Marilyn Monroe, Vilmos herceg és Katalin hercegné, de a Terminátor is teljes életnagyságban feszít a Gozsdu-udvar egy igényesen átalakított pincehelyiségében. Magyarország első celebpanoptikumában egyelőre még nem teljes a hírességleltár, de folyamatosan készülnek az újabb viasztestek. Most például épp Dzsudzsák Balázs figurája épül és szépül, de tervben van további ismert külföldi és magyar személyek megformálása is.

Robert De Niróval indult a Gozsdu Panoptikum története, ő volt ugyanis az első bábu, aki a színtéren hadba állt. Aztán szépen lassan - mivel egy bábu egy-másfél hónapig készül - érkezett ET, Einstein, Michael Jackson és a többiek. A sok nemzetközileg ismert arc között magyar alakot is felfedezhetünk: Szent István király ül trónusán a terem hátsó szegletében. A jövőben több ismert magyart is megformálnak, a következő például Dzsudzsák Balázs lesz. A végső létszám 40 körül mozog majd, a szereplőkkel kapcsolatban egyébként lehet saját ötleteket küldeni a csapat e-mail címére.

A bábuk egy részét vidékről, másik részét Amerikából rendelik, darabjuk pedig több millió forintot kóstál. Mindez attól függ, hány részt dolgoznak ki alaposabban; Freddy Krueger szakadt pulóverrel takart alakja például viszonylag könnyű eset ilyen szempontból, de mit érne Marily Monroe a fellibbenő szoknyája alól kivillanó trampli lábakkal? Egy biztos, Hugh Jackman felsőteste izmos, a karja pedig szőrös, és ha erről mindenképpen szeretnénk tapintás útján is meggyőződni, óvatosan megtehetjük.

Érdekesség, hogy a szobrász több fotó alapján már össze tudja állítani a speciális gyurmából kreált bábut, amit aztán pár fázissal később fodrász, sminkes és stylist vesz kezelésbe. Gyerekek és gyereklelkű felnőttek nagy örömére mesefigurákkal is lehet szelfiket lőni: Spongyabob és Snoopy is türelmesen vár a sorára.
Fontos egyébként megjegyezni, hogy a bábuk kiragadott jelenetek hőseiként vannak megformálva, és többnyire saját díszletet is kaptak. Ha valaki egyedül érkezne, a személyzet szívesen segít a fotózkodásban, sőt a jövőben tárlatvezetést is fognak tartani.

Nálunk a befutó Jack Sparrow és Einstein volt, de azt, hogy ki mennyire ismer rá az adott hírességre a bábukban, mindenki döntse el maga. A belépő 2500 Ft, amiért egy szelet pizzára is megvendégelnek, és ugyanitt italokat, a kis szuvenírboltban pedig többek között édességeket is vásárolhatunk. Kulisszatitokként pedig annyit elárulunk, hogy a Star Wars premierre Yoda figurája is megérkezik.

Vigyázat, a hely már bezárt.