Horváth Lili első nagyjátékfilmje, a decemberben bemutatott Szerdai gyerek most újra látható Budapesten. A számos nemzetközi filmfesztiválon szereplő, és több díjat elnyert alkotást a 2. Magyar Filmhéten vetítik.

"Születési hely? Nem tudom." – hangzik el a Szerdai gyerek, Horváth Lili első nagyjátékfilmje elején. A filmet már decemberben elkezdtek vetíteni a magyar mozik, de azóta nemzetközileg is említésre méltó karriert járt be, és folyamatosan nyeri a díjakat külföldön. Az alkotás dióhéjban egy szomorú történet a reménytelenségben születő reményről, egy anyátlan anyáról, a szépen fényképezett mozi Presser Gábor zenéjét azoknál a jeleneteknél kapja, ahol az szükséges, a karakterek pedig igazán sarkosak.

Adott egy intézetis leányanya (Vecsei Kinga, aki amatőr színész, a MOME textiltervező hallgatója), Maja nemrég került ki a nevelőotthonból, új és önálló életében olyan egzisztenciális színvonalat kell produkálnia, ami miatt kihozhatja az apjáról elnevezett, Krisztián nevű kisfiát. Maja ellentétben a saját anyjával, gyerekével akar lenni, és a szülői minta ellenére benne fel sem merül, hogy elhagyja a beszélni nem akaró Krisztiánt, és ezért még a bűnözés ösvényére is hajlandó rálépni. De a mikrohitel program vezetőjét, Jánost alakító Thuróczy Szabolcs meglátja a lányban a fantáziát, aki ennek köszönhetően lehetőséget kap arra, hogy nyisson egy mosodát a lerobbant, egykori művelődési házban, és az ebből várt jövedelemtől várja, hogy kihozhassa kisfiát.

A lány barátja, a szintén állami gondozott Krisz (Antal Zsolt) irigyen követi végig a "vállalkozóvá" lett lány projektjét, és vállalja el a nyúlszájú bandavezér (Nagy Ervin) által felajánlott mocskos és illegális melókat. Krisz a nyers agressziót és elnyomást szimbolizálja, míg a Thuróczy által megformált karakter a remény, a kitörésre való képesség és a szelíd bizalom, a másik választható út metaforája. Az otthon igazgatónőjét alakító Börcsök Enikő kimozdíthatatlansága, csipkefinom mozgása és mimikája, találó gesztusai, és Thuróczy Szabolcs elveszíthetetlen naiv hite, bizakodása a szegény, magyar nyomortanya képeibe és Maja sorsába is optimizmust csepegtet.

A Szerdai gyerek részt vett Valladolid, Segovia, Cottbus, Stockholm, Kairó filmes fesztiváljain, fődíjat kapott Triesztben, elnyerte a legjobb mozgóképnek járó Arany Bengáli Tigris-díjat a kalkuttai nemzetközi filmfesztiválon, itthon pedig megkapta a magyar filmkritikusok különdíját. A film szerepel továbbá a belgrádi 44. FEST nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában is, amely február 26-án kezdődik majd. A 2. Magyar Filmhéten pedig – ahol március 1. és 6. között összesen 43 alkotást vetítenek – a Szerdai gyereket március 4-én és 5-én nézheti meg a közönség, így aki lemaradt a budapesti mozik vetítéseiről, azoknak mindenképp érdemes látnia ezt a díjesőt begyűjtő, éles képekkel és mondanivalóval dolgozó magyar filmet.