Időről időre megpróbáljuk nektek bemutatni azokat a kiállításokat, amelyeket semmiképp sem szabad kihagyni. Május végi látogatásunkban lesz olyan, aminek a megtekintésével sietni kell, míg másokra több időt szánhatunk. Művészi fotográfiák, korabeli városi felvételek, régészeti leletek, középkori műtárgyak minden mennyiségben.

Képek és pixelek (Műcsarnok)Korábban leírtuk már, hogy vannak fenntartásaink a szalonnal, mint műfajjal, hiszen egy ilyen típusú, hatalmas anyagot bemutató seregszemlében azért könnyű elveszni. Ez azonban semmit sem von le a kiállított művek esztétikai-művészi értékéből, hiszen a Fotóművészet – és azon túl ǀ Nemzeti Szalon 2016 alcímmel megrendezett hatalmas kiállítás a hazai fotóművészet legjavát hivatott prezentálni. Százötven fotós, több száz kép és öt nagy témakör: Hely, ahol; Szemben; Testkép; Nézőpont; Varázslat. A digitális technikával készült felvételek mellett analóg képrögzítéssel készült és másolt, sőt historikus technikákkal készített képek is láthatóak a falakon. A fotókat bemutató termek mellett olyan terekbe is besétálhatunk, amelyekben az álló- és a mozgókép, a kép és a hang sajátos módon keveredik. Külön öröm számunkra, hogy fotós kollégánk, Hartyányi Norbert egyik sorozatát és egy önállóan bemutatott munkáját is a kiállított képek között találjuk.

Megtekinthető: 2016. június 26-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.A Duna fővárosai (Várkert Bazár)Még néhány napig látogatható a Várkert Bazár nagyszerű I. világháborús tárlatával azonos épületben helyet kapott anyag, amely a két ikerfőváros párhuzamos fejlődését hivatott bemutatni 300 korabeli felvétel segítségével. A Bécs-Budapest – Párhuzamos városképek 1850-1920 alcímet kapott kiállítás kézenfekvő módon a két korabeli metropolisztösszekötő Dunát állítja fókuszba, de nem marad el a vasutak, körutak kiépülésének bemutatása vagy éppen a külvárosok radikális változásainak megismertetése sem. A szisztematikus összehasonlításra is alkalmas anyag 2015-ben Bécsben volt látható. A 75 tablóba rendezett felvételek kísérőszövegei mindkét város lakói számára könnyebbé tették a helyszínek közötti eligazodást. Érdemes tehát elnézni ide, a két város urbanisztikai fejlődése között számos párhuzamot fogunk felfedezni.

Megtekinthető: 2016. május 29-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.Közös úton – Budapest és Krakkó a középkorban (Budapesti Történeti Múzeum)Az egykori lengyel fővárosban sétálva szinte minden utcában magyar emlékekbe botlunk, és sem ott, sem idehaza nem sokan vannak, akik nem ismerik a „Lengyel-magyar két jó barát” kezdetű szólást. A két nép barátsága persze leírható pusztán a lovak meg a bor segítségével is, de a helyzet ennél azért jóval összetettebb, hiszen a középkortól kezdődően napjainkig olyan erős az összetartás a két nép között, amelyre nem sok példa akad a történelemben. A középkori Európa elsőszámú hatalmi központjai közé tartozó Krakkó és Buda szoros kapcsolatban álltak egymással, így a kiállítás a közös történelmi eseményekre, emlékekre és a mindkét fél számára fontos személyiségek bemutatására helyezi a hangsúlyt. A régészeti anyag mellett tekintélyes mennyiségű műtárgyat is bemutatnak a rendezők, így például Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király nálunk is jól ismert, de Magyarországon eddig ki nem állított, egész alakos portréját, melyet Martin Kober festett meg. Figyelemre méltó a kiállítás plakátján szereplő szobor is, amely a Krakkó Lövészegylet, a „Kakas Társaság” jelvényéül szolgált. A kiállítás a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretei között, a Balassi Intézet támogatásával valósult meg.

Megtekinthető:

2016. július 24-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.