Kevesen tudják, de a filmplakátok rendkívül népszerűek a gyűjtők körében, ezért nemzetközi szinten rengeteg aukciót tartanak ebben a témában. Budapesten ez nem számít gyakori eseménynek, és a lakásokban is ritkán találkozunk eredeti példányokkal, a BÁV azonban második alkalommal próbálja meg a műfajt népszerűvé tenni a Bécsi utcában, ahol a rajongók a nemzetközihez képest kedvező áron juthatnak hozzá az egyedi darabokhoz. Aki nem szeretne vásárolni, az április 13-ig természetesen látogatóként is rész vehet az eseményen.

Egyedi filmplakátokatárvereznek el április 13-án, a BÁV Bécsi utcai üzletében, ahol egy olyan nemzetközi hullámot lovagolhatunk meg, amely itthonra még nem ért el, de talán a szelét már érzik a rajongók.

Ez nem csak azoknak jó hír, akik vásárolnának, jövő szerdáig ugyanis bárki megtekintheti az 50 különböző művész által készített 170 egyedialkotást, köztük olyanokat, mint A Jedi visszatér, a Becéző szavak, a Gengszterek klubja, Piedone Egyiptomban, A dögkeselyű, az Óvakodj a törpétől, a Körhinta vagy a Süsü, a sárkány. A palettán olyan ritkaságnak számító, úgynevezett "egész íves" plakátok is vannak, amelyeket nagy valószínűséggel a nyomdából csempésztek ki egykor.

Egyik kedvencünk Helényi Tibor

A Jedi visszatérhez készített plakátja (kikiáltási ár: 350 000 Ft), amelyre szintén lehetőség van licitálni (ennek kisebb verziója 2 éve már eladásra került potom 1325 dollárért). Helényitől egyébként a legenda szerint maga Lucas is rendelt Csillagok háborúja plakátot.
Ezen kívül nagyon szerettük a Bud Spencer-Terence Hill plakátokat is, amelyekből állítólag még soha nem szerepelt ennyi (20 db) együtt itthon. Ezekre a licitálás 15 000-30 000 Ft körüli árról indul majd.

Érdekesség: a BÁV-ot Mária Terézia 1773. augusztus 23-án alapította meg, így ez hazánk legnagyobb múltú jogfolytonosan működő vállalkozása. Az Első Magyar Királyi Zálogházat az uzsorakamatra való reakcióként, bécsi mintára először Pozsonyban nyitották meg.

Kiállítás: 2016. április 2-12., hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig (vasárnap zárva). A belépés ingyenes.
Tárlatvezetések:

2016. április 4., hétfő, 17:30: Filmszerész a plakátrengetegbe – Kovács Gellért, filmkritikus tárlatvezetése 2016. április 11. hétfő 17.30: A magyar plakátgyűjtés fénykora – Badits Marcell, plakátgyűjtő tárlatvezetés
Árverés:
2016. április 13., szerda 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3., bejárat az ékszerbolton keresztül)