Hiába hidegebbek már az októberi esték, minden hétvégére jut pár legény/leánybúcsú a bulinegyedbe. Letagadhatatlan, Európa egyik kedvenc „partyvárosa” lettünk, sikk az angol, holland, vagy éppen norvég fiatalok körében, hogy a Szimplában vagy a Gozsdu Udvar területén igyák meg az utolsó facér felest. Sőt, már a magyar házasulandó generáció sem csak a limóbérlésre megy. Minket hol nagyon idegesít, hol szórakoztat a sok vonuló tivornyázó. Most leírjuk azt a 7 jelenséget, amivel hétről hétre találkozhatunk a belvárosi bárokban és az utcán.

Bárhol, bármikor felbukkanhatnakA Wesselényi utca olyan gyűjtőhely, ahol soha nincs csend. Nyári hónapokban előfordult már velünk, hogy a legolcsóbbnak számító kocsmák egyikének teraszán, valaha púderrózsaszín, ám a kemény éjszakázás miatt szürkésbe hajló balerina felszerelésben szundikált egy legénybúcsús túlélő. Horkolni nem horkolt, de a buborékmentes sörét azért még álmában is erősen szorította. Mindez hétfőn reggel 09:30-kor. A legtöbb horda azért inkább az esti órákban aktív.Éjfél után saját nyelvezetük leszMintha átváltoznának. Az éjféli csúcspontot azért többnyire megvárják, de utána holt nyelvekre váltanak és nagy meglepetésünkre az angol, a litván, az izlandi is kiválóan társalog egymással ezen a speciális nyelven. Így a csoportok könnyen vegyülhetnek, kialakulhatnak koedukált utcai ünnepségek is.

Imádják a közérteket - épp addig, míg meg nem tudják, hogy...A város bizonyos részein 22:00 óra után nem lehet alkoholt vásárolni. Ezzel a csoportok sokszor akkor szembesülnek, mikor az újabb vodka és pálinka adagot vásárolnák meg. Ilyenkor indul az activity, kézzel-lábbal próbálják rávenni a boltos nénit, hogy nekik szükségük van az italokra. A néni legtöbbször törvénytisztelő és szomorúan hajtja el a szomjas bulizókat, akik vicces kedvükben sok esetben verbálisan abuzálják a többi vásárlót. Ha meglátsz egy-egy ilyen férficsoportot és éppen banánt, vagy kolbászt vásárolnál…ne tedd. Nem jó ötlet.A jelmezük nagyon fontos!Nem ismernek se istent, se embert, ha a jelmezről van szó. Bár nem fesztiválra indulnak, de valószínűleg a lelkes ötletgazdák éppen azok az arcok, akik medvejelmezben, vagy Borat-fürdőruhában csinálják végig a Szigetet. Nagy fantázia nem szorult beléjük, azt majd Halloweenre, vagy álarcos bálokra tartogatják. Népszerű férfiaknál a sportmezre emlékeztető egyencucc, kiváltképp a neon színeket preferálják. Általában „vicces” kis feliratokkal is ellátják: game over, és társai kötelező elemek. Illetve egymás rajzai, aláírásai is. Az igazán kedves csapatok azért főleg arra mennek, hogy a leendő férj azért jól beégesse magát a többi bulizó, járókelő előtt. Láttunk már beakadni az Instant ajtajába gigantikus felfújt mogyorókat. Nőknél az angyalkaruha, vagy éppen az ördög, a tütüszoknya és szintén a feliratos pólók a fontosak. Diadém a fejen, kicsit oldalra biccentve, tollból készült angyalszárnyak bármikor jöhetnek. Az ara sokszor a legvisszafogottabb göncöt kapja, míg barátnői, akik még eladófélben vannak, szívesen húznak kurta övet, vagy köldökig dekoltált felsőt. Hiszen mekkora sztori lenne, ha éppen barátnőjük leánybúcsúján ismernék meg életük szerelmét, a Deákon, miközben körömtaxiznak az irreálisan magas platform cipő és az etil miatt.

Mindig van közöttük egy szerencsétlen elemAki elvész, ott ragadt a Szimpla legeldugottabb sarkában egy szimpatikus nővel/férfival, saját bulit alkotva, elhagyja a dolgait, leesik jobb esetben csak a táskája a beerbikeról, az Astorián hüppög rózsaszín bilinccsel a csuklóján, lemerült és összetört csúcstelefonnal, vagy képtelen emberi nyelven megkérdezni tőlünk egy szál neon fecskében, hogy merre van a hostel, ahol lakik, mert már lekopott az alkarjáról a golyóstollas felirat. Bármennyire is irritál sokunkat az egész cirkusz, legyünk jófejek és segítsünk rajtuk, mert elkallódni nem vicces.Hamar kiderül, ki a leggyengébb láncszemMinden legény/leánybúcsúnak megvan a partygyilkosa, aki vagy idő előtt feladja, hazamegy és nem is rúg be a többiekkel, vagy már este 8-kor Zacher Gábor elé kéne vetni, vagy csak szépen, csendben elalszik. Bárhol. Kocsmában, padon, parkban, taxiban, limuzinban. Megesik, ha a belvárosban élünk, hogy nem tudunk hazamenni, mert a bejárati ajtót eltorlaszolta a 19-es számú, két méterre nőtt, hátrahagyott norvég kóborló.

Azt hiszik vicces a játékuk, pedig nemA búcsús játékok zöme nagyon kellemetlen és legtöbbször be kell vonni a lokálpatriótákat vagy a kocsma népét is. Nem mindig asszisztálunk szívesen ahhoz, amikor a pirospozsgás lányok fanszőrért kuncsorognak egy befőttes üvegbe, vagy csókot szeretnének, esetleg telefonszámot, bugyiból kivágott címkét. Fontos, hogy nem tágítanak, komolyan veszik a kihívást, szóval legyünk határozottak!