Idén is lesz Színes Város Budapest Fesztivál, ezúttal a Duna és a fejlesztések állnak majd a középpontban.

Már szinte minden fővárosi belefutott legalább egyszer azokba a színes rajzokba, amelyek a kopár tűzfalakat varázsolták újjá. Mi is írtunk róluk többször is. A Színes Városhoz pedig egy fesztivál is kapcsolódik, amelyet már harmadszorra rendeznek majd meg augusztus végén. Az egy hónapos falfestő programsorozat, a Színes Város Budapest Fesztivál idei tematikája a városra, a vízre és a budapesti fejlesztésekre épül majd.

A 2014-ben indult fesztivál célja, hogy magyar és külföldi alkotók színesítsék Budapest belvárosának tűzfalait. Idén is számos új felületet festenek majd meg, emellett a programok területén is jó pár újdonságot ígérnek a szervezők. Mivel szeretnék elérni, hogy a vizuális művészeten kívül egyéb kreatív ágazatok is helyet kapjanak a szeptember végéig tartó rendezvények között, ezért terveznek élőfestést, gyerekprogramokat, koncerteket, bulikat és kiállítást is. Az egyik újdonság, hogy idén olyan alkotók jelentkezését várják, akik szeretnének kültéren alkotni, képesek is erre, vagyis megvan hozzá a megfelelő tudásuk, és örömmel mutatnák meg azt a nagyobb közönségnek is. A pályázathoz nem szükséges más, csak egy portfolió elküldése az itt található elérhetőségek bármelyikére. Az alkotókat és a terveket szakmai zsűri bírálja el.

A Színes Város Budapest Fesztivál is ezért jelentős kezdeményezés, mert a művészeti koncepció mögött jelentős városfejlesztést is végrehajtanak, hiszen gigantikus méretű tűzfalakat hőszigetelnek, ezáltal évtizedekre újítanak meg omladozó felületeket - jelentette ki Dr. Fürjes Balázs, a fesztivál védnöke.

Eddig 22 művész, több mint 20 művészeti projektet valósított meg a Színes Város Budapest Fesztivál keretein belül, amit Magyarország első tűzfalszínesítő szervezete, a Színes Város Csoport szervez. A szervezet nevéhez immár közel 20.000 m2 falfelület kiszínesítése fűződik az egész országban.