A 200 forintos, szivacs-szerű verzió tényleg csak tűzoltásképp játszik, és szerencsére egész jó irányba tart a pizzás vonal a fővárosban. Tudjuk már a biztos pontokat, hol együnk hagyományos kör alakú, illetve Lazio-i, serpenyőben sütött pizzát. Most egy újabb szereplővel bővült az V. kerület. A Pizza Quadrában jártunk.

A Fehér hajó utca igazi átjáróház, itt mindenki siet: munkába, iskolába, vásárolni, metróhoz. Hiába találunk helyes teraszokat, inkább az a jellemző, hogy sebesen haladnak át az emberek. Egy ideje azonban úgy tűnik, az illatok és az időről időre feltorlódó embertömeg mégis lassításra készteti az igyekvőket is. Novemberben nyitott a Pizza Quadra, mely egészen egyszerű modellel működik: szeletben árulják a frissen sült olasz ételt. Utcafrontra néz a pult, jó időben egy kis könyöklőt körbeülve lehet fogyasztani, viszont, ha az időjárás úgy kívánja, bent is helyet tudunk foglalni.A srégen szemben található Trattoria Barca Bianca kistestvére lényegében a Quadra. Nem fért volna már pizzakemence az étterembe, így a megüresedő üzlethelyiség éppen kapóra jött. Az olaszos étterem pizzáit is itt készítik, természetesen serpenyős verzióban. Vagyis a pizzatészta nem pörög az ujjon, hanem négyzet formájú serpenyőben sül készre. (a város úgyis kockásodik, hiszen fánkot és burger is találunk már ilyen alakkal)

A Pizzicában már megismerhettük a jóféle, 48 órán át kelt tésztából készített könnyed pizzát, amiből három szeletet is be lehet termelni gyomorfájás nélkül. Vagy négyet, ötöt…Paoloékhoz mindig szuper betérni. A Quadrában kóstolt pizzák is légiesek. Vékonyak, roppan a szélük, rendesen van rajtuk matéria. Nagy odafigyeléssel készülnek, egy tapasztalt pizzamester jóvoltából.Mirko Zamarco Rovigóból érkezett Budapestre, hogy először végigkóstolja, mi a helyzet itt pizzaügyileg. Aztán beállt a kemence mögé, hogy több tízéves tapasztalatát és az étel szeretetét megmutassa a sietős budapestieknek. Mirko jó kedélyű, mosolygós fickó, lángnyelves nadrágban, széles vigyorral készítette elképesztő tempóban a finomságokat, s közben mesélt nekünk olaszországi tapasztalatairól, velencei munkáiról is. Többen érkeztek hozzá, olaszok, magyarok egyaránt; beköszöntek, ettek egy szeletet, és tovább is álltak. Így megy ez.

A kínálat mindig változik, Mirko a klasszikusok mellett (margherita 300 forint, sonka-gomba 390 forint, quattro formaggi 390 forint, quattro stagioni 490 forint) saját kreációkkal erősít. Mikor náluk jártunk, egy margherita alapra pár csepp citrommal, ruccolával szórtat és egy sült zöldségekkel pakolt verziót próbáltunk az alap mellett. Könnyedek, illatosak, azt szinte említeni sem kell, hogy olasz alapanyagokból készülnek. Ha ott sietnénk, vagy éppen a metróhoz beszéltük meg találkozót, de maradt egy kis idő, mindenképp kóstoljatok meg egy szeletet a Quadrában.

Pizza Quadra
Facebook

Cím: 1052 Budapest, Fehér hajó utca 8-10.
Nyitva tartás: Hétfő-Vasárnap: 11:00-23:00