Van élet az új Star Wars mozin túl is! Habár mindenki Az ébredő Erő premierjét várja, mi találtunk még hat olyan filmet, amire érdemes beülni decemberben. Chris Hemsworth épp a Moby Dickre vadászik, Horváth Lili a kiváló rövidfilmjei után elkészítette első nagyjátékfilmjét, karácsonykor együtt van a család, még Jennifer Lawrence-é is. Akad továbbá argentin thriller-remake, Fellinit idéző, grandiózus mozis varázslat és még sok más. Jó mozizást kívánunk!

Szerdai gyerek

Horváth Lili olyan kiváló kisfilmekkel mutatkozott be a nagyközönségnek, mint az Uszodai tolvaj vagy a Napszúrás, első nagyjátékfilmjét pedig a Karlovy Vary-i filmfesztivál East of the West nevű szekciójában mutatták be. Utóbbiról ráadásul elhozta a legjobb filmnek járó díjat is, így nem túlzás a Szerdai gyereket a közelmúlt egyik legfontosabb magyar filmjének nevezni. A film tekinthető akár a Napszúrás egész estés változatának: a főhőse mindkettőnek Maja (Vecsei Kinga), egy állami gondozásból kikerült lány, aki szeretné megkapni ötéves fia felügyeleti jogát. Hiába takarít, nehezen él meg belőle, míg pasija (Antal) Zsolt autókat tör fel – így esélyük sincs arra, hogy visszakapják a gyereküket. Látszólag azonban minden megfordul, mikor Maja talál egy mikrohitel programot, aminek a segítségével beindíthatna egy vállalkozást, pénzt kereshetne és visszakaphatná gyermekét. Erős, elgondolkodtató, sok kérdést felvető alkotás, ami ugyan néha megbicsaklik az amatőr színészek játéka miatt, mégsem érdemes kihagyni.

Bemutató: december 3. (16)Szemekbe zárt titkok

Három éve Juan José Campanella argentin rendező nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a Szemekbe zárt titkokkal, amit nevezhetnénk akár a dél-amerikai Zodiákusnak is. A thriller főhőse, Benjamín Esposito (Ricardo Darín) ugyanis a hetvenes évek közepében egy nemi erőszakkal egybekötött gyilkosság ügyében nyomoz. Ám mikor épp felgöngyölítené az ügyet, a bürokrácia közbeszól. Huszonöt évvel később megtörten visszatér – nemcsak az ügyhöz, de főleg néma, örök vonzalmához, amely Irenéhez (Soledad Villamil), szépséges kolléganőjéhez kötötte, és még mindig köti. Ezt a karakterdrámát „hollywoodizálta” idén Billy Ray rendező, olyan színészekkel, mint Julia Roberts, Nicole Kidman vagy Chiwetel Ejiofor a 12 év rabszolgaságból. Akiknek az eredeti túl lassú és melankolikus volt, most bepótolhatja.A tenger szívében

Kevesen tudják, de Herman Melville 1851-ben megjelent regényét a hatalmas fehér bálnáról részben egy Owen Chase nevű tengerész beszámolója ihlette. Chase egy bálnavadászhajón dolgozott, mikor azt elsüllyesztette egy hatalmas cet valahol a Csendes-óceánon. A tenger szívében ennek megfelelően az ő történetét meséli el, beleszőve persze a regényírót (őt Ben Whishaw személyesíti meg) és a hajó egyik túlélőjét, Thomas Nickerson (Tom Holland) is. Ron Howard rendező és Anthoy Dod Mantle operatőr pedig mindent elkövet azért, hogy ottérezzük magunkat a hánykolódó hajón, a legénység tagjai között – Chris Hemsworth alakítását külön ki kell emelni –, ahogy épp lázadást terveznek vagy épp rettegnek a hatalmas ámbráscettől. Szükség is van erre, a történet és a mondanivaló ugyanis Moby Dick fél fogára sem lenne elég.

Bemutató: december 10. (12)Káosz karácsonyra

Charlotte Cooper (Diane Keaton) a tökéletes karácsonyról álmodik, amikor esik a hó, sül a pulyka, illatoznak a sütemények és boldog egyetértésben összegyűlik az egész család. Mindent el is követ ennek érdekében, csak egyvalamivel nem számol: a családtagokkal. Mert ahol négy generáció gyűlik össze, ott előbb-utóbb kitör a káosz. Jessie Nelson legújabb filmje habkönnyű karácsonyi romantikus komédia, ami jó apropója lehet egy közös családi délutánnak, ha már szabadulnánk a bejgli mellől.

Bemutató: december 10. (12)Star Wars: Az ébredő Erő

Van még olyan dolog, amit nem tudunk az idei év legjobban várt filmjéről, a Csillagok háborúja-sorozat hetedik részéről? Aligha, így mi is csak a lényegre szorítkoznánk: a történet A jedi visszatér cselekménye után harminc évvel játszódik, szinte mindegyik klasszikus karakter szerepel a folytatásban, Han SolotólLeilá-ig, C-3PO-tól Boba Fettig, a rendező pedig J. J. Abrams lesz. Utóbbi az eddigi előzetesek alapján tökéletes választás: alázattal, mégis kicsit újítóan nyúlt a Star Wars-univerzumhoz, egyszerre nosztalgikus minden pillanat, de mégis érezhető, hogy ez a film már 2015-ben készült. Természetesen lesznek új bolygók (mint a Tatooinera hajazó Jakku), Sith-lovagok (a lézerpallosos Kylo Ren), jedik (a pletykák szerint a Daisy Ridley által megformált Ren) és még több megdöntött rekord. Addig meg az erő legyen velünk.

Bemutató: december 18.Ifjúság

Paolo Sorrentino a Rómába kalauzoló, Oscar-díjas A nagy szépség után ismét Fellinit idéző, lenyűgöző filmmel jelentkezik. Ezúttal egy Alpok-beli luxusszálloda szolgáltatja a díszletet, itt pihen a már nyugdíjba vonult, világhírű zeneszerző és karmester, Fred (a kétszeres Oscar-díjas Sir Michael Caine) és legjobb barátja, a filmrendező Mick (Harvey Keitel). Fred kíváncsisággal szemléli a hotel többi vendégét, lánya (az Oscar-díjas Rachel Weisz) problémáit, valamint a fiatal és ambiciózus írókat, akikkel Mick együtt dolgozik egy forgatókönyvön. Saját zenei karrierjét lezártnak tekinti, ám a legmagasabb szinten szeretnék, hogy még egyszer vezényeljen: magától II. Erzsébet brit királynőtől kap meghívót, hogy lépjen fel Philip herceg születésnapján. A meghívást rögtön elutasítja, de a királyi család állhatatosnak bizonyul.

Bemutató: december 24. (12)Joy

Joy (Jennifer Lawrence) neve azt jelenti: öröm. És valószínűleg nem véletlenül. Különleges nő: szeszélyes, bolondos, elszánt és erős; és bármire hajlandó, hogy együtt tartsa családját, melynek tagjai legalább olyan dilisek és makacsok, mint ő maga. Nincs túl sok esélye a sikerre. És ez ad neki szárnyakat. A szükség és egy álom – amelyhez gyerekkora óta ragaszkodik – végül elrepíti odáig, hogy egy sokmillió dollár értékű vállalatbirodalom alapítója legyen.

David O. Russell rendező a Napos oldal és az Amerikai botrány körülünnepelt, 5 Oscar-díjra jelölt készítője régi munkatársaival, Jennifer Lawrence-szel és Bradley Cooper-rel igaz történet alapján készítette izgalmas, különleges új filmjét.

Bemutató: december 31. (12)