Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Ismét színesítik a belváros tűzfalait – idén is jön a Színes Város Budapest Fesztivál

Idén is lesz Színes Város Budapest Fesztivál, ezúttal a Duna és a fejlesztések állnak majd a középpontban.

Már szinte minden fővárosi belefutott legalább egyszer azokba a színes rajzokba, amelyek a kopár tűzfalakat varázsolták újjá. Mi is írtunk róluk többször is. A Színes Városhoz pedig egy fesztivál is kapcsolódik, amelyet már harmadszorra rendeznek majd meg augusztus végén. Az egy hónapos falfestő programsorozat, a Színes Város Budapest Fesztivál idei tematikája a városra, a vízre és a budapesti fejlesztésekre épül majd.

A 2014-ben indult fesztivál célja, hogy magyar és külföldi alkotók színesítsék Budapest belvárosának tűzfalait. Idén is számos új felületet festenek majd meg, emellett a programok területén is jó pár újdonságot ígérnek a szervezők. Mivel szeretnék elérni, hogy a vizuális művészeten kívül egyéb kreatív ágazatok is helyet kapjanak a szeptember végéig tartó rendezvények között, ezért terveznek élőfestést, gyerekprogramokat, koncerteket, bulikat és kiállítást is. Az egyik újdonság, hogy idén olyan alkotók jelentkezését várják, akik szeretnének kültéren alkotni, képesek is erre, vagyis megvan hozzá a megfelelő tudásuk, és örömmel mutatnák meg azt a nagyobb közönségnek is. A pályázathoz nem szükséges más, csak egy portfolió elküldése az itt található elérhetőségek bármelyikére. Az alkotókat és a terveket szakmai zsűri bírálja el.

A Színes Város Budapest Fesztivál is ezért jelentős kezdeményezés, mert a művészeti koncepció mögött jelentős városfejlesztést is végrehajtanak, hiszen gigantikus méretű tűzfalakat hőszigetelnek, ezáltal évtizedekre újítanak meg omladozó felületeket - jelentette ki Dr. Fürjes Balázs, a fesztivál védnöke.

Eddig 22 művész, több mint 20 művészeti projektet valósított meg a Színes Város Budapest Fesztivál keretein belül, amit Magyarország első tűzfalszínesítő szervezete, a Színes Város Csoport szervez. A szervezet nevéhez immár közel 20.000 m2 falfelület kiszínesítése fűződik az egész országban.

Hasonló tartalmak

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Kultúra

Nyílt nap a Kelenhegyi úti Műteremházban

December 10-én egy egyszeri programsorozaton való részvételre nyílik lehetőségünk: a Kelenhegyi úti Műteremház kapuja kitárul, az alkotó művészek lakásajtajai megnyílnak, és betekintést nyerhetünk műtermeikbe, lakásaikba. A ház belső és külső terei is életre kelnek: lesz lépcsőházi kiállítás, művészettörténeti és építészettörténeti séták, felolvasószínház és gyermekprogramok is.

Kultúra Szponzorált

Grecsó Krisztián: Tíz eszkimó – Pezsgős szilveszter a Katonában

Tölthetjük kultúrával is a szilvesztert, december 31-én ugyanis a Tíz eszkimó előadással és pezsgőzéssel várnak a Katona József Színházban. A színdarab szövegét Grecsó Krisztián írta, és Máté Gábor rendezte.

Szponzorált Kultúra

Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia: Extázis

Az Extázis című előadás felfedezésre szólítja a nézőt. Egy konstruált miniuniverzumba invitál, egy színpadra sűrített, alternatív Budapest-labirintusba. A több szálon és több idősíkon futó multimédia-esemény egy csapat fiatal mindennapjait követi végig, akik arra az egyszerű kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne jól vagy legalább jobban lenni? A zene, a tánc, a színház és a film formanyelvét használva áll össze az Extázis sajátos világa. Ebben a világban elmerülve minden néző a saját narratíváját rakhatja össze dialógusokból és képekből. A bemutatón december 16-án vehetünk részt.

Neked ajánlott

A