Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

szerkesztés

Felújítás előtt a Károlyi-Csekonics-palota

Szerzők

  • We Love Budapest

2015. 10. 14. 13:42

A régi Országház és a Magyar Nemzeti Múzeum közelében, a Palotanegyednek és mágnásnegyednek is nevezett terület szívében találjuk a család rezidenciáját. Hamarosan megkezdődik a Múzeum utcai díszes neobarokk együttes átfogó, állagmegóvó felújítása. Fotósunk még a rekonstrukció megkezdése előtt látogatott el az épületbe.

Gróf Károlyi István országgyűlési képviselő és felesége, Csekonics Margit 1891-ben adott megbízást a családi rezidencia megtervezésére Ferdinand Fellner és Herman Helmer bécsi székhelyű irodája számára.

Felújítás előtt a Károlyi-Csekonics-palota

Fotó: Nagy Anita

Az építészpáros számos historizáló középületet tervezett az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Elsősorban a színházépítés specialistáinak számítottak, számos kísérletet végeztek és technikai újításokat vezettek be a színháztüzek megfékezésére, a tipizált épületek alacsonyra viszonylag szorítható költségei népszerűvé tette őket a megbízók körében. Olyan épületeket terveztek, mint a bécsi Volkstheather, a pesti Vígszínház, a szegedi és a kolozsvári Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház. Színházépületeik mellett szép számmal terveztek palotákat, villákat, bérházakat, hoteleket és áruházakat elsősorban Bécsben, továbbá Karlsbadban (Karlovy Vary), Grazban, Semmeringben vagy épp Budapesten.

Felújítás előtt a Károlyi-Csekonics-palota

Fotó: Nagy Anita

A neobarokk homlokzatú palota elegáns, kis angolos hatást mutató enteriőrje számos nagyszabású arisztokrata bál helyszíne volt. Az impozáns hall legérdekesebb része a Thék Endre műhelyében tölgy- és hársfából faragott körlépcső.

Felújítás előtt a Károlyi-Csekonics-palota

Fotó: Nagy Anita

Az épületben több helyen találkozni a korszak másik jelentős műiparosa, Jungfer Gyula által készített díszrácsokkal és lámpákkal. A két művész-iparos a korszak legjelentősebb épületeinek, egyebek között az Országház és az Operaház díszítésében is részt vett.

Felújítás előtt a Károlyi-Csekonics-palota

Fotó: Nagy Anita

Az emelten találjuk az egykori táncestek színhelyeként szolgáló 300 fős Bálteremet, melynek Lotz Károly által festett, drámai hangvételű mennyezetfreskója Bacchus diadalmenetét ábrázolja. A terem napjainkban konferenciáknak, esküvőknek és báloknak ad otthont. A kisebb, úgynevezett Csekonics teremben 100 fő foglalhat helyet az itt megrendezett sajtótájékoztatók, partnertalálkozók, állófogadások alkalmával.

Felújítás előtt a Károlyi-Csekonics-palota

Fotó: Nagy Anita

Az épületnek a grófi pár halála után szép számú tulajdonosa volt. Működött itt többek között a francia és a svéd nagykövetség is, az ötvenes években, az Országos Műszaki Könyvtár beköltözése után a rokokó tánctermet jelentősen átalakították.Mint a közelmúltban publikussá vált, hamarosan megkezdődik a Múzeum utcai együttes átfogó, állagmegóvó felújítása, melynek keretében sor kerül az épület teljes körű felmérésére, a műszaki és műemléki kutatások elvégzésére és a történeti dokumentáció elkészítésére is.

Hasonló tartalmak

Admin mode