A Plagio nevű chilei szervezet nyomán 2015-ben ismét kiírták a „100 szóban Budapest” pályázatot. Bárki nevezhet 100 szavas írásával, akit bármilyen módon inspirál a főváros. Rajongás, megszokás, meglepetés, elidegenedés. Mind olyan érzelmek, melyeket néha jó papírra vetni – pláne, ha egy ilyen helyes kezdeményezés keretein belül akár másoknak is megmutathatjuk érzéseinket, gondolatainkat.

2014-ben összesen 738 pályamű érkezett a 100 szóban Budapestre.

Ugyan ez még nem veszi fel a versenyt Santiagóval, ahol 15 éves hagyománya van a pályázatnak, és több tízezren írnak kedvenc városukról, de azt mutatja, hogy van igény, kedv és játékosság bennünk, hogy megmutassuk, mit jelent nekünk a főváros. 100 szó nem sok, mégis nagyon beszédes tud lenni, ha ügyesen fejezzük ki érzéseinket.

Idén három zsűritag válogatja majd ki a legjobbakat: Winkler Nóra, aki ismerős lehet a budapesti kultúrát aktívan figyelőknek, Nagy Dániel Viktor színművész és Szőllőssy Balázs, a Fiatal Írók Szövetségének tagja. A tavalyihoz hasonlóan októberben, a CAFe Budapest fesztivál keretein belül fogják bemutatni a 12 legjobb, legszerethetőbb írást, melyeknek illusztrált változatait a Bálnában meg is tekinthetjük majd.

A 100 szavas írásokat a kezdeményezés honlapján, illetve levélben a Lumen kávézó, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2–3. címre várják egészen szeptember 1-jéig.

A Mindspace két további Budapesttel kapcsolatos interaktív játékra hívja a városlakókat: az egyik egy „kincskereső", a másik pedig egy közösségi történetíró játék.

Hogy kedvet kapjatok a 100 szóban Budapesthez, a 2014-es kedvenceinket ITT találjátok.