A következő év májusában a kontinens legjobb szakácsai – 20 ország képviseletében – Budapesten találkoznak egymással, hogy kiderüljön, ki jut be a világ legfontosabb szakácsversenyének döntőjébe. A magyarországi selejtezőt követően már tudjuk, hogy kik kerültek be a hazai döntőbe, és napvilágot látott a két kötelező alapanyag is, ami talán a legtöbb találgatásra adott okot.

Hosszú utat tett meg a hazai szakácstársadalom addig, amíg a kádári nyomorból a világ elitjéhez tartozó szakemberek feltűntek. De sikerült, a gasztronómiában lezajló hatalmas változások és a szereplők összefogása révén még a világ legfontosabb szakácsversenyét is sikerült – a régióban elsőként – Budapestre csábítani.

A hétvégén megrendezett selejtező után kiderült, hogy a január végi hazai döntőbe összesen hatan jutottak tovább, a selejtező első öt helyezettje és Széll Tamás. Az Onyx séfje korábbi nagyszerű eredményének köszönhetően zöldkártyát kapott és idén élt is a lehetőséggel: úgy döntött, hogy ismét megméretteti magát. A magyar döntőbe jutott hat séf tehát Pohner Ádám (Olimpia Étterem, Budapest), Szabó László (Sodexo), Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár), Sándor Rodrigo (Costes Downtown, Budapest), Győrffy Árpád (Kollázs – Four Seasons, Budapest) és Széll Tamás (Onyx Étterem, Budapest).

Az európai döntőn 20 ország vesz majd részt: Ausztria, Németország, Belgium, Bulgária, Horvátország, Dánia, Spanyolország, Észtország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Izland, Olaszország, Norvégia, Hollandia, Egyesült Királyság, Oroszország, Svédország, Svájc és Törökország. Közülük 11 csapat juthat be a végső, lyoni döntőbe, ahol a világ legjobbjai küzdenek majd egymással 5 óra 35 percen keresztül.

Az európai döntő két kötelezően felhasználandó alapanyagának egy-egy olyan magyar vadat és halat választottak, ami végre felhívhatja a figyelmet a kiváló minőségű magyar élelmiszerekre, ami így talán könnyebben utat talál Európába. A húsétel egy rendkívül jó minőségű szarvasborjú, a halételé pedig a kecsege és annak kaviárja lesz. Ezekről egyébként Lyonban, tesztelések után döntöttek. A két magyar alapanyag azért is számít óriási sikernek, mert információink szerint még egyik országnak sem sikerült, hogy a húst és a halat is egy ország adja egy versenyen. A versenyen és a többi rendezvényen nagy szerepet kap majd a magyar bor is.