Október 21. és 25. között Budapest lesz a házigazdája a világ legjelentősebb világzenei eseményének, a WOMEX-nek. A World Music Expo a műfaj első számú nemzetközi eseménye, egyszerre szakmai vásár és zenei fesztivál, ahol konferenciák, filmbemutatók és világszínvonalú koncertek színesítik a programot. Az eseménysorozatot a Gypsy HeartBeats megnyitó gála; majd a hagyományos díjátadó és az idei WOMEX életműdíjasának, Cheikh Lô-nak a koncertje keretezik.

Ötven országból több, mint hatvanprodukció várja a WOMEX közönségét egy műfajokon és kultúrákon átívelő zenei utazásra a hagyományostól a modernig, az elektronikustól a crossover stílusokig – egyetlen rendezvényen belül kaphatsz átfogó képet a nemzetközi világzenei színtérről. Az esemény egyik hazai szervezője, a Hangvető egyik fő célkitűzése volt a magyar és kelet-európai zenei élet minél hangsúlyosabb bemutatása. A WOMEX történetében először tematikus szerepet és külön színpadod kap a régiónk: Magyarországról a Buda Folk Band, a Cimbalomduó és HerczkuÁgi zenekara került be a hivatalos programba, illetve OláhAttila, a Romengo és LakatosMónika, TchaLimberger, Palya Bea, valamint PálIstvánSzalonna és bandája eleveníti meg a Kárpát-medencei roma hagyományokat és annak kortárs elágazásait.

Folytatva a 2011-ben Koppenhágában rendezett WOMEX magyar megnyitójának koncepcióját, a HungarianHeartBeats témáját, az idei GypsyHeartBeats gála is a Kárpát-medence zenéjét idézi meg annak sokszínűségében: az itt élő romák zenei alkotóereje előtt tiszteleg az idei megnyitó ünnepség, amely a Müpában lesz.

"A WOMEX profilja elsősorban az, hogy házhoz jöjjön a világ és megmutassuk magunkat. Az egyik legtermészetesebb közegébe érkezik, hiszen nálunk nem újdonság a népzene és a világzene. A szervezőknek sikerült a legjobb helyszínt megtalálniuk"
- mondta a szerdai sajtótájékoztatón Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Íme néhány fellépő ízelítőként:
Clarinet Factory, Damir Imamović Sevdah Takht, Muzykanci, Alicia Jaggasarés Los Alumnos de San Juan,Canteca de Macao& Javier Paxariño Trio, DJ Summit, Francis Gay, Chico CorreaEsta Polyesta, Rocky Marsiano.

Az expót idén 21. alkalommal rendezik meg, első alkalommal Közép- és Kelet-Európában. A budapesti főbb programhelyszínek a MűvészetekPalotája, az A38Hajó, illetve a Bálna lesznek, előbbi a zenei eseményeknek, míg utóbbi a vásárnak ad otthont. A Bálnában helyet kapó szakmai vásáron több, mint 91 országból hatszáz cég képviselteti magát; előadások, beszélgetések, prezentációk és kapcsolatépítő találkozók alkotják a programot. Újdonság a 15 nívós alkotást felvonultató filmprogram is.

A WOMEX-re mintegy 3300 látogatót várnak, amiből 2800-3000 külföldről érkezik, tehát a hazai közönségnek mintegy 500 jegy jut.