Néhány napja egy furcsa alakú, belülről párás ablakú, világító busz tűnt föl Budapesten: a Valyo - Város és Folyó Egyesület szaunabusza néhány hétig a folyópart különböző helyszínein áll. Az időpontfoglalás nemrég indult, de már alig van szabad hely, ami teljesen érthető, hiszen nemcsak az ötlet, az élmény is nagy.

A szaunabuszt már messziről észrevesszük furcsa alakjáról és a hangulatos fényeknek köszönhetően. A Steyr márkájú reptéri busz Ferihegyen szolgált leselejtezéséig. Tömör Miklós, az Egyesület elnöke teljesen véletlenül talált rá. "Egy nap kerestem valamit az egyik oldalon, már nem tudom mit, de az biztos, hogy nem buszt." - mondja mosolyogva.

A járművet végül egy bontóból hozták el: a megmentését egyébként csak annak köszönhette, hogy nem fémből, hanem műanyag kompozitból készült a karosszéria. Ezután hosszas felújítási munkálatok következtek, nagyjából tizenöten dolgoztak rajta három hónapig.

A buszba lépve megcsap minket a fatüzelésű kályha illata. A buszt érdemes nagyobb, 4-6 fős társasággal kibérelni. Az üzemeltetők érkezéskor segítenek mindenben, majd magukra hagynak, így akár a hőfokot is szabadon után lehet állítani a kikészített fahasábok segítségével. Az ablakok hamar bepárásodnak, de nem annyira, hogy homályosan ne lehetne kilátni: a kivilágított esti part látképe feledhetetlen.

Az élményért ráadásul nem is kell mélyen a zsebünkbe nyúlni: a használati díj - foglalás után - másfél órára 10 ezer forint, ami egy hatfős társaságban szétdobva egy multiplexes mozijegy árára jön ki. A szaunához biztosítják a fűtéshez szükséges fát, az illóolajokat és igény szerint még a törülközőt is, a buszban át tudunk öltözni, kint pedig a zuhanyozás is biztosított.

Bár már most is óriási az érdeklődés, a Valyo tagjai nem tervezik állandóan üzemeltetni a szaunabuszt, ez valójában inkább egy figyelemfelkeltő kampány része: “a szauna nem más, mint egy eszköz, amivel levisszük az embereket a Dunához”. Idén, hat hét alatt összesen négy helyszínen, a Gellért térnél, a Margit híd budai hídfőjénél, a Szent István parknál és a Lánchídnál találjuk a buszt.

Aki idén nem él az alkalommal, legközelebb tehát jövő télen jöhet, a buszt pedig év közben az Egyesület más programjaihoz használják, amelyeknek célja szintén a folyó és a város kapcsolatának erősítése. Az üzenet itt is világos: a folyópart kihagyhatatlan élményeket kínál, és nem csak nyáron. Csupán néhány kreatív ötlet kell.
VaLyo Part
Cím:

1051 Budapest, id. Antall József rakpart
Facebook