Évtizedeken keresztül elhanyagolták, sőt pusztították a szecesszió emlékeit, amelyek napjainkra lassan ismét több figyelmet kapnak. A napokban Budapestre ért és a FUGA Budapesti Építészeti Központban megnyílt az a kis kiállítás, amelyben a korszak legfontosabb magyar épületeit mutatják be a szervezők.

A Petőfi Sándor utcában, a Ferenciek terétől egy percre találjuk a FUGA Budapesti Építészeti Központot, ahol időről időre nívós kiállításokat találunk. Megéri ide beugrani „csak úgy” is, hiszen szinte mindig van itt valami érdekes. Most épp egy olyan kiállítás, ami ugyan csak pár elemből áll, mégis szélesebb érdeklődésre tarthat számot.

A kiállítás ötlete Sógor Csaba európai parlamenti képviselőtől származik. A közönség először Brüsszelben, később Szabadkán is láthatta a kiállítást, ezután érkezett most Budapestre a Lechnert és követői építészetét bemutató anyag. Lechner Ödön életműve egyébként egy ideje már a figyelem középpontjában áll, és – egyedülálló módon – 2008 óta az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel, mint várományos. "A szecesszió iránt szerencsére egyre nagyobb az érdeklődés, mind nálunk, mind regionális szinten, amit a kiállítások sikere és a visszajelzések is megerősítenek." – mondja Papp Linda és Zámbó Lilla, a kiállítás két kurátora.

A tárlat elsőként a szecesszió európai megjelenését tárgyalja, majd Budapest következik a legfontosabb emlékek – mint a Hold utcai Postatakarékpénztár, a fasori református templom, a gellérthegyi Műteremház, az Iparművészeti Múzeum és a Zeneakadémia – bemutatásával. Az Alföld szintén kapott egy tablót, ezen két szegedi, egy kiskunfélegyházi és egy kecskeméti példát ismerhetünk meg közelebbről.

A leghangsúlyosabb rész a ma Romániához tartozó területeknek jutott, így egy önálló részt kapott a partiumi Nagyvárad, Arad és Szatmárnémeti, valamint az erdélyi Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely. Nem maradt le a Felvidék sem, itt Pozsony, Pöstyén, Nyitra, Krasznahorka és Ógyalla szecessziós emlékeit láthatjuk.

A Délvidéken elsősorban Szabadka és Zenta, Kárpátalján Munkács, Horvátországban pedig Csáktornya és Eszék szecessziós építészete érdemel különös figyelmet.

A tablókon látható fotókat a kiállítás két kurátora, valamint Bagyinszki Zoltán készítették. Jó ötlet, hogy az utolsó részt a veszélyben lévő örökségnek szentelték a szervezők. A lényegre törő leírásokat és a sok színes képet további elemek teszik még izgalmasabbá, így például a tablók alján egy-egy „tudtad-e?” részt találunk, illetve egy makettet és több,
Róth Miksa általfestett üvegablakot is testközelből szemlélhetünk meg.