A januári viszonylagos nyugalom után alaposan bepörög a február, amely igen változatos és különleges programokkal érkezik: hozza a három felkiáltójelet, Grandtheftet, lesz Indoor Sörfesztivál, KávéBár Bazár, hokitorna, föld alatti futás és szurkolhatsz magyar filmnek az Oscar-gálán.

Koncert

2015-ben látott napvilágot JamisonRoss debütáló lemeze, melyen nem pusztán dobosként és énekesként, hanem zeneszerzőként is érzékelteti, milyen eleganciával képes a soul-jazz, blues és funk stílusok között ide-oda siklani. Február 10-én a Müpában lép fel.

Péterfy Bori színész-énekesnő LoveBand nevű zenekarával két sanzon-poprock lemez után 2010-ben, azaz immár hat éve vágott rockegyüttesektől szokatlan vállalkozásba: régebbi dalaik egy részét végletesen kifordították, és már-már fájdalmasan lassúra hangszerelték át. Emellett kilenc vadonatúj pszichedelikus popszámot is írtak, s ezekből a dalokból állt össze a 2B címet viselő album, amely élőben már sikeresen debütált a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Február 12-én a MOM Kulturális Központban lehet végigülni.

A zenekar, amely az elsők között csempészte vissza a kilencvenes évek melankolikus, flaneles alternatív rockját a punkba, avagy a soft-grunge hullám elindítói először Budapesten! A „brit Title Fight”-ként is emlegetett Basement ugyanis nem csak visszatért a három évvel ezelőtti feloszlása után, de egy új albumot is megjelentetett, Promise Everything címmel. Ezt a lemezt mutatják majd be február 24-én a hazai közönségnek, a Tiger's Jaw társaságában a Dürerben.

Új lemezzel, nagyszabású európai turné keretei között tér vissza Magyarországra a remek kaliforniai dance-punk zenekar, a !!! (ejtsd: csk-csk-csk). A minden eddiginél slágeresebb As If alig pár hete jelent meg, és az együttes három év után most visszatér az A38 Hajóra a hónap utolsó napján, hogy bemutassa az új albumot.Buli

Anyukád szerint minek venni új síelő cuccot, hiszen '87 óta ott lóg az övé, meg egyébként is, néha random sírva fakadsz, amiért évente két napod van hordani a termokezeslábast, és nem értesz egyet azzal sem, hogy hülyének néznek a 4-6-oson, ha sícipőben csapatod kedd délután csak úgy? Itt az ideje fakkot mutatni a nyugatnak, irány az NDK. Az Anker't megcsinálja neked az időgépet 13-án egy Síparadicsom Party-n.

Az idei év eddigi legfontosabb eseménye az élőben előadott experimental-electronica-techno életben Budapesten, február 12-én.

SHXCXCHCXSH érkezik a Lärm-ba.

Palotai Zsolt 1996 februárjára összegyűjtött annyi lemezt, hogy képes volt drum & bass-t játszani egész éjjel. A partinak a Fővárosi Nagycirkusz adott otthont. Talán innentől érdemes számítani a magyar drum & bass születését, amely február 19-én az Akvárium Klubban tartja ünnepi buliját.

A Reset Projekt 2 évvel ezelőtt Párizsban kezdődött a francia főváros legextrémebb helyein. A Reset apró lépésekkel indult el Párizsból és közben Európa-szerte táncra bírta embereket.

Februárban első alkalommal látogat Budapestre, a szervezők pedig PRLMNT-et választották helyszínnek, ahová a világ jelenlegi legjobb technóelőadóit hozzák el 20-án.

Grandtheft a Mad Decent kiadó egyik tagja, és sokszor “Diplo jobbkezeként” emlegetik.

Eklektikus, olykor electróba hajló dallamos hangzásvilágának alapja a 808 és a trap zene, amely épp úgy működik a klubokban, a rádiókban, mint a legnagyobb fesztiválokon - állításuk szerint az Ultra-tól a Coachella-n keresztül a Mad Decent Block Partyig. Február 20-án Quit This City” című albumturnéjának részeként Grandtheft Magyarországot is útba ejti, és első alkalommal lép fel az A38-on, ahol remélhetőleg egy energikus, minden igényt kielégítő show-val mutatkozik be!Fesztivál

Az Animációs Filmhét 2. éve hozza el a világ egyik legfontosabb animációs filmfesztiváljának egy best of válogatását a budapesti közönség számára.

Az Annecy Nemzetközi Filmfesztivál díjnyertes rövid animációi mellett a MOME ANIM hallgatóinak diplomafilmjeit és a legkisebbeknek is szánt animációs nagyjátékfilmeket láthat majd a közönség február 9. és 13. között.

Azt gondoltátok eddig, ha sörfesztivál, akkor nyár és szabadtér? És télen csak sörözőben vagy otthon lehet sörözni?

Mostantól ez máshogy lesz! A Serfőző és a Danubius Hotel Gellért közös szervezésében rendezik Magyarország első téli sörfesztiválját, az Indoor Sörfesztivált február 19. és 21. között.

A kávé- és bárvilág legnagyobb hazai eseményének, a KávéBár Bazárnak ismét a belvárosi Corinthia Hotel ad otthont február 20-21-én. A két nap több mint 50 kávés-báros-gasztrokiállító részvételével, országos bajnokságokkal (barista, sommelier, koktél-flair) és izgalmas előadásokkal, bemutatókkal, kísérőprogramokkal zajlik.Sport

Visszatér a Papp László Budapest Sportarénába a magyar jégkorong-válogatott, hogy az olimpiai indulásért játsszon!

Hogy a magyar jégkorong-válogatott ott lehessen a szocsi téli olimpián, ahhoz még hosszú út vezet:

első lépésként Budapesten kell megnyernie a selejtező tornát. A négycsapatos viadalon Sofronék ellenfelei a hollandok, a litvánok és a lengyelek lesznek.

A BBU föld alatti futáson a cél a futók elé tárni egy különleges, egyedi föld alatti labirintust, a kőbányai pincerendszert (vagy alagútrendszert), mely egy egykori kőbányából kialakított földalatti tároló és járatrendszer.

Február 27-én fedezheted fel.Kiállítás

A Előtérben a háttér kiállítás keretén belül a képzőművészeti alkotások hátterét helyezik előtérbe – ahogy ez a címből is kiderülhet –, ám nem a keletkezésük vagy ideológiájuk mögöttes tartalmát vizsgálják, és nem is az alárendelt háttér problematikáját járják körül. A tárlat februártól 11-től március elejéig látható a Omnivore Gallery-ben.

Steve McCurry a kortárs fotóművészet ikonikus alakja. Munkái magazinok és könyvek címoldalán szerepeltek; több mint egy tucat könyvet jelentetett meg, és világszerte megszámlálhatatlan kiállítás fűződik a nevéhez. Talán nincs olyan újságolvasó-internetező, aki ne ismerné az amerikai fotós 1984-ben készült képét: a zöld szemű afgán lány, Sharbat Gula tizenkét éves volt a felvétel elkészítésekor, és életében ekkor készült róla először fénykép. A fotó a National Geographic 1985. évi júniusi számának címlapjára került, és egy csapásra a magazin leghíresebb képe lett, később bejárva a világsajtót. Többek között ez a felvétel is látható lesz a Műcsarnok február végén nyíló kiállításán, amelyet egy dániai műgyűjtőtől kapott kölcsön az intézmény.Színház

A STEREO Akt február 13-14-ei előadásainak esszenciája a közönség és az előadók párbeszédéből születik meg. Az előadások sutrktúrája, illetve a szöveg mindig az adott projektet alkotók munkája.

Az Etikett egy színpadi természetfilm ésdivatbemutató. Egy próbafolyamat alatt íródott előadásról van szó, a nézők vendégségbe érkeznek, de abszurd illemtanóra lesz belőle; utazás a koponyánk rejtett, ösztönök uralta zugai körül.

A Katonában futnak a nagytermes slágerdarabok, továbbra is nagy sikerrel, de nem szabad megfeledkezni a sufnis előadásokról sem, ebben a pici térben most Máté Gábor rendező (és igazgató) dolgozott fel egy – erre a színházra oly jellemzően – érzékeny témát.

Pintér Béla Titkaink című előadása után (Pintér Béla egyébként vendégrendez márciusban a Katonában) most egy újabb ügynök témájú darabot mutatnak be, ezúttal a Sufniban, Mészáros Béla (képünkön) főszereplésével. Február 27-én lesz a bemutató a Katona József Színházban.Mozi

Kultfilm-vetítés (Roncsfilm) és beszélgetés lesz a rendezővel, Szomjas Györggyel. A Gólyában is forgatott filmről rengeteg elemzés készült, de most a közönség közvetlenül a készítőt kérdezheti, akinek beszélgetőpartnere, avagy a hopmester Bezsenyi Tamás - február 16-án a Gólyában.

Az idén 20 éves Fargo a belőle készült nagyszerű sorozat és a hamarosan mozikba kerülő új Coen-film tiszteletére februárban a Bem Mozi műsorán!

"Ez egy igaz történet. A filmbeli események Minnesotában történtek meg 1987-ben. A túlélők kérésére a neveket megváltoztattuk. A halottak iránti tiszteletből minden más pontosan úgy van elmesélve, ahogy megtörtént."' Február 18. és 21. között nézheted meg.

Az Oscar-gála előtt egész nap jelöléssel bíró filmeket vetítenek a Toldiban 28-án, köztük a moziforgalmazásba nem kerülő Anomalisa című animációt. Éjjel pedig együtt szurkolhatsz a Saul fia győzelméért! Ja, és Oscar-kvíz is lesz az előtérben!