A régi időket idézve szerdától szerdáig tart majd 2016-ban a Sziget. Augusztus 10. és 17. között rendezik a várhatóan megint telt házas fesztivált, melyre az ötnapos bérletek már elfogytak, a hétnapos belépőknek pedig majdnem a háromnegyedét elvitték.

Az idei egyik legfontosabb változás a beléptetésnél történik majd. A „check in” rendszer hasonló elven működik a repülőtereken tapasztaltakhoz: a jegybeváltáskor személyi azonosítást is végeznek, és a karszalag sorszámát összekötik a felhasználó személyével, aztán pedig figyelik, hogy tényleg az lép-e be a Hajógyárira, akit megillet a jegy. Rögtön felmerül a kérdés, mennyire lassítja ez a rendezvényre való bejutást, ám Gerendai Károly főszervező szerint nem kell emiatt nagyobb tumultustól tartani, mert tesztelték a rendszert – derült ki a keddi sajtótájékoztatón.

Akadnak újdonságok a fizetés terén is. A Festipay jóvoltából nem csupán azt követheted, hol és mennyit fogyasztottál, vagy mennyi az aktuális egyenleged, hanem – az alkalmazásban regisztrált bankkártyáddal – sorban állás nélkül töltheted fel a kártyádat. A világon elsőként a Szigeten debütál a virtuális fesztiválkártya, amely teljes körű fizetési lehetőséget kínál mobiltelefonon keresztül.

Ami a felhozatalt illeti, a mínusz egyedik nappal induló fesztivál Nagyszínpadán Marky Ramone 40 Years of Punk Rock címmel ünnepli a műfaj évfordulóját, őt Skunk Anansie és a Die Antwoord követi. A nulladik nap sztárja Rihanna lesz (pláne, ha esik az eső), de látható Manu Chao La Ventura, a Muse, David Guetta, fellép még a Sigur Rós, Noel Gallagher and the High Flying Birds, a Bastille, JohnNewman, a Last Shadow Puppets, a Sum41, a KaiserChiefs, valamint az End Show-t vezénylő Hardwell, hogy csak a legnagyobb nagyszínpadi neveket említsük.

Az OTP Bank A38 Színpad zászlóshajói a BlocParty, RoisínMurphy, a Bullet for my Valentine és a CrystalCastles lesznek, a Világzenei Színpad nagy neve a Grammy-díjra jelölt Buika és szokás szerint GoranBregovic. A Telekom Arénában a hagyományokat követve egymásnak adják át a DJ-pultot olyan nevek, mint Afrojack, Zedd vagy Nicky Romero, a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpadon pedig ebben az évben is a hazai produkcióra bulizhatunk, Péterfy Boritól kezdve a Hiperkarmáig.

Hatalmas űrkomp, világító PET-palack sárkány, óriási szobrok – mintegy 100 új látványosság tekinthető meg az Art of Freedom pályázatra a világ minden tájáról érkezett legjobb pályamunkák eredményeként a Hajógyári sziget egyes pontjain. Idén sem marad ki az utcaszínház, lesz Európa Színpad és Hungarikumfalu, lehet lazulni a Sziget Beachen, vagy egyedi produkciókkal és előadásokkal találkozni a Cirque de Sziget helyszínén, vagy kerekasztal-beszélgetéseken részt venni a Magic Mirrorban – többek között.