Ezen a hétvégén zárul a Budapesti Tavaszi Fesztivál, viszont az év egyik legjelentősebbnek ígérkező kiállítása (Picasso – Alakváltozások) pedig megnyílik. A két fontos program mellett sok egyéb látni- és csinálnivaló akad még.

Csütörtök

Április 19-24. között a fővárosban is megszervezik a világon immár hagyománynak számító város-specifikált, egyhetes képzőművészeti rendezvénysorozatot, a BudapestArtWeek-et. A BudapestiTavaszi Fesztivál idején és társprogramjaként zajló esemény során egy karszalaggal több tucat galéria, múzeum és kiegészítő program várja a képzőművészet iránt nyitottakat.MEGMENT-enek az unalmas csütörtök estéktől: április 21-től Snilloc és Christian Cardwell közös párosa, MEGMENT néven indítja útjára legújabb hétköznapi sorozatát. A duó minden csütörtök este a Corvin Bar-ból jelentkezik, ahová rendszeresen hívnak hazai és külföldi vendégeket.A KinoFlow Kísérleti Film Fesztivál ideje alatt alkalmad nyílik itthon is, hogy széles vásznon nézz például kanadai absztrakt filmeket, szemezgess Malajzia és Vietnam legfrissebb kísérleti alkotásai között, de válogathatsz a celluloidra forgatott lírai filmekből is az Örökmozgó Filmmúzeumban.

A nyár közeledtével egyre jobban kívánjuk a húsok faszenes ízét, amilyen gyorsan csak lehet, izzítjuk a kerti grillezési lehetőségeket. A balkánkonyha lényegét a tűz fölött készült húsételek adják, melyekhez sok zöldséget, a füstös aromát jól kiegészítő szószokat kínálnak. A fővárosi balkán gasztronómiai felhozatal biztató, s ennek köszönhetően sokan megismerkedtünk már a cevappal, a pljeskavicával, különböző húsokból gyúrt kolbászokkal, a burekekkel, lepényekkel, ajvárral, kajmakkal, pavlakával. Megmutatunk öt helyet, ahol autentikus módra készítik ezeket a finomságokat – például vacsorára.PéntekA Negyed7Negyed8 a Marom évente kétszer megrendezett kulturális-szociális fesztiválja.
Az idei eseményen a VII. és VIII. kerület helyeivel pészah, a szabadság ünnepén a határok közötti mozgás kérdéseit és hatásait követheted.

A 20. század legnagyobb hatású művészének szentelt, PicassoAlakváltozások, 1895–1972 című tárlat, amelyet a párizsi Musée national Picassóval együttműködésben szervez a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galéria, április 22-től látható Budapesten.Az Akácfautca egyik viszonylag új kedvenc helyén, a Lieblingben ettől a hétvégétől ismét lehet a teraszon lazulni.

A nyitóvíkenden péntektől vasárnapig élőzenével várnak.Egy korábbi cikkünk izgalmas, Budapestet fotózó Instagram bloggerek feedjeit emelte ki. Ezekből a karakteres – a főváros építészeti kincseit, megismételhetetlen hangulatait, színeit bemutató – fotográfiák közül válogattak ki a Capa Központ munkatársai 12 képet 6 alkotótól a Konténerkiállításon.

Steven Wilson, a négyszeres Grammy-jelölt hangszervirtuóz zenész-producer 2016-ban is folytatja márciusban megjelent és rendkívül népszerű Hand. Cannot. Erase. albuma koncertturnéját Európában. Most első alkalommal április 22-én Budapesten is látható lesz a RAM Colosseum színpadán.
Szombat

Ezen a héten ér véget a Budapesti Tavaszi Fesztivál, melynek utolsó szombatján az experimentális zene karizmatikus személyisége, a harmonikavirtuóz KimmoPohjonen és honfitársa, a Finn Nemzeti Balett csillaga, MinnaTervamäki mutatja be közös produkcióját, a Bright Shadowt.
(x)

Az elmúlt években az újhullámos kávézók gyakorlatilag ellepték a várost, és az új helyeknél már nem egy világos pörkölésű, komplex etióp a ritkaság, hanem az, ha ihatunk egy klasszikus olasz eszpresszót. A nemrég nyílt 9Bar úgy döntött, hogy a klasszikus kávézásnál marad, de nem határolódik el a specialty vonaltól sem teljesen, a kombináció pedig úgy tűnik, hogy hiteles és ígéretes.

Kipróbáltuk.

Az I Bike Budapest egy biciklis örömünnep, ami mindenkié, aki Budapesten bringázik. Azt szeretnék a szervezők, hogy Budapest végleg bringás város legyen. Most szombaton kipróbálhatod, milyen lezárt utakon és hidakon tekerni.Április 23-án, Shakespeare halálának 400. évfordulóján FrancoZeffirelli klasszikus, 1968-as Rómeó és Júliáját láthatod az Urániában, este pedig élőben közvetítik a brit Royal Shakespeare Company ünnepi emlékműsorát, többek között Benedict Cumberbatch, Helen Mirren, Judi Dench és Ian McKellen közreműködésével.Szombaton 20. születésnapját ünnepli a Hyperspace, amely két évtizedes történetével nem csak Közép-Európa legjelentősebb technórendezvényévé nőtte ki magát.

Ennek a 20 évnek a méltó megünneplésére a HyperspaceXX. a jelenkori technó legfontosabb nevei közül válogatta össze a jubileumi line up-ját, amely ennek megfelelően közel 20 nemzetközi és hazai DJ-t vonultat fel a Hungexpo két arénájában.

Az áprilisi Lost Larm Minute vendégeként az M6-os pályán érkezik egy estére a pécsi zeneközösség.
Daidai 2 órás és 6 kezes live act formájában mutatja be a pesti kis- és nagyérdeműnek (immár nemzetközi visszhangot keltő) munkásságát a FogasHázban.VasárnapAz április 24-i Népszínház Karneválon mindenki megmutathatja, amiben a legjobb, amit otthonról hozott és amit itt tanult meg. Egész napos utcabállal várnak mindenkit a környék ízeivel és dallamaival, művészeivel, aktív civiljeivel és gyerekprogramokkal.

A hosszúra nyúlt szürke napok után már a szabadba vágyunk, így nagyobb várakozás előzi meg az első szabadtéri WAMP design vásárt, Vasárnap az Erzsébettéren újra találkozhatsz kedvenc tervezőiddel.

A VII. kerületi Klauzáltéren a korábbi évek sikerét megismételve rendezik meg vasárnap az 1. Ázsiai taco fesztivált, ahol többek között kipróbálhatod a koreai bibimbapot, ropogós tacóba tálalva.A budapestiek időnként hajlamosak beleélni magukat, hogy egy szürke, minden egyes négyzetmétert lebetonozó városban élnek. Még ha néhány kerületben azért ennek van is valóságalapja, ha a város egészét nézzük, nem is állunk olyan rosszul. Itt van például a nem is hegy – de még domb se – Gellért-hegy, ahol az egész ország egyik leggazdagabb arborétumát találjuk.