Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

A legkisebb múzeumok nyomában – Liszt Ferenc Emlékmúzeum

A zeneszerző élete során sok városban megfordult és tartózkodott hosszabb ideig, majd élete végét nagyrészt Pesten töltötte. Vörösmarty utcai lakása szinte pontosan ugyanúgy néz ki, mint 150 évvel ezelőtt, így nem csoda, hogy a külföldi zenerajongók egyik kedvenc célpontja. Liszt Ferencet eszerint hasonló rajongás övezi, mint életében – múzeumát mi pestiek mégsem igazán ismerjük.

A Bábszínház előtt egy fekete-fehérre festett pad hívja fel a figyelmünket egy – paradox módon számunkra szinte ismeretlen – emlékmúzeumra. A millenniumi földalatti állomásától néhány méterre, az Andrássy út és a Vörösmarty utca sarkán találjuk ugyanis a Zeneakadémia régi épületét, ami Liszt Ferenc egykori otthonául is szolgált, az első emeletén pedig ma emlékmúzeumot találunk.

A bejárati ajtónál egykor a legnagyobb hazai zenészek adták egymásnak a kilincset. Megfordultak itt tanítványok, zeneszerzők és zenészek és a kor értelmiségének nagyjai.

A két nagyobb szobában szinte pontosan ugyanúgy vannak elhelyezve a bútorok, ahogy nagyjából százötven éve. A bejáratnál egy fémtábla fogad: "Liszt Ferencz lakásán található kedden, csütörtökön, szombaton 3 és 4 óra közt".

A középső szoba egykor ebédlő volt, ennek pontos berendezését nem ismerjük, itt az időszaki kiállítások kapnak helyet. A jobbra található helyiség a háló-dolgozó. Itt többek között megtekinthetjük Liszt hatalmas fekete kalapját, pihenőszékét és az ágy mellett imazsámolyát – a zeneszerző egyébként az 1860-as évek közepén belépett a papi rendbe.

Az íróasztalt Ludwig Bösendorfer zongoragyáros készítette kifejezetten Liszt számára, a középső fiók helyén egy kis hangszert találunk, ami így ideális hely volt a komponáláshoz.

A tágas szalon falait az eredetivel megegyező színű, kék tapéta burkolja. A helyiségben több hangszert is találunk, amelyek között van olyan, amit egy számos szabadalmat jegyző bostoni gyár ajándékozott Lisztnek. A gyártónak fontos volt, hogy az ismert, sok helyre utazó virtuóznak egy saját zongorát adjon.

Az eredeti bútorok között egy kis asztalt is találunk, rajta egy érdekes tárggyal, egy kártyapréssel. Így nem is nehéz elképzelni, hogy milyen lehetett, amint Liszt a barátaival kártyázott egyet, majd a játék végeztével a lapokat betették az eszköz alá, hogy azok egyenesek és kemények maradjanak.

Érdemes ellátogatni a kis múzeumba, négy helyiség az egész, mégis sok élménnyel gazdagodhatunk, még azok is, akik nem számítanak kifejezetten zenerajongóknak.

Hasonló tartalmak

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Kultúra

Nyílt nap a Kelenhegyi úti Műteremházban

December 10-én egy egyszeri programsorozaton való részvételre nyílik lehetőségünk: a Kelenhegyi úti Műteremház kapuja kitárul, az alkotó művészek lakásajtajai megnyílnak, és betekintést nyerhetünk műtermeikbe, lakásaikba. A ház belső és külső terei is életre kelnek: lesz lépcsőházi kiállítás, művészettörténeti és építészettörténeti séták, felolvasószínház és gyermekprogramok is.

Kultúra Szponzorált

Grecsó Krisztián: Tíz eszkimó – Pezsgős szilveszter a Katonában

Tölthetjük kultúrával is a szilvesztert, december 31-én ugyanis a Tíz eszkimó előadással és pezsgőzéssel várnak a Katona József Színházban. A színdarab szövegét Grecsó Krisztián írta, és Máté Gábor rendezte.

Szponzorált Kultúra

Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia: Extázis

Az Extázis című előadás felfedezésre szólítja a nézőt. Egy konstruált miniuniverzumba invitál, egy színpadra sűrített, alternatív Budapest-labirintusba. A több szálon és több idősíkon futó multimédia-esemény egy csapat fiatal mindennapjait követi végig, akik arra az egyszerű kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne jól vagy legalább jobban lenni? A zene, a tánc, a színház és a film formanyelvét használva áll össze az Extázis sajátos világa. Ebben a világban elmerülve minden néző a saját narratíváját rakhatja össze dialógusokból és képekből. A bemutatón december 16-án vehetünk részt.

Neked ajánlott

A