budapestre érkezik, és egy hónapon át látogatható a Néprajzi Múzeumban.