5+6+5+5=21. A Kapcsoltam című régi telefonos vetélkedőbe illő feladvány megoldása egyszerűbb, mint a barlangrajz: csütörtöktől vasárnapig naponta ennyi programot ajánlunk a hét még hátralevő részére.

Csütörtök
Szeptember 24. és október 3. között a budapesti Művészmoziban fut majd a Szemrevaló, a SvájciNagykövetség, az Osztrák KulturálisFórum és a GoetheIntézetközös filmfesztiválja, mely immár negyedik alkalommal hozza el a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát. A fesztiválon több film alkotójával is találkozhat a közönség. A program hangsúlyosan foglalkozik a másság és a migráció kérdéseivel, és külön fejezetet szentel Rainer Werner Fassbinder munkásságának, aki idén lenne 70 éves.

A 2015-ös szezon utolsó Serfőző eseménye a SerfőzőSzezonzáróSörfesztivál, mely stílusosan ott lesz majd, ahol a szezonnyitó rendezvény is helyet kapott, azaz a VIII. kerületi Corvinsétányon. A kóstolható sörök listája elég impresszív:

Bernard, Legenda, Brewdog, Fóti, Daura, Guinness, Černá Hora, John Bull, Igazi Csíki, La Guillotine, Sümegi sörök, Maisel’s Weisse, Primátor, Oedipus, Chodovar, Permon, Floris Kriek, Trooper, Krušovice, Svijany, Blanche de Bruxelles, Serforrás sörök, Postřižinské, Üllői kézműves sörök, Delirium... és még sokan mások.

2015-ben a Budapest International Documentary Festivalt már második alkalommal rendezik meg. Az első BIDF bebizonyította, hogy hosszú távon képes és hivatott az ország presztízsét javítani és a hagyományokhoz mérten fenntartani.

Ahogy 2014-ben, a BIDF-re idén is a világ számos országából érkeznek kreatív dokumentumfilmek és alkotóik (körülbelül 40 film), hogy tematikai megkötés nélkül vehessenek részt a nemzetközi versenyben.

Őszintén szólva, kevés olyan hely van a Blaha Lujza tér közelében, ahol örömmel falatozunk (és most nem a hajnali tűzoltásra gondolunk). Legalább a Wesselényi utcáig kell(ett) menni jóféle streetfoodért. Ajánlás alapján mentünk el a Rapazba, és örömmel konstatáltuk, hogy végre van egy klassz hely a város egyik legforgalmasabb pontján.

Találós kérdés: ha Tiki, Niki és Viki egyensúlyoznak egy pallón, de Tiki leesik, hányan maradnak állva?

Hogy elüssék az időt, egy építkezés három dolgozója egyre növekvő szerkezetet rak össze a fellelhető deszkákból és gázpalackokból. Minden mozdulat és minden új ötlet újabb izgalmat és veszélyt hordoz. A három előadó – akik közül az egyik kerekes székes – igyekszik megtalálni a stabilitást az erre leghasználhatatlanabb eszközök segítségével, és megtanulni megszokni, hogy ha nem sikerül, az fejfájással jár. Kölcsönös függés, szolidaritás és egymásra figyelés a tiszavirág életű egyensúlyban. Olyan ez, mint a sörpadon. Az előadás a Trafóban látható csütörtöktől.

Péntek

Ősz. A legnagyobb költőknek is az elmúlást, a csontig hatoló fájdalmat jelentette, de szerintünk nem kell ennyire tragikusan látni a dolgokat. Nincs ennél jobb idő arra, hogy munkába menet megigyunk valahol egy meleg kávét, de még egy friss zöldség-gyümölcs-dzsúsz is simán belefér, ha nem akarjuk betegállománnyal kezdeni az évszakot. A Károlyi kert mellett nyílt NASS egy olyan hely, ahol ezt mind megtehetjük, ráadásul be is szendvicsezhetünk, ha úgy látjuk jónak.

Az idén 12. alkalommal induló Design Hét Budapest szeptember 25. és október 4. között zajlik.

A Design Hét Budapest – folytatva az elmúlt évek nagy sikert arató hagyományát – a design területén rendkívüli sikereket elérő Spanyolországot látja vendégül. A programok palettája épp oly színes, mint az Ibériai félsziget: lesznek kiállítások, előadások, beszélgetések, designtúrák, de még design témájú rövidfilmek is.

Az esemény keretein belül Hello Wood-programok, nyitott stúdiók, workshopok és beszélgetéssel egybekötött városi séták várják az érdeklődőket. Az utóbbiból a We Love Budapest is kiveszi a részét: a Hosszúlépéssel együttműködve ugyanis „Made in The City” címmel városi sétára készülünk, amely a „Mi készül a városban?” kutatásra épül. A túra során az résztvevők betérhetnek elfeledett kis műhelyekbe, illetve szakértőkkel beszélgethetnek a régi szakmák és a különböző műhelyek mai jelentőségéről.

A World Press Photo 60 éve segíti és támogatja a sajtó- és dokumentarista fotózást az egész világon. Az idei tárlat 5692 fotóriporter 97 912 pályázatra küldött fotójából nyújt válogatást.

Budapesten 34 éve látható a kiállítás, mely a szakmai zsűri által díjazott képeken keresztül mutatja meg az elmúlt év fontosabb eseményeit, hétköznapjait, olyan pillanatokat, amelyek által mi is közelebb kerülhetünk a körülöttünk zajló események megismeréséhez és megértéséhez.

2004-től egészen 2010-ig kifejezetten nagy hagyománya volt az elsősorban death metal közönséget kiszolgáló Undead Fesztiválnak, mely az évek alatt olyan kultikus vagy igen aktuális fellépőket is felvonultatott, mint a legendás svéd Dissection és Shining, a két lengyel extrém metál zászlóshajó, Vader és Behemoth, vagy a Rotting Christ és a Hatesphere legénysége. A többéves kihagyás után talán minden eddiginél erősebb és figyelemreméltóbb fellépőkkel az Undead Fesztivál szeptember 25-én visszatér, méghozzá a DürerKert falai közé!

A világ egyik legsikeresebb női deephouse
DJ-je ismét Magyarországon!

Annyi fantasztikus telt házas party, Beatport charts dobogó után NoraenPure az ősz legfantasztikusabb éjszakáját varázsolja a Babybe. A mélyre hangolt dallamok igazán méltó helyükre kerülnek a Baby ódon, misztikus tereiben, s a kellemesen lüktető dallamok a nyár legbujább pillanatait hívják elő...Az Anima Sound System ezúttal legendás vérbeli dub-reggae albumának, a Shalomnak a huszadik születésnapján visszanyúl a gyökerekhez, s előadja azt az eredeti felállás több tagjával, Bognár Szilviával, Prieger Szabolccsal és Németh Tamással együtt. Az A38-as buli előzenekara a Hagesher lesz.
Szombat

Negyedszer rendezik meg a Magyar KosárlabdázásNapját, amelynek szombaton a fővárosi Városligeti Műjégpálya ad otthont. A B33 (három a három elleni játék, fél pályán zajlik, a 33 pontot előbb elérő csapat a győztes) és a streetballcsapatok mellett a fogyatékkal élők kerekesszékes együttesei is bemutatkoznak.

A Ráday utca ismét megtelik zenével és kultúrával! Fellépnek az utcában és a színpadon:
Roth Ede, Pavlovits Dávid, Csáki András, Szilvágyi Sándor növendékei, a Tres Frentes Hierros formáció és még sokan mások.

Az utca éttermei, kávézói, boltjai versengenek a Legszebb teríték címért – immár másodszor.

A 7. kerületi Futó- és Gyaloglónapon 1507 méteres futás vagy gyaloglás, és 5007 méteres futás vár rád a Városligetben szombaton. Mindezeken túl idén háromfős váltóban is rajthoz állhatsz barátaiddal, családtagjaiddal! Ez esetben 1507 méter jut fejenként.Szeptember 26-án ismét felcsendülnek a fülbemászó balkáni ritmusok, a BalkanBeats néhány év kihagyás után újraindul régi-új rezidens helyén, az AkváriumKlubban.

Az este fénypontja, az egyetlen kanadai balkan-klezmer-gypsy-party-punk- szuper zenekar, az európai fesztiválközönség egyik nagy kedvence, a Lemon Bucket Orkestra és a BalkanBeats alapítója, a szerb születésű, berlini Dj Robert Soko.
A bemelegítésről a RomanoDrom zenekar gondoskodik, majd az elektronikus zenéből ismert DJPalotai különleges balkán szettjére táncolhat a közönség.

Polar Inertia – polimorfikus duó, nemcsak zenészként, de szövegíróként, grafikai munkákban, videókban és speciális live kontribúciókban is védjegyük az egyedi, ködös, mély és finom hangzásvilág. A Polar Inertia 2010-óta tagja a francia új hullámos techno zászlóshajójának, a Dement3d Kiadónak. Esetükben a techno mesél szombaton a LÄRM-ban.

Vasárnap

A Líra-Pontot teljesen klasszikus kávézóként kell elképzelni, ahol a szicíliai Moakból készült ristrettotól (360 forint) a chai lattéig (890 forint) mindent megtalálunk, azonban a hipszter menő új hullámos filterkávézás, aero press és cascara elmarad. Vasárnap is nyitva vannak, úgyhogy indíthatod velük a pihenőnapot.

Az Iparművészeti Múzeum hagyományos designvására idén ősszel is várja a tárgykultúra szerelmeseit iparművészek által készített egyedi, minőségi ékszerekkel, ruhákkal, kerámiákkal és kiegészítőkkel a múzeum patinás üvegcsarnokában, szeptember 27-én 10 és 18 óra között.

A vásár 500 forintos rendezvényjeggyel (3 éves kor alatt ingyenes) vagy a múzeum aktuális kiállításaira érvényes belépőjeggyel látogatható.

Szeptember végén számos országban „ünnep” a kávé világnapja, a kávézók és kereskedések akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa-szerte és a tengerentúlon is.

Magyarországon negyedik alkalommal fognak össze a szakma képviselői, és tehetséges, alkotókedvű baristák avatják be a közönséget a kávé ízgazdag világába szeptember 27-én, vasárnap. Hagyományosan a Nyugatipályaudvar szomszédságában lévő NU Bor és Bisztronómia ad otthont az eseménynek, amikor is a legjobb termőterületekről származó kávék ízlelhetők meg csupán két csésze eszpresszó áráért.

Idén 6. alkalommal rendezik meg a belváros legnagyobb civil kutyás rendezvényét az V. kerületi Szabadságtéren. Céljuk a kulturált kutyatartás népszerűsítése egy példamutató rendezvény keretében, ahol kutyások, nem kutyások, felnőttek és gyerekek, belvárosiak és vidékiek is jól érezhetik magukat. Egy belvárosi park, ahol egész nap szabadon a kutyákkal, a fűben lehet piknikezni, valamint kutyás bemutatók, kézműves piac, gyerekprogramok, koncertek várják a látogatókat.