Mostantól a heti programajánló mellett egy havi előrejelzéssel is jelentkezünk minden hónapban, hogy idejében tudjatok attendelni a legfontosabb események eventjeire és hogy ne maradjatok le a lényeges bulikról, koncertekről, fesztiválokról, kiállításokról, és színházi előadásokról.

Koncert

Morrissey kilenc év után, csúcsformában tér vissza Magyarországra "World Peace Is None Of Your Business"című új lemezével és legendás klasszikusaival! A koncert helyszíne a Millenáris Teátrum lesz.

A Quimby hazánk egyik legnépszerűbb zenekara, a fesztiválok állandó nagyszínpados fellépője, klubkoncertjei, színházas fellépései egyaránt eseményszámba mennek.

A zene, a látvány, a hangulat mind garancia arra, hogy ismét egy felejthetetlenélménnyel legyél gazdagabb - legközelebb az Erkel Színházban.

Bő évtizede Jonny Greenwood már nem csak arról nevezetes, hogy a Radiohead együttes gitárosa, billentyűse és dalszerzője. A további fél tucat hangszeren is játszó muzsikus filmzeneszerzőként, valamint szimfonikus zenekarra írt darabok komponistájaként is komoly elismertségre tett szert. Dolgozott többek között a BBC Koncertzenekarával, és közös albumot készített Krzysztof Pendereckivel. A CAFé Budapest keretében október 17-én a MüPában játszik.

A hivatalos záróhétvége során 24-én, szombaton TunyogiPéter emlékének szentelik az estét. Zenésztársak, barátok idézik fel a népszerű énekes dalait, többek között Vikidál Gyula, Zeffer András, Závodi János, Donászy Tibor, Kékesi Bajnok László, Som Lajos, Tunyogi Bernadett, valamint a RockBand és a TRB adják elő a nótákat, és egy nagy meglepetés is várható. A háromórás monstre koncert után hajnalig tartó őrület kezdődik "Az utolsó éjszaka a Pecsában" címmel: a közönség a zenészekkel együtt bulizhat és emlékezhet a csarnok fantasztikus 30 évére.

A WOMEX életműdíjasa, a szenegáli születésű Cheikh művészete és szellemisége egy régiót képvisel, hiszen inkább kötődik egész Nyugat-Afrikához, mint annak egyetlen országához. Egy műfajnál sem horgonyzott le, bár a wolof közösség mbalax nevű műfaja állna hozzá etnikailag a legközelebb. Nyugat-Afrika teljes zenei hagyományából merít, de használ afro-latin, karibi, észak-amerikai, nigériai elemeket is.

A zenéjét jellemző tágasság és sokszínűség egységet alkot a művész spirituális szemléletével: az iszlámhoz tartozó egyik spirituális szufi vallási csoport, a mouride tagja, ezen belül is a Baay Faal irányzat követője. Október 25-én a MüPában látható.

A Paradise Lost angol gothic metal együttes, amely 1988-ban alakult Halifaxban. A Paradise Lost – a My Dying Bride és az Anathema zenekarokkal közösen – a doom-death metal és a gothicmetal stílusalapítói voltak az 1990-es évek elején. Az együttes nevét John Milton angol költő 1667-ben írt Elveszett Paradicsom című művéről kapta. A banda 26-án a Dürer Kertben pusztít majd.

Az egyik legeslegjobb új magyar film, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című zenei világa kelt életre jókora buli keretében a Hajón, s most eljött az este, amely ráadásként és búcsúként egyaránt értelmezhető. A lényeg: még egyszer, ezúttal utoljára felcsendülnek élőben a kiváló dalok, hogy életre keltsenek valami elképesztően közvetlen, egyszerre furcsa és aranyos világot az A38-on egy hatalmas buli keretében.Fesztivál

Idén ősszel ismét több mint száz felső- és középkategóriás étterem konyháját ismerhetik meg az érdeklődők a 9. Országos Étterem Héten, október 12. és 18. között. Aki előzetesen asztalt foglal a weboldalon, minőségi, háromfogásos ebéd- vagy vacsoramenüt fogyaszthat 3300 forinttól kezdődő áron (amely a szervízdíjat is tartalmazza), szabadon választva a résztvevő éttermek közül.

Az első fesztivál sikeressége után kézenfekvő volt, hogy 2015-ben is lesz DisznótorosKolbászfesztivál Budapesten. Idén októberben várja szeretettel vendégeit Budapest új hagyományőrző gasztrokulináris élvezeteket nyújtó rendezvénye. A helyszín ezúttal is az egyedi környezetet biztosító VasúttörténetiPark lesz, mely 10 hektáros területen várja vendégeit. A fesztiválon megpróbálkoznak egy Guinness rekord kísérlettel is.

Az Electronic Beats, a Telekom nemzetközi zenei programja immár 15 éve rangos eseményekkel vesz részt Európa nagyvárosainak kulturális életében. Idén új köntösben, az ElectronicBeatsFestival nevet viselő kétnapos rendezvénnyel tér vissza a széria, amely vibráló programjaival tölti meg az egyes állomások különleges helyszíneit. Budapestre Podgorica és Bukarest után október 16-án és 17-én érkezik az Electronic Beats Festival, ahol a kortárs elektronikus zene kedvelői 48 órán át tartó eseménysorozaton adhatják át magukat az egyedülálló zenei és vizuális élményeknek.

Október 17-én, szombaton, a Gyár utcai dekorációs raktárban egynapos raktárvásár / állásbörze kavalkád veszi kezdetét.

Több mint 10 000 tárgy várja, hogy megtalálja új gazdáját. Menj el, kutasd át a polcokat, mivel számos bútor, kiegészítő, dekorációs elem, dísz és használati tárgy várja, hogy hazavidd!

Két vadászat között kóstold végig az étel- és italpultok választékát, és nézd végig az álláshirdetéseket is. Ha valamelyik pozíció felkelti a figyelmed, tűzd mellé a névjegykártyád.

A világzene fővárosává válik október 21-25. között Budapest, a WOMEX15 házigazdája. A WOMEX a műfaj első számú nemzetközi eseménye, egyszerre szakmai vásár és zenei fesztivál, ahol konferenciák, filmbemutatók és világszínvonalú koncertek színesítik.Buli

Menj el október 14-én, szerdán az Egyetemvárosba! Udvarias kiszolgálás, éjfélig ingyenes belépés, jó zene, egyetemisták - mindezek a Dobozban várnak rád a Student Night Party-n!Hosszú volt a csend a nyáron? Hiányzik a kedvenc partisorozatod? Nehéz DeepCafé nélkül létezni, úgyhogy új helyen, a belváros legújabb gyöngyszemében, a Teslában kezdik az őszi-téli évadot október 17-én.

A házigazda Nigel Stately extra hosszú szettet játszik, Ritmoman elképesztő kongajátékával fűszerezve, a nyitásról pedig a Tesla rezidense, DJGoyah gondoskodik.

2015. október 21-én kémleljük együtt az eget, mikor bukkan fel Marty és DokiDeLoreanjükkel!

Csapjátok a talpatok alá légdeszkáitokat, ellenőrizzétek önbefűzős Nike Air Mag csúzóitokat, és irány a Budapest Secret Cinema, ahol a Cápa 19-et... Ja nem, a mára már kultikussá vált Vissza a Jövőbe trilógia két első részét is megnézhetitek - míg visszaérkezésükre vártok. Hogy biztosan jól eltöltsd az időt, számtalan izgalmas meglepetéssel is készülnek az estére: feltűnik egy DeLorean (...és Marty?), alacsonyan repülnek majd a gördeszkák és hidratálnak pizzát is egész éjjel.

A tavalyi szezon két legelragadóbb közönség-kedvence visszatér Budapestre, hogy egy hosszú hétvégén, két egymás követő napon maximumra fűtsék a PRLMNT táncterét! Két óriási bulival várnak titeket: október 22-én, csütörtökön az olasz démon, DeborahDe Luca veszi birtokba a DJ pultot, október 23-án pénteken pedig a thaiföldi hercegnővel, Nakadia-val fordítják ki a klubot a négy sarkából.Kiállítás

A 4DSOUND egy új, ismeretlen hangélményt kínál. A hang végtelen messze vagy intim közel mozog a hallgatóhoz: körülötte, fölötte, alatta, közte vagy rajta keresztül. A közönséget bátorítják, hogy sétáljon a hanghasábok körül, érintse meg a hangvonalakat és menjen át a hangból álló falakon.

A program kiterjed a térbeli technótól, a szónikus meditáción át az interaktív hangművészetre; fizikailag összeköti a nézőt az őt körülölelő térrel.

Érdekel a művészet, és szeretnél a galériák csöndes és olykor rideg terei mellett a kulisszák mögé is bepillantani? Kíváncsi vagy rá, hogyan születik egy-egy mű, és szívesen beszélgetnél az alkotóval is? Menj el október 17-18-án a Nyitott Műtermek Délutánjára, less be a műtermekbe, és tapasztald meg te is, hogy a kortárs képzőművészet mennyire izgalmas és sokszínű terület. Tapasztald meg, hogy a művek rólunk és hozzánk szólnak, s mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre, témákra reflektálnak.

Először és utoljára látható hazánkban egyben az a rendkívüli gyűjtemény, amelyet a kinetikus fényszobrairól ismertté vált NicolasSchöffer egykori műtermében megőrzött munkáiból rendez a Műcsarnok, a művész özvegye, Eléonore Schöffer közreműködésével. A magyar származású, de Franciaországban alkotó Nicolas Schöffer egyfajta „futurisztikus-retro” hangulatot árasztó munkáiból október végén nyílik kiállítás a Műcsarnokban, ahonnan 3 hónap után az anyag ismét külföldre kerül.Sport

Magyarország legnépszerűbb, valamint Közép-Európa egyik legnagyobb fitnesz rendezvénye - amely 2006. óta méltán viseli az év legfittebb napja címet - 2015-ben 10. alkalommal vár mindenkit!

Október 31-én
a korábbi években már jól bevált helyszínen, a SYMA
Rendezvény és Kongresszusi Központban fogadják a 10.DECATHLON FittAréna sorozat és a mozgás szerelmeseit.Színház

Sarkadi Imre az ötvenes évek csodagyerekének számított, generációja egyik legtehetségesebb írója volt; vonzó, ugyanakkor végtelenül ellentmondásos személyiségét legendák övezik. Az 1960-ban írt OszloposSimeon című darabjában az illúzióit vesztett értelmiség közérzeti válságát, vívódását, reményvesztettségét mutatja meg ma is rendkívüli erővel ható eszközökkel. Több mint ötven év távlatából ez az értelmiség-kép bizonyos mozzanataiban kifejezetten ironikus. A darab bemutatója a Katona József Színházban lesz október 16-án.

Dorothyt, a bájos kansasi lányt hatalmas tornádó ragadja el, és amint ájulatából fölébred, csodás, ismeretlen helyen találja magát kutyusával, Totóval. A kislány szeretne hazajutni a családjához, ám újabb és újabb fantasztikus kalandokba csöppen; végig kell mennie a sárga úton, megismerkedik Manóföld és Smaragdváros furcsa lakóival, legyőzendő ellenfelekkel találkozik, hogy végül új barátaival, a Bádogemberrel,az Oroszlánnal és a Madárijesztővel megérkezzen Óz, a nagy varázsló palotájának kapujához. A varázslatos történet új értelmezésben kel életre a Víg színpadán a nemzetközi hírű tervező, Kentaur által tervezett különleges látványvilággal. A világhírű dalok és a szeretett figurák izgalmas színházi kalandra várnak minden családot! És a nagy varázsló, Óz, LukácsSándor! Az október 31-ei előadás igazi kikapcsolódás lesz az egész családnak, maradandó élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.