A '90-es évek végén és a kétezres évek első felében fénykorukat élték Budapesten a zenés-táncos szórakozóhelyek. Noha nem maradtak fenn hosszú évekig, de amíg működtek, vagy nem mentek ki a divatból, addig bizonyos szubkultúrák gyűjtőhelyének számítottak. Sorozatunkban felelevenedik néhány megszűnt, lerombolt vagy átkeresztelt kultikus hely emléke; a harmadik részben a Ráckert, a Hully Gully, a Patex és a Süss Fel Nap történetére tekintünk vissza.

Ráckert„Kicsit olyan, mint hazamenni vidékre. Már ha az ember történetesen nem budapesti" – írtuk egy 2013-as cikkben az 1997 és 2004 között működött bohémgyűjtő helyről. Újságírók, művészek és a kicsit máshogy gondolkodó világmegváltók ültek le munka után a Ráckert nem túl kényelmes vasszékeire, hogy valami mást akarjanak az élettől. Az egyszerű, „dizájnmentes” kert hangulatát az odajáró közönség adta. Az első kultikus kiülős kocsmák egyikeként a Hadnagyutcai Ráckertben mindig találkoztál ismerőssel, akár hétköznap este, akár hétvégén délután néztél be, mert akkoriban ez volt A Hely, Ahol A Társasági Élet Zajlott.

Ritkán alternatív jellegű koncertek, még ritkábban táncolás jelentette a változatosságot, állandó volt viszont az ismerkedési lehetőség a pultnál, pláne esős időben, csodás kilátással a Tabánra (leginkább napsütésben). A városi legendák szerint a már említett világmegváltás jegyében innen kezdett el terjedni az iWiW elődje, a WiW, amely kezdetben szájhagyomány után jutott el a „ráckertesekhez”, mondván, ők rajta vannak.

Óriási, kora délutántól hajnalig tartó záróbulival fejezte be hétéves küldetését a Ráckert 2004-ben, mert a Rác fürdőt egy befektetői társaság felújította. A hely szellemisége és hangulata a Dobutcában megnyílt Rácskertben él tovább a mai napig.Hully GullyApor Vilmos tér 9. A cím egy kalandos sorsú épületet rejt: alapjait a Felső-krisztinavárosi Plébánia rakatta le 1941-ben, de háromtornyos templom helyett 1967-ben szolgáltatóház épült fel ott, majd a rendszer- és profilváltás után a sekrestye ellenében hiányos öltözetű hölgyek jelentették a fő látnivalót, ugyanis HullyGully néven diszkó és sztriptízbár lett belőle – derül ki az ittlakunk.hu cikkéből.

A ’90-es évek diszkólázának tetőpontján nem egyszer tömegverekedések zajlottak a bejárat előtt, sőt egyes visszaemlékezések szerint a korabeli maffiózók tűzpárbajt is vívtak ott a rendőrökkel. Nem az ablak nélküli ocsmány épület jelentette Buda egyik legszebb terének ékességét, az már biztos.

1996-os tönkremenéséig vonzotta be a kemény arcokat, a romlásnak indult épületet aztán a katolikus egyház vásárolta meg. „Plébániánk a hívek nagylelkű adományaival és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye jelentős kölcsönével vissza tudta vásárolni az ingatlant. A pincetérben urnatemető épült, és reményeink szerint, amint anyagi eszközeink lehetővé teszik, új tervek alapján az eredeti alapokra új templomot építünk” olvasható a plébánia honlapján.

Arról nincs pontos információnk, hogy a „Haligali!” köszönési forma az Apor Vilmos térről származtatható-e.PatexA techno szinonimája a Patex volt korának csúcsidejében. A klubnak otthont adó raktárépületet „Budapest Speedjének" is nevezték, és nem feltétlenül a gyors kiszolgálás miatt. A hazai techno-DJ-k jelentős része a Bocskai út 90. alatt tekergette először a gombokat és nyomatta a masszív, dobalapú gépzenét, valamint innen indultak a Hyperspace partik, melyekre a belépő mellé ajándék óvszer járt. Szakértő közönség járt ide csapatni, aminek egyik eklatáns példája, hogy ha véletlenül egy dobütés kimaradt az aktuális veretésből, a tömeg hangos ordítással, fütyüléssel tájékoztatta a DJ-t, hogy bizony, észrevette ám!

„Ha létezik a hazai technónak aranykora, az valahova a Patex idejére tehető a régi Caola gyárépület lepusztult, posztindusztriális jellegével tökéletesen helyszín volt Sven Väth, Chris Liebing, Oscar Mulero, Claude Young vagy épp Pascal F.E.O.S. szettjeihez! Aki pedig átélte, mikor Mc Spot »More! MORE!« felkiáltással űzi az épp aktuális DJ-t vagy épp MC Mars skandálását, az tudja, mire mondom: feledhetetlen! A korszakra egyébként oly jellemző E-play pólós, buffalós grizzlyhullám sem tudta megvetni magát a gyár gyomrában, ami ekkoriban nagy szó volt, így talán nem véletlen, hogy a korszak kiemelkedő bástyája volt ekkoriban ez az elnyűtt gyártelep. Mint ahogy az sem véletlen, hogy a Patex-záró Hyperre oly sokan jelentünk meg talpig feketében, koszorúval..." idézi fel emlékeit egy igazi autentikus patexes, László.

Süss Fel NapNémi malíciával kaphatta ezt a nevet a Honvédutcai klub, hiszen több kor- és sorstársához hasonlóan egy ronda, sötét pincében rejtőzött. Sem a hangulata, sem a dizájnja nem számított különlegesnek, ellentétben a(z elektronikus) zenei felhozatalával: híres szerdai tematikus bulijai rendre százakat rángattak be. Megfordult ott lent a magyar alternatív zenei részleg szinte valamennyi fontos szereplője, a DJ-k millióféle muzsikát pörgettek a gyakran elviselhetetlenül füstös tánctérben, továbbá Deep Smile Café néven a Süsiben futott vasárnap esti-hétfő hajnali időponttal az ismert goaparti-sorozat.

„A Süsi hangulata már akkoriban elütött a nagy átlagtól, épp azért, mert felvállaltan széles szeletet próbáltak bemutatni a nagyérdeműnek az akkori (nem csak) elektronikus zenei felhozatalból. Volt itt goa, alter, punk; ugyanúgy megfért egymás mellett a Minimalheadz kattogása és a GBH is – ezt nevezzük ma igazi multikultinak! A legkúlabb arcokkal és a legjobb csajokkal volt tele a hely – mindezt úgy, hogy sosem volt sikk a Süsibe járni. A Süsibe belezuhanni lehetett, fuldokolni a zenei mámorban, aztán hajnal hasadtakor rohanni kinek-kinek iskolába vagy épp munkába, de alig volt csütörtök vagy épp vasárnap reggel, hogy ne láthattál akkoriban a Szent István körút környékén idült vigyorral közlekedő fiatalokat, már-nem-annyira fiatalokat vagy épp nagy öregeket! A Süsi fogalom, kb. 10 évig az volt, és aki járt arra, annak örökre az is marad!" László szívét tehát végleg rabul ejtette a Süsi.Ha a '90-es évek kapcsán rád jött a nosztalgiázhatnék, és élőben buliznál Haddaway, a Rednex vagy a FunFactory slágereire, menj el november 14-én a Total Dance Festival-ra, melyen az évtized kedvenc sztárjai lépnek fel! Még kaphatsz rá kedvezőbb árú elővételes jegyeket egészen november7-ig. További információkért kattints ide!

(x)