Kerékpáros felvonulásból akad néhány Budapesten. De olyan, amelyen vissza lehet menni az időben, mindössze egy. Fluxuskondenzátor hiányában sajnos csak képletesen történik mindez a ’20-as, ’30-as, és időnként az ’50-es évek hangulatát megidéző Tweed Runon; az Angliából indult hagyományt folytatva a résztvevők klasszikus tweed stílusban mennek egy kört a városukban.

És hogy mi az a tweed stílus? Megeleveníti a flapperek és gengszterek különleges korszakát: kemény kalapos dandyk, rojtos-flitteres ruhában csillogó lázadó nők, tweed zakóba, kárómintás zokniba és göttmannsapkába öltözött világfiak, vagy finom, vidéki jegyeket viselő, vörös rúzzsal kikent vintage hölgyek pattannak cangára.

A rendezvény lényege, hogy a résztvevők ilyen öltözékben kerekeznek végig a városon, közben megállnak piknikezni, beszélgetni, esetleg fotózással egybekötött táncos flashmobot tartani.

Maga a Tweed Run története a kilencvenes évekre datálódik, de először 2009-ben rendezték meg Londonban. Arra kérdésre, hogy ez a biciklizés szeretetéről, vagy a divatról szól inkább, Szabados Irene főszervező utóbbit jelölte meg helyes válasznak.

Az évente többször megtartott esemény rendre a városligeti Pántlika Bisztrótól rajtolt, ahonnan motoros felvezetéssel indult el a menet a belvárosba, majd tért vissza a kiinduló ponthoz. A konvojhoz bárki, bármikor csatlakozhatott. Egy feltétellel: ha betartotta a dress code-ot.

A budapesti Tweed Run odáig fejlődött, hogy rendeztek felvonulást külön csak csajoknak, illetve pasiknak, de természetesen az az igazi, amikor a két nem képviselői egyszerre tapossák a pedált a város utcáin.

Hogy még izgalmassá tegyék a sztorit, a felvonulások alkalmával különböző kategóriákban jelmezversenyt is hirdettek. Díjazták például a legjobb veterán/vintage/retro biciklit, vagy a legmenőbb petőfis kackiástbajuszt.

Ha megjött a kedved egy kis tavaszi időutazáshoz és múlt század eleji hangulatban köröznél egyet Budapest utcáin, legközelebb áprilisban pattanhatsz nyeregbe velük. Az öltözködési etikettet kéretik betartani, de ha esetleg nem tudsz beszerezni autentikus jelmezeket, akkor sem kell parázni, mert a szervezők segítenek – a szettek kölcsönözhetők és meg is vásárolhatók.Szóval, elő a pipát, a zakót, a csokornyakkendőt, vagy a blézert és a melange árnyalatos szoknyát és irány április 11-én a Papnövelde utcai Táskarádió Eszpresszó!