Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Popkulturális ikonok és botrányos fotográfiák – Total Records a Capa Központban

A Capa Központban megrendezett, egészen októberig tartó időszaki kiállítás 437 darab lemezborítójával popkulturális mérföldkő lehet. A Rencontres d’Arles Fotófesztivál gyűjteménye olyan fotó- és képzőművészeti nagyságok munkáit sorakoztatja fel, mint Andy Warhol, Herb Ritts, Helmut Newton, Hiro vagy Annie Leibovitz. Az így is igen komplettre sikerült tárlat gyakorlatilag fotótörténet, zenei albumokon keresztül bemutatva, és zenetörténet a fotográfiák segítségével összefoglalva.

Lemezborítókat nézegetni mindig jó: vagy azért, mert szépek, esztétikailag sokat adnak, vagy éppen annyira giccsesek és értelmezhetetlenek, hogy nem tudjuk letenni őket, esetleg annyira legendásak, mint például a Beatles Abby Road albumborítója. A 30X30-as felület mintegy vászonként szolgál fotográfusoknak, képzőművészeknek, míg a zenészek egy-egy ütős borítóval ugyanúgy újabb rajongókat/szemlélőket/vásárlókat szereznek/-tek, mint egy friss slágerrel.

A vinylkultúra reneszánszát éli, nem csak a DJ-k gyűjtik a fontos darabokat, sokan épp popkulturális jelentőségük miatt szerzik be kedvenc előadójuk bakelitlemezét. Vagy éppen a zenétől kissé függetlenedve, a borító miatt tartják nagy becsben.

Zeneszeretőknek és a vizuális kultúra iránt rajongóknak egyaránt nagy élmény a Total Records, hiszen a gyűjtők féltett darabjaiból gondosan összeállított tárlatot kiállított példányain át, tematizálva figyelhetjük meg, és számos érdekességet, kevésbé ismert sztorit is megtudhatunk a hátterükről.

Külön etapot kaptak például a propaganda célokra alkotott, provokatív, élesen erotikus tartalmú, erősen cenzúrázott borítók, de például az olyan művészek, mint Andy Warhol vagy Jean-Baptiste Mondino, szintén önálló fejezetet érdemeltek. David Bowie munkássága is kiemelten szerepel. Az egyik kedvenc helyszínünkön olyan borítókat mutatnak be, melyek megjelenítése már több alkotót is megihletett. Akárcsak egy remix, csak vizuális formában.

A legtöbbször talán a The Rolling Stones és a The Beatles lemezeivel találkozunk, fény derül rá, hogy Andy Warhol miért orrolt meg a múltban Mick Jaggerre, hogy hogyan alakult ki a Grace Jones-kultusz, hogy a fényképészek és a zenészek is különösen vonzódtak a farmeres ágyék ábrázolásához, hogy a John Lennon és Yoko Ono híres meztelen képét ábrázoló borítót olyan papírtokban árulták, mely csak az arcuknál volt kivágva. Számtalan extra információval, ikonikus darabbal invitál tehát a Total Records, ami nem csak a zene rajongóinak, hanem a fotográfia iránt érdeklődőknek is izgalmas lehet.

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A