Kevésbé meglepő módon főleg szabadtéri és fesztiváljellegű programokkal érkezik a ballagás és az érettségi hónapja: nagyrészt a gasztro- és a sporteseményekre vágyók görgethetnek lefelé izgalommal.

KoncertTony Allen felfedezettje, a bűbájos neosoul énekesnő-rapperlány, AkuaNaru tavalyi remek, telt házas lemezbemutató koncertje után május 7-én visszatér az A38 Hajóra. Lauryn Hill, Jill Scott és Erykah Badu nyomdokain jár, a soul, a hiphop, a spoken word és a jazz határmezsgyéjén.

Hans Zimmer először indul turnéra szimfonikus zenekarral és kórussal, hogy az élő zene élményét megadhassa rajongóinak. Budapest része ennek az egyedülálló koncertsorozatnak, korunk legsikeresebb filmzeneszerzője május 11-én lép színpadra a Budapest Sportarénában.A zseniális punk-musical-kabarétársulat, a TigerLillies ismét hazánkba érkezik: Martyn Jaques kultikus zenekara ezúttal egy legnagyobb sikereiből összeállított koncertműsorral (azaz a Very Worst of The Tiger Lillies-zel) lép fel az A38 Hajón május 12-én.

A 2016-os esztendő egy rendhagyó fejezet lesz a Punnany-nagykönyvben: ebben az évben az állandó jövés-menés helyett szeretnének több időt tölteni egy helyben, nevezetesen a stúdióban. Ez azt jelenti, hogy a korábbi években tőlük megszokott tempóhoz képest limitált számú koncertet vállalnak csak be '16-ban – például május 13-án a Budapest Parkban.A "nyugati világ legismertebb lantosa", Jim Jarmush Halhatatlan szeretőkjének cannes-i díjazott zeneszerzője, Jozef van Wissem először jön Magyarországra május 18-án. A New York-ban élő holland művész frissen megjelent, Zola Jesus-szel készített lemezét mutatja be az A38 Hajó különleges fekvésű, Dunán úszó kiállítótermében.BuliMesterséges tengerpart, hideg sör és egész napos táncmulatság vár egy májusi hétvégén, ráadásul mindez a belvárostól egy kőhajításnyira a Pool & Beer szombaton május 7-én.A Contra Mundumszületésnapjához illően ünnepien telt ütemek várhatóak, a felállás pedig már csak méretéből fakadóan is egyedinek mondható; 40 DJ és producer kibontakozását élheted majd át május 21-én, és mindezt 4 helyszínen.

Az évadnyitó Normafa Open Air, egyben Palotai Zsolt 55. szülinapi bulija május 28-án lesz, amire a hazai élvonal mellett külföldi vendégfellépő is érkezik Subtension (Invisible, Critical- SK) személyében.FesztiválMenj el 7-én a belváros eddigi legnagyobb kutyás rendezvényére, ahol családi programokkal, szórakoztatóan hívják fel a figyelmet a felelős kutyatartásra és az árva állatok örökbefogadására.

A nagyon kutyás napon azokat is tartalmas programokkal várják a Belvárosi Kutyafesztiválon, akiknek még nincsen házi kedvencük.

Ugyanezen a napon a Kazinczyutca teljes hosszában megtelik élettel, zenével, kizöldül és mosolyog. A már szokásosnak mondható tavaszi utcafesztiválon szinte mindegyik Kazinczy utcai vendéglátóhely készül valami programmal, finomsággal, kóstolnivalóval, zenével vagy éppen játékkal.A Magyar Képregény Szövetség 12. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét május 8-án.

Az esemény a képregény minden területét egyesíti:

vásár, szakmai és szórakoztató programok, vetítések, játékok, képregényes rögtönzések.

A Rakéta Fesztivál összegyűjt egy csomó izgalmas fiatal magyar előadót, bármilyen műfaji kötöttség nélkül. A május végén induló egyhetes budapesti bulikaraván a leghűvösebb klubokkal és a legforróbb zenekarokkal jön.GasztroA Food Truck Show elsődleges célja, hogy egyszerre mutassa be a jelenleg hazánkban elérhető vendéglátó járműveket.

A május 6-tól induló rendezvényen kiderül, merre halad a mozgóvendéglátás manapság.

Május 8-a ebben az évben is a magyar kézműves fagylalt napja lesz, ami azt jelenti, hogy ezen a napon országszerte féláron fagyizhattok rengeteg helyen.

Az idei Gourmet Fesztivált május 12.-15. között rendezik a Millenárison, ahol ismét egy időben és egy helyen lesznek Magyarország legjobb éttermei, borászatai, és kézműves élelmiszer termékei.

A mesterszakácsok ezúttal nem egy bizonyos ételt álmodnak újra, hanem két alapanyagra, a vadra és a halra koncentrálnak majd a saját specialitásaikon túl.Május közepén hetedik alkalommal rendezik meg a Belga Sörfesztivált.
Idén 43 belga sörfőzde 205-féle sörével, köztük 61-féle csapolt sörrel készülnek a szervezők és a sörfőzdék.Sport2016-ban immár harmadik alkalommal tér vissza a Női KézilabdaBajnokokLigája-négyesdöntője Budapestre. Az esemény május 7-én a Papp László Budapest Sportarénában a két elődöntővel kezdődik majd (közte a Győrével), melyet másnap, május 8-án a bronzmérkőzés, valamint a várva várt döntő követ.

2016-ban is jön az év sportfesztiválja, a Dunai Regatta.

Idén hat magyar egyetem profi evezős csapata és a két nagy múltú egyetem, az Oxford és a Cambridge sportolói sorakoznak fel a nagy Dunán, miközben a magyar felsőoktatás krémje tizenöt csapattal áll rajthoz az amatőr sárkányhajós futamokon május 7-én.A Magyarország EU-csatlakozásának 12. évfordulójára szervezett uniós futást harmadik alkalommal rendezik meg május 8-án.
Az évek számával a táv is nő, idén a verseny 12 km-es lesz.

A futóversenyre a nevezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.A 21. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálán megmérettetheted magad a 10 kilométeres távon, amely párban is teljesíthető. A kezdő futókat az 5 kilométer, a gyaloglókat a 2,1 kilométeres táv várja május 22-én.MoziIdén májusban megérkezik a mozikba a Marvel legújabb filmeposza, az Amerika kapitány: Polgárháború. Ezt az eseményt a Corvin mozi és a Marvel Magyarország Club egy kétnapos Marvel-rendezvénnyel ünnepli meg a film premierhétvégéjén, melyen a Bosszúállók Magyarországi Cosplay Klubja is részt vesz.

Ha tavasz, akkor hagyományosan újra eljön a nap és az éj, amikor hajnalig tarthat az artmozizás – május 13-án, immáron 5 budapesti filmszínházban lehet bagollyá változni egyetlen karszalaggal, hiszen idén a Puskin, a Művész, a Toldi, a Tabán mellé a Kino Cafe Mozi is csatlakozik az Artmozikéjszakájához.KiállításWeiler Péter életének meghatározó helyszíne New York, a város összefonódik számára a pop art legnagyobb művészeivel, az olyan legendás helyszínekkel, mint az Andy Warhol Factory vagy a Studio 54. Kicsit mindig vágyott rá, hogy átélhesse azokat az időket – erre tesz egy kísérletet a mában és Budapesten.

2016 tavaszán új élet kezdődik Budapest legismertebb terén, a Széll Kálmán téren. Ezzel párhuzamosan a Kiscelli Múzeum templomterében időszaki kiállítás nyílik május 12-én #moszkvater – A Széll Kálmán tér története címmel, amely az újjáalakuló tér történetén túl a városlakóknak a térhez kötődő emlékeit, élményeit is bemutatja.SzínházMartin McDonagh ír-angol szerző
A párnaember
című darabját Szikszai Rémusz rendezésében május 7-én, szombaton mutatja be a Radnóti Színház Pál Andrással, Köles Ferenccel, Schneider Zoltánnal és Rusznák Andrással a főszerepben.

Művészi igényű kompozíció, önálló zenés színpadi mű a Gyévuska. Bővelkedik zenei viccekben, ritmikai meglepetésekben, prozódiai tréfákban. Az énekes színészek (jó: éneklő színészek) előkelő komolysággal képviselik a darabot. Pintér Béla és társulata május 20-án adja elő a darabot a Trafóban.