Ha városnéző túrát vagy szabadulós szobát keresel, nagyon sok lehetőség közül választhatsz. Nagyjából a kettő között helyezkedik el a nyomkereső túra, amely pince helyett a városban játszódik, eközben pedig megismerkedhetsz Budapest néhány nevezetességével. Az UrbanGo szervezői egy új városélményt ígérnek.

A túra egy e-maillel indul, amelyben megkapjuk a start helyszínét. Nagyon nem kell megijedni, egy könnyen elérhető, belvárosi helyszínről van szó – ennél többet azonban nem mondhatunk.

Érkezésünk után egy-egy frissítőt, illetve egy csomagot kapunk, amelyben benne van minden, amire szükségünk lehet: térkép, centi, a feladatokat tartalmazó kis kártyák, egy keresztrejtvénynek tűnő papír és egy mágnes – vagyis sok olyan dolog, amiről így, a túra kezdetén még fogalmunk sincs, hogy mire fogjuk használni. A sétán természetesen nincsen idegenvezető, az útvonalat a kis kártyák átlapozása után sejteni lehet, de a végső verzió csak lépésről lépésre, a feladatok megoldása közben derül ki.

A kép kinek lassabban, kinek gyorsabban áll össze – mi az utóbbiak közé tartoztunk, de érdemes megfogadni a szervezők tanácsát, és nem ugrálni az állomások között. A játék egy átlagos budapestinek – ha létezik ilyen – nem túl egyszerű, és nem is túl bonyolult. Általában elmondható, hogy új helyszíneket nem fogunk a túra során megismerni, de az adott területet alaposabban járjuk körül, és több érdekes információt is elraktározhatunk.

A játék kitalálója egyébként egy négygyerekes apuka: Miki tizenhat évet várt arra, hogy ötletéből valóság legyen, és társaival megalkossa a nyomkereső túrákat. Ténylegesen tavaly októberben álltak neki a munkának, idén június 1-jén pedig megtartották az első túrát. Az általunk kipróbálthoz hasonló túra nem ismeretlen a külföldi nagyvárosokban vagy például az angol kastélyokban. A tervek szerint egyébként hamarosan olyan túrákra is lehet jelentkezni, ahol csapatok játszhatnak egymás ellen.

Az első útvonalon egyébként éppen tizenhat állomás van, amit nagyjából két-három óra alatt lehet teljesíteni. A játék akkor a legjobb, ha 4-6 fős csapattal vágsz neki. A túra ára 15 000 forint egy társaság számára, időpontot foglalni az UrbanGo honlapján tudsz.