2014 év elején került sor Budapest legnépszerűbb, ikonikus ír kocsmájának tragikus bezárására, amelyet a törzsvendégek egy emberként sirattak meg. A tulajdonosok akkor azt ígérték, hogy hamarosan új helyszínt találnak és visszatérnek. Miután egy évig semmi nem történt, az Alkotmány utcában lengedező ír zászlók lassan elkezdtek feledésbe merülni, most viszont mégis úgy tűnik, hogy a négylevelű lóhere szerencsét hozott: a Liszt Ferenc téren február 6-án, pénteken újranyit a Becketts. És ami még jobb: szinte semmi nem változik.

Budapest legnépszerűbb ír pubja a Becketts 1994-ben nyitott meg és 20 éven keresztül fontos gyűjtőhelye volt az itt élő külföldieknek, a turistáknak, a sportrajongóknak és azoknak, akik imádják a Guinnesst.

A hely nem tisztázott körülmények között tavaly év elején bezárásra kényszerült, de megígérték, hogy igenis megtalálják a helyét és a módját az újranyitásnak. Egy év után az ígéret valósággá válik, ugyanis a Liszt Ferenc téren újjászületik a legendás pub.

Ami még talán ennél is jobb hír, hogy a Becketts nem újul meg, nem alakul át és nem változtat az eredeti koncepción. Az újranyitást úgy kell elképzelni, hogy fogták a régi hely dekorját és szuvenírjeit, és egy az egyben áthelyezték őket a korábban Circusként működő helységbe. Az elrendezés természetesen a lokáció adottságai miatt egy kicsit módosul: a vendégek 3 szinten foglalhatnak majd helyet, de természetesen mindenhol lesznek nagy képernyős TV-k, továbbá ír hangulat.

A menün sem különösebben változtattak: a Guinness még mindig 1200 Ft fél literenként, a Jack Daniels’ 900 Ft-ba kerül, és továbbra is lesz csapolt cider (Strongbow - 600 Ft, Magners - 1450 Ft). Egy apróbb változtatás történt, ami az ételkínálatot érinti: a jól megszokott angolos ételek mellé bekerül a tandoori csirkeszárny is, ami főleg a korábban itt található Karma étterem előtti tisztelgésnek tudható be. Emellett a logóba is kicsit belenyúltak, de a lényeg minden szempontból ugyanaz maradt.

És hogy ez miért jó hír? Mert a Becketts a budapestiír pubok Szimpla kertje, amelynek kulturális jelentősége a romkocsmákhoz mérhető: sokan második otthonuknak tekintették a pubot, és jó néhány barátság, házasság, üzlet született (vagy ment tönkre) egy-egy korsó sör mellett, illetve az itt élő külföldieknek is menedéket biztosított egy idegen környezetben. Mi örülünk, hogy a történet folytatódik.

A nyitás február 6. (szóval az induló Sixnations rugby bajnokságot már itt is lehet nézni), illetve február 13-14-én lesz a nagy nyitóbuli, ahol Becketts és Irish Cat DJ-k és az Inka-hu U2 tribute band csinálja majd a zenét.