Nemcsak a havonta jelentkező filmes ajánlónk tért vissza – noha nem a jövőből –, de olyan illusztris nevek is, mint Marty McFly, Vin Diesel, Robert Zemeckis és Guillermo Del Toro, így finoman szólva is a bőség zavarával küszködtünk. A széles választék szerencsére széles merítést is jelent, így a havi premierek között akad boszorkányüldözős akciófantasy, a klasszikus brit krimidrámákat megidéző film Tom Hardyval, visszatérő klasszikus és még kísértet járta horror is. Gyerünk a moziba be!

LegendaA hatvanas évek Londonjában nem akadt olyan ember, aki nem hallott még a szervezett bűnözés urairól, a
Kray testvérekről: a sármos és népszerű Reggie-ről és a kiszámíthatatlan, erőszakos Ronról. Tom Hardy pedig nem kisebb feladatra vállalkozott a Legendával, mint hogy eljátssza mindkettőjüket, sokszor ugyanabban a jelenetben. Reggie feleségét, a páros felemelkedését és bukását elmesélő Frances Shea-t pedig Emily Browning alakítja. Brian Helgeland (Titokzatos folyó, Szigorúan bizalmas) író-rendező egyszerre nyúlt vissza a klasszikus brit gengszterfilmekhez és A Nagy Gatsby-féle dekadensen csillogó glamúrhoz. Ugyan nem lett az a kemény öklű noir, amelyre sokan vártak, mégsem tudjuk nem ajánlani.

Bemutató: október 8. (16)

Hotel Transylvania 2. – Ahol még mindig szörnyen jóGenndy Tartakovskynak olyan sorozatokat köszönhetünk, mint a Dexter laboratóriuma, a Pindúr pandúrok vagy a Samurai Jack, így nem csoda, hogy a három évvel ezelőtti Hotel Transylvaniával kapcsolatban is magasak voltak az elvárások. Nem is tudta maradéktalanul megugrani őket. Ugyan az alapötlet – Drakula egy családi hotelt vezet, ahova a szörnyek kikapcsolódni járnak – ígéretes volt, a szereplők többsége pedig aranyos és szórakoztató, hiányzott a humorból az igazi tartakovskys él, érezhető volt, hogy inkább a fiatalabb generációnak készült, de azért elegendő kikacsintással ahhoz, hogy családi filmként is működjön. Ezen a felálláson pedig az első kritikák alapján a második rész sem változtat, így ha az állatkerthez vagy épp a piknikhez már túl hűvös van, a mozi még mindig jó opció lehet.

Bemutató: október 8. (6)

KötéltáncPhilippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) 1974-ben átsétált egy kötélen a World Trade Center két tornya között; erről a lenyűgöző teljesítményről szól Robert Zemeckis legújabb filmje, melynek élethűségére és elképesztő látványvilágára a legjobb bizonyíték talán az, hogy a New York Film Festival-os vetítés után tele voltak a mosdók szédülő, tériszonyos, sokszor hányó emberekkel. A Forrest Gump rendezője szerencsére nem csak erre az egy mutatványra hegyezi ki a játékidő egészét, ügyesen egyensúlyozik a letaglózó látvány és a realista dráma között. A Kötéltánc olyan élmény, amely abszolút kihasználja a moziban rejlő lehetőségeket, vagy ahogy egy kritikus fogalmaz, „Pi élete, csak több száz láb magasban”.

Bemutató: október 8. (12)

BíborhegyGuillermo Del Toro számtalanszor bizonyította már, hogy nála jobban szinte senki sem ért az egyszerre meseszép és rémisztő világok megálmodásához – gondoljunk csak A faun labirintusára –, és a Bíborhegy című, kísértet járta házas horror előzeteseit látva ez továbbra is így van. A cselekmény ugyanis egy omladozó észak-angliai kúriában játszódik, itt él egy különös ikerpár, Lady Lucille (Jessica Chastain) és Sir Thomas Sharpe (Tom Hiddleston). Hamarosan beköltözik utóbbi fiatal felesége, az írónő Edith Custing (Mia Wasikowska) – aki hamarosan rájön, hogy nem a házban élő szellemektől, hanem az emberektől kell igazán tartania. Stephen King a világ legjobb horrorfilmjei közé sorolta a Bíborhegyet, Del Toro pedig a karrierje legjobbjának nevezte, így nem túlzás, ha minimum mesterművet várunk.

Bemutató: október 15. (18)

LogInFérje halála után Janka bejelentkezik a férj által használt randiportálra, ahol egymásra találnak Tamással, akinek a lánya lett szerelmi bánatában öngyilkos. A két amatőr elhatározza, hogy megtalálja és kikészíti a szeretteiket elcsábító két profit. Próbálkozásukat siker koronázza, azonban az érzelmek felborítják a gondosan előkészített tervet, és a játék végén már senki sem tudja, kivel is van valójában.

Bemutató: október 15. (16)Vissza a jövőbeRobert Zemeckis sci-fi vígjátékának nincsen párja: egyszerre tudományosan alapos és szórakoztató, értékei minden egyes újranézéssel nemesednek, nem túlzás azt állítani, hogy a popkultúra részévé vált, elég csak a fluxuskondenzátorra vagy az ikonikus DeLoreanra gondolni. Marty McFly (Michael J. Fox) és a Doki (Christopher Lloyd) duója egyike a film legismertebb párosainak, tökéletesen keltik életre a karakterüket, a filmből pedig süt a nyolcvanas évek hurráoptimizmusa. Ennek megfelelően maga a történet sem bonyolult, az időutazás hiába vet fel grandiózus problémákat, amelyek az összes főszereplő életére kihathatnak, a film nem omlik össze a saját eposzisága alatt, hanem – akárcsak Marty – egy hanyag vállrándítással kezeli az egészet. A filmzene pedig egy külön téma, szenzációsan eltalált, pezsgő és élettel teli, még tovább emelve a film amúgy is kultikus státuszát. Életvidám, jó hangulatú sci-fi, tökéletes ellenszere az őszi melankóliának.

Bemutató: október 15. (12)

Sicario – A bérgyilkosAz emberrablási ügyekre specializálódott FBI-ügynök, Kate Macer (Emily Blunt) és csapata egy bevetés során falba temetett, rothadó hullákra bukkan a Diaz család házában. Kate-et ezután felkérik, hogy vegyen részt egy titkos akcióban az Egyesült Államok és Mexikó területén ténykedő hírhedt Diaz klán és vezetője, a véreskezű drogbáró elfogására. A klán a könyörtelen Sonora kartell tagja, amely a drogcsempészettől az emberrabláson át a hidegvérű kivégzésekig a szervezett bűnözés minden területén jelen van a közép-amerikai régióban. A mexikói bűnbanda terjeszkedését egyre nehezebb megfékezni, a korrupcióban már több ügynök is érintett. Egy kolumbiai bérgyilkos, Alejandro (Benicio Del Toro) és Matt Graver különleges ügynök (Josh Brolin) vezetésével szigorúan titkos egység indul Ciudad Juarez felé. Az idealista Kate a csapat egyetlen nőtagjaként szintén velük tart, és hamarosan olyan véres háborúban találja magát, ahol az ellenfél semmilyen szabályt nem tisztel. Őrült gyilkosok és ártatlan emberek egyaránt áldozatul esnek a sötét, alvilági küzdelemnek, amelyben tiszta eszközökkel, úgy tűnik, lehetetlen igazságot szolgáltatni.

Bemutató: október 22. (16)

Az utolsó boszorkányvadászVin Diesel a legújabb filmjében egy halhatatlan boszorkányvadászt alakít, aki összeáll egyik ellenségével, egy boszorkánnyal, hogy közös ellenségüket megállítsák egy halálos kórság elterjesztésében. A sablonos történetnél sokkal jobb hír, hogy a filmet az a Breck Eisner rendezi, aki

A tébolyultakkal már letett egy kitűnő filmet az asztalra, valamint hogy a filmben feltűnik még Michael Caine, Elijah Wood és Rose Leslie is. Így szinte minden adott egy olyan akciófantasy hibridhez, amelyet ha nem is rángatnak majd a bíróság elé a túlzott eredetiség vádja miatt, kellemes kikapcsolódás lehet nem csak azoknak, akik ideig-óráig el tudnak szabadulni a Dungeons & Dragons-kötetek mellől.

Bemutató: október 22. (16)