Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

A kerékpározásról szól az Iparművészeti új kiállítása – Bringológia

Egy nagyon izgalmas kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban, melynek keretein belül tizenkét ország formatervezőinek biciklis újításait tekinthetjük meg. Az eddig soha nem látott biciklik mellett a válogatásban kerékpározással kapcsolatos egyéb dizájntermékek is helyet kaptak, a fő irányvonal pedig a kerékpározás és a dizájn kapcsolata.

A Bringológia című kiállítás az IparművészetiMúzeum és a Közlekedési Múzeum együttműködésében nyílt meg, amelynek kurátorai a dizájn és a biciklizés kreatív találkozási pontjaira voltak kíváncsiak. A tárlaton szerepet kap a kényelem, a biztonság, a stílus és a sport, de hangsúlyt fektettek a biciklizés és az környezetbarát megoldások kapcsolatára is.

A tárgyak megalkotásában Magyarország, Hollandia, Ausztria, Németország, Dánia, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Svédország, Olaszország, Belgium, Ausztrália és Spanyolország dizájnerei vettek részt, illetve extra elemként kiállításra került a Közlekedési Múzeum néhány ritka példánya, például egy különleges Puch-kerékpár.

A Kultúrgorilla gondozásában megvalósult tárlat struktúrája nagyon logikus: három, egymástól jól elkülöníthető részből áll. A Láncszemek című szekcióban a városlakó és a kerékpáros kultúra kapcsolatáról van szó, illetve arról, hogy hogyan válhat a helyi közösség részévé. A második rész a Tandem nevet kapta, ebben azt figyelhetjük meg, hogy milyen a város, illetve a benne élő biciklisek kapcsolata. A harmadik rész a Critical Mass: itt a népszerű rendezvényre reagálva azt próbálják kideríteni, hogy a kerékpározás hogyan befolyásolja a környezetet, és milyen módon tud hozzájárulni a globális problémák megoldásához.

A november 27-ig megtekinthető Bringológia egy igen szokatlan, és ezáltal különleges projekt, mivel nem a biciklikről, hanem a biciklizésről szól, és arra helyezi a hangsúlyt, hogy Budapesten 1990 óta tizenegyszeresére nőtt a kerékpárosok száma, és ezért elkerülhetetlen, hogy a megfelelő módon kezeljük, illetve fejlesszük ezt a kultúrát. A tárlat látogatását azoknak is csak ajánlani tudjuk, akik maguk nem bicikliznek.

Hasonló tartalmak

Karácsonyi történetek az ünnepekre – 13+1 új mesekönyv gyerekeknek

?>

Gyerekeknek szóló válogatásunkban idén megjelent karácsonyi könyveket: lapozókat, antológiát, regényeket válogattunk többféle korosztálynak.

Hamarosan elnyelheti a föld ezt a legendás pesti kastélyt

?>

A Bogáti-Hajdú-villa a 19. század végén épült, a süppedős talaj miatt pedig a Loire-völgyi kastélyok mintájára ezt is lábazatra emelték.

Szabadidő Kultúra

Múzeumok karácsonya 2023

A Magyar Természettudományi Múzeum, karöltve a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral megszervezi december 16-án a Múzeumok karácsonyát. Az intézmények különböző ünnepi hangulatú előadással és foglalkozással készülnek: megtudhatjuk például, hogyan zajlott a reformkorban az ünnep, kipróbálhatunk egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozót és lesz adventi barkácsműhely is kicsiknek-nagyoknak!

Látnivalók és kultúra

Téli fák közül kikandikáló paloták és villák – Sétaútvonalak békebeli környékeken

?>

Nyolc sétaútvonalat ajánlunk, amelyek csodás épületek között, kertes, jó levegőjű helyen haladnak keresztül, hiszen a kopasz fák között most még jobban látszanak a házak.

Neked ajánlott

A