Mindig jóleső érzés kellemes meglepetésekbe futni – ez történt velünk a Trattoria Gustóban is. Kellemes hangulatú, a vendégtérben üzemelő kemencének és az olaszosan eklektikus enteriőrnek köszönhetően igazán otthonos kisvendéglő 23 éves, Olaszországból Budapestre költözött séffel, az egész „csizma” gasztronómiáját felölelő konyhával.

A kétezres évek közepe/vége a Liszt Ferenc tér kávézóitól, éttermeitől volt hangos. A városban itt találkoztunk először olyan nyári teraszokkal, ahol vízpárát fújtak a hűsölő vendégekre, itt rendeltünk talán először finom és első hallásra meglepően magas árfekvésű limonádékat, innen indultak a gazdaságos ebédmenük is. Aztán az igazán erős szereplők maradtak, a többiek viszont lemorzsolódtak a VII. kerület fokozatos fejlődésével. Most pedig úgy tűnik, a különleges hangulattal bíró tér reneszánszát éli: pár nappal ezelőtt nyílt a Becketts, s a közel egy éve üzemelő Trattoria Gusto is szárnyra kapott november óta.

A kisvendéglő az egykori, cseh tematikát követő Bohemia helyén nyílt azon apropóból, hogy a közelben úgysincs barátságos atmoszférájú, szuper ízekkel dolgozó olasz vendéglő. Simone Marcedula executive chef története szokványos is lehetne, hiszen egy magyar lány lopta el a szívét Olaszországban, ellenben érdekes fordulat, hogy ezek után mégis Budapesten telepedtek le, és Simone az otthon megszerzett tudását immár egy itteni trattoriában kamatoztatja. Túlzásoktól és közhelyektől mentes konyhát visz, nagyon sok, alapjaiban a szülői házból hozott, generációk alatt tökéletesített receptúrája van.Fontos megemlíteni, hogy a tulajdonosi körben találjuk Benedek Tibort és Epres Pannit is, akik éveket töltöttek Reccóban, Ligúria vidékén. Az étlapon immár olyan fogások is szerepelnek, melyek az ő kinti kedvenceik voltak, és mindenképp szerették volna Budapesten is megmutatni, hogy miről híres Recco a vízilabdacsapaton kívül. Nos, a focacciáról például, melyet terülős sajttal készítenek, hihetetlen, de fátyolvékonyságúra nyújtott pizzatésztából. Mire kiveszik a kemencéből, szinte leveles tészta állagú és vékonyságú lesz. Köretnek vagy magában, képtelenség leállni róla. Focaccia di Recco, jegyezzétek meg, és mindenképp kérjetek az előételhez vagy előételnek. Mi a 2 személyes antipasti tálat (4650 forint) ízleltük, melyen bufala mozzarella, burrata sajt, feline szalámi és pármai sonka is volt, így ezeket a különleges csemegéket halmoztuk a kedvencünkre. Az előételek között megtaláljuk a minden héten frissen érkező fekete kagylókat (2450 forint), és levesekből is széles a választék.Bár a szemünk előtt készültek a pizzák a látványnak sem utolsó kemencében, mégis a friss tésztára és a risottóra szavaztunk. Mamma Franca különleges frutti di mare risottója (3200 forint) rendesen meg lett pakolva kagylókkal, rákkal, polippal és bébitintahallal, a rizs pedig hozta az igazi olaszos kerekded, lágy fajtát. Grillételeket, sőt még burgert is találunk az étlapon, de inkább egy kucsmagombás, libamájas, zsályás maccheroncinit választottunk. Semmi tolakodó aroma, vagy túlzás – letisztult, mégis házias ízeket kaptunk. Arról nem is beszélve, hogy trattoriához méltóan az adagok is bőségesek. Desszertek terén a klasszikusok dominálnak (profiterol 1150 forint, tiramisu 990 forint).Az olasz konyha és kultúra rajongóinak, akik Peronival koccintanának egy calzone felett, szerelmeseknek, akik visszaidéznék olaszországi nyaralásukat, és az olasz borok kedvelőinek is ajánljuk, hiszen Toscanától Abruzzóig számos borvidék remekeit megkóstolhatjuk a Trattoria Gustóban.
Trattoria Gusto (zárva)
Cím:

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 11.