Túrázni nem csupán az erdőben vagy a Budapestet körülölelő hegyekben lehet. A Teljesítménytúrázók Társasága által alapított Budapest Kupán a főváros kevésbé ismert helyeire (is) szerveznek kirándulásokat, hogy a résztvevők megismerjék például Budapest egyik legháborítatlanabb vizes élőhelyét (ez a Merzse-mocsár), vagy éjjel a Hűvösvölgyből indulva fentről csodálják a város éjszakai fényeit.

„2008-ban vetette fel Kiss András, a Buda határán teljesítménytúra akkori rendezője, hogy csináljunk kupasorozatot néhány budai-hegységes túra bevonásával. A feltételek viszonylag nehezek voltak, 16 túrából kellett 9-et teljesíteni. Már ezt a kezdeményezést is támogatta a Fővárosi Önkormányzat, mint ahogy az ezt követő években is sikerrel pályáztunk sporttámogatásra" – meséli a kezdeti lépéseket JakabAnnamária, az egyesület elnöke.

Az évek során szépen gyarapodtak a választható túrák, a teljesítés minimális szintjét 10 túrára emelték, 2010-ben pedig – figyelembe véve a rövidebb, családi távok számának emelkedését – gyermek kategóriát is hirdettek. A résztvevők száma szintén jelentősen megnőtt – idén a szervezők 1600 kupafüzettel készültek, amelyek jórészt elfogytak.A Budapest Kupa 2015 sorozat 89 gyalogos teljesítménytúrát foglal magába, fő célja a budai hegyek népszerűsítése. Legtöbbször szombaton és vasárnap indulnak felfedezőútra a tetszőleges létszámú társaságok, van, hogy korán reggel, van, hogy késő este, de mindig a megadott időn belül kell bizonyos pontokat kötelezően érintve eljutniuk a célig. A térképpel felszerelt túrázók jelképes nevezési díjért cserébe különféle távokat választhatnak a könnyebbtől a közepesen át a nehézig. Létezik köreikben egy félig-meddig komoly íratlan szabály: „Sose hallgass az előtted haladóra!”, mert előfordulhat, hogy rossz felé baktat a „rivális” túracsapat, és akkor annyi a pontos célba érkezésnek.

„Különösen annak örülünk, hogy a gyerekek miatt sok család is jár túrázni, évről évre egyre többen. Néha már igen zsenge korú gyerekeket is beneveznek szüleik, de a mi felfogásunk szerint a saját lábon teljesítés alapfeltétel. Rendezőként a munka egyik fénypontja a kupák előkészítése; karácsony és szilveszter között félnapos programnak számít a trófeák címkézése. Mindenki névre szóló, a teljesítések számát is feltüntető kupát kap, ezeket a címkéket mi ragasztjuk fel. Mindez úgy 7-8 ember félnapos elfoglaltsága, de nagy buli is egyben! És persze a legjobb érzés, amikor a díjkiosztón végignézünk az előkészített kupákon..."JakabAnnamária szavaiból kiderül, hogy a szervezés legalább akkora élmény, mint maga a túrázás.

Többféle túrából válogathatnak az érdeklődők, a legérdekesebbek azok, amelyek valamilyen tematikát követnek, vagy különöshelyszínre viszik el a résztvevőket. Ilyen a – mikor máskor, mint november 11-én, a kerület napján megrendezett – „11 kilométer a 11. kerületben” túra, melyen – hogy, hogy nem – este 11 óra 11 percig kellett eljutni a megadott helyszínre, a kerület nevezetességeit érintve Gazdagrét és a Szent Gellért tér között.Általában 70-80-an kerekednek fel egy-egy alkalommal. Eljuthatnak például a XVI. kerületi Naplás-tóhoz, Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvizéhez – a túra útvonalába tartozó Szilas-patak menti láprétek és a Cinkota-parkerdő rendkívül gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. Bizonyára kevesen tudják, hogy ezek a tóval együtt tájvédelmi körzetet alkotnak, amely a második legnagyobb ilyen védett terület Budapesten.

Szerveztek már Békásmegyer közvetlen környékét bemutató barangolást is, melynek során a túrázók megcsodálhatták a régi kőbánya bányaudvarait és a gyönyörű kilátást a Róka-erdőn keresztül, továbbá olyan túrát, amely érinti a Budai-hegységben lévő barlangokat. A Határjárás névre hallgató kiránduláson emléket állítottak a tragikus hirtelenséggel elhunyt NémethLászlónak, a teljesítménytúra megálmodójának és 2010–2013 közötti főszervezőjének. Utóbbi egyébként egy városvédő teljesítménytúra, mely a Pest és Óbuda egyesítésekor (1873) kijelölt határt és az ott 1878–1882 között elállított határköveket követi.

Ha megjött a kedved egy kis (pontosabban nem olyan kis) hidegben túrázáshoz, legközelebb decemberben a „Vár a Mikulás" és „HavaZOO" névre keresztelt programokon fedezheted fel Budapest alig ismert szépségeit.