Van egy csapat, amely kitűzte maga elé a célt, hogy Budán is felpezsdíti az életet és újraéleszti a „híres” Bartók Béla Boulevard-ot. Így most már harmadik alkalommal költöztetnek be az ELEVEN Tavasz nevű rendezvény keretén belül kiállításokat, installációkat, színházi, zenei és egyéb kulturális programokat a környékbeli ismert vagy épp ismeretlenebb galériákba, dizájnboltokba, kávézókba és éttermekbe. Összesen 24 helyszín vesz részt a megmozdulásban, mehetünk például portugál irodalmi estre a Hadik Kávéházba, piknikezni a Feneketlen tóhoz vagy dizájnaukcióra a Gellért Hotelbe.

A Bartók Béla utat nem lehet nem összekötni a kávéházakkal, galériákkal, melyeknek egykoron Móricz, Kosztolányi, Karinthy állandó vendégei voltak. Igaz, mára már felváltották őket az egyetemisták, az újbudai lakók és a kortárs művészek, de az igény az itteni kulturális élet felpezsdítésére nem szűnt meg. Ezért az utca vendéglátóhelyeinek vagy galériáinak tulajai, lokálpatrióták, városfejlesztési szakértők és önkéntesek szervezkedésbe kezdtek, és három évvel ezelőtt életre hívták az ELEVEN Tavasz és ELEVEN Ősz nevű összművészeti fesztiválokat. A cél nemes: szeretnék, hogy az utca ismét megteljen élettel, kedvelt társasági hellyé váljon, ez legyen Újbuda bohém negyede.

A tervek megvalósításának következő állomása a hétvégi ELEVEN Tavasz lesz. Mindez azt jelenti, hogy az utca 24 üzlethelyisége három napra megtelik különleges, hol felnőtteknek, hol gyerekeknek szóló programokkal. Az opciók között szerepel egy napindító jóga a DownDogban, egy portugál ételekből álló vasárnapi brunch a Gellért Hotelben, de közösségi kötés is a Gárdonyi téren. Ha böngésszük az eseményeket, hamar szemet szúrhat a portugál szó gyakori megjelenése, ami persze nem véletlen.

Az idei kiemelt tematika épp e köré Ibériai-félszigeti ország köré összpontosul, vagyis többek között portugál művészek kiállításaival, filmjeivel, könyveivel és nem utolsó sorban az ország gasztronómiai különlegességeivel ismerkedhetünk meg. A személyes kedvencünk a Kelet Kávézó portugál menüje, itt ugyanis az asztalokra a megszokott ét- és itallapokon túl egy portugál novellákat, regényrészleteket felsorakoztató „novellalap” is kikerül majd. Ebből kell választani, és innentől kezdve nagyon rejtélyes a történet; a kávézó csak annyit árul el, hogy ezt aztán 3-4 percben felszolgálják nekünk. A további programokat itt találjátok, elöljáróban még annyi, hogy a résztvevők között lesz még például a Palack Borbár, a Faur Zsófi Galéria és a La Nube Café is.

Szintén izgalmas programnak ígérkezik egy európai szinten is különleges kezdeményezés, az 1 Művész 1 Porta. Ennek az a lényege, hogy 11 művész az utca galériáinak, kávézóinak hangulatához igazodva megújít és egy hétig közszemlére tesz az adott helyeken egy-egy régi tárgyat. Május 7-én, délután 6 órától pedig egy jótékonysági dizájnaukción meg is lehet majd vásárolni ezeket az újragondolt, esetenként szürreális műkincseket. A helyszín a Gellért Hotel lesz.