Egy nagyon izgalmas és hiánypótló kezdeményezés ütötte fel a fejét a fővárosban, melynek mostantól mi is részeseivé válhatunk.

A budapesti utcákon sétálva az elkövetkező napokban szokásosan a telefonunkat nyomogatva, leszegett fejjel belefuthatunk az aszfaltra fújt, inverz graffitikbe, lábnyomokba és az ehhez tartozó információkba. Na, itt kell megállnunk egy pillanatra, és felemelni a fejünket egy kicsit, és feltekinteni egy percre az adott épületre, hiszen valami szépet láthatunk.

Az ötletgazda, Bodnár Bence szerint Budapest egy építészeti fellegvár. Magán viseli az elmúlt száz év legváltozatosabb korstílusait, a főváros utcáit járva érdemes egy kicsit megállni, felpillantani és élvezni a műalkotásokat. Ebből a gondolatból sarjadt a fiatalos #felafejjelbudapest elnevezésű társadalmi és építészeti projekt is, Bodnár Bence szavaival élve: „eszméletlen, hogy mennyi gyönyörű épület vesz körül minket nap mint nap, és mi észre sem vesszük őket, mert a mobilunkat nyomkodjuk ahelyett, hogy felemelnénk a fejünket.” Az épületek elé felfújt infók várhatóan 1-2 hétig lesznek tisztán láthatóak az utcákon. A projekt hivatalosan a Budapesti Tavaszi Fesztivál első napján, április 8-án debütál.

Húsz belvárosi szecessziós épület előtt bukkanhatunk inverz graffitivel felfestett ismertetőre: megtudhatjuk, ki tervezte a házat, mikor épült fel és melyik korstílust képviseli.

Az inverz graffiti rendkívül környezetkímélő, a feliratok tulajdonképpen tisztítás útján kerülnek az épületek elé, az információkat stencilek és nagynyomású vízsugarak segítségével rögzítik a járdán. Ezek pár hét múlva ugyan eltűnnek, de a szemfüles járókelők minden bizonnyal emlékezni fognak rá, hol járnak éppen.

Maga a #felafejjelbudapest hashtag már terjed a közösségi oldalakon, bárki feltöltheti az általa készített szebbnél szebb képeket Budapest épületeiről. A projektet a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ karolta fel, és támogatta anyagilag annak megvalósulását.
Fotógalériánkban a részt vevő épületeken kívül most azt is megmutatjuk, hogyan fújják "fel" az inverz graffitiket az aszfaltra.Helyszínek:
V. kerület: Bedő-ház:
Honvéd u. 3. / Aranykéz utca 2.
/
Postatakarékpénztár:
Hold utca 4. /
Rózsavölgyi Ház:
Szervita tér 5. /
Török-bankház:
Szervita tér 3. /
Modern és Breitner áruház:Deák Ferenc utca 23. - Deák Ferenc tér 3. / Thonet-ház: Váci utca 11/A.
VI. kerület:
Parisiana Mulató (Új színház):
Paulay Ede utca 35./
Ernst Múzeum:
Nagymező utca 8. / Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Bartók kollégium:

Városligeti fasor 33. / Párizsi Nagyáruház / Divat csarnok:

Andrássy út 39. /
Napóleon Udvar: Hajós utca 25.

VII. kerület:
Dob utca Általános Iskola:
Dob u. 85. /
Hungária Fürdő:
Dohány utca 42-44. /
Glücksmann-ház:
Dob utca 8.

VIII. kerület:


Dréher-ház:

Népszínház utca 22.

/

Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola:

Vas utca 9-11. /
Volksbank épülete: Rákóczi út 7.

/

Gutenberg-otthon: Gutenberg tér.