Ha esetleg valakinek eddig gondot okozott volna, hogy döntsön az esti bulizás és az otthon társasjátékozás között, annak most jó hírünk van: a Nagyenyed utcánál megnyílt a Board Game Café, ahol 500 Ft-ért akár egész nap társasjátékozhatunk. A kezdeményezés abszolút egyedi, és az igazat megvallva egy kicsit fogjuk is a fejünket, hogy nem nekünk jutott előbb eszünkbe. Tuti, hogy hamarosan ideszokunk.

A korábban a Fakalapács nevű késdobálóként haldokló hellyel a lehető legjobb dolog történt: a helyére beköltözött egy olyan vállalkozás, ahol 500 Ft-os díj ellenében egész nap társasjátékozhatunk. A Board Game Caféban körülbelül 400 játék közül választhatunk, a palettán pedig a legismertebbektől a ritkaságokig minden megtalálható, amit el tudunk képzelni. Ilyen jellegű helyek egyébként működnek külföldön, viszont nálunk abszolút egyedi a koncepció, ahogy állítólag egész Közép-Európában is.

Természetesen nem vesztegettük sokáig az időt, leültünk játszani. Mi egy Dobble-val kezdtük el a bemelegítést, amelynek az a lényege, hogy a játékosok kapnak egy-egy kártyát, a többit az asztalra rakják, majd megpróbálják a játékpartnereiknél gyorsabban megtalálni és bemondani azt a figurát, amelyik mindkét lapon egyezik. Rém egyszerű, de remek móka.

Ezzel már eléggé bepörgettük magunkat, úgyhogy jöhettek a komolyabb darabok, mondjuk, egy Splendor, ahol egy drágakő-kereskedőt kell alakítanunk a reneszánsz Olaszországban. Az egyik legmenőbb játéknak az útvonalépítős, küldetésteljesítős Ticket to Ride-ot tartottuk, amiről megtudtuk, hogy 4 millió példányban kelt el világszerte. Nem véletlenül. Legközelebb mindenképpen ezt fogjuk kipróbálni, mert a látogatásunkkor sajnos nem volt meg a megfelelő létszám ahhoz, hogy igazán jó partit csaphassunk.

A Board Game Caféban a legjobb, hogy tulajdonképpen semmilyen megkötés nincs, a belépő befizetése után bármivel játszhatunk bármeddig, és még csak italt sem kell rendelni, ha nem akarunk (pedig remek sütiket, kávékat, ezeken kívül pedig söröket és borokat is kapni). Az egyetlen szabály, hogy saját játékot nem szabad behozni, illetve nincsen aztalfoglalásra lehetőség. Ez utóbbi azért van, mert soha nem lehet tudni, hogy egy-egy társaság mennyi ideig marad.

A Board Game crew körülbelül 200 játékot ismer, ezek megtanulásában viszonylag gyorsan tudnak segíteni, a többi szabályainak az elsajátítása viszont már a játékosok dolga, akik pedig ezt az áldozatot szívesen meghozzák, ha kell.

A hely természetesen nem csak gyakorlott gamereknek szól, mindenkit szívesen látnak, illetve céges bulik, osztálytalálkozók, vagy randik szervezésére is remek: ebben a légkörben nem kell egy percre sem úgy éreznünk, hogy mindenképpen beszélnünk kell valamiről, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen csendet. A játék lefoglal, elgondolkodtat és szuper közös élményt is biztosít.

Nem mellékesen a Board Game Café remek alternatívát kínál akár a pénteki esti szórakozásra is azoknak, akik lerészegedés nélkül eddig nem is tudtak volna elképzelni egy valamirevaló estét. A dolog amúgy olyan sikeres, hogy hallottunk olyan történetet, hogy egy-egy hosszabb játék esetében - ha épp kifutnak az időből - a játékosok lefotózzák a táblát, majd másnap ott folytatják, ahol abbahagyták. Szerintünk hamarosan mi is ide fogunk szokni, főleg, ha megérkezik a Trónok harca játék, amelyet közkívánatra rendeltek meg.