Júliusban sem hagy alább a blockbusterőrület: végre megérkezik a magyar mozikba a Marvel legújabb szuperhősfilmje, a Hangya és a Terminátor-franchise legújabb darabja, a Genisys is. Channing Tatum maradt a sztriptíznél, a Gruból ismert minyonok viszont végre önálló filmet kaptak, amelyből még az is kiderül, miért haltak ki a dinoszauruszok. De lesz még dokumentumfilm Amy Winehouse-ról, geekmennyország Adam Sandlerrel és egy provokatív thriller is. Gyerünk a moziba be!

Terminator: GenisysA Paramount által bejelentett – idén induló és 2019-ben végződő – Terminátor-trilógia javára legyen mondva, nem játszik biztonsági játékot, sőt. A főszereplő gépek érzéketlenségével rúgja fel a franchise eddigi alapjait, a gépek oldalán harcoló John Connorral (Jason Clarke), kétféle múlttal, terminátorok által nevelt főhőssel (Sarah Connor – Emilia Clarke a Trónok harcából) és még annyi más újdonsággal, hogy azt a Skynet szerverei sem bírnák el. Többet így nem is árulnánk el a történetből, sokkal fontosabb az, hogy Arnold Schwarzenegger ismét visszatért az egyik legismertebb szerepéhez, és nosztalgiafaktor ide vagy oda, továbbra is remek terminátor, ráadásul a készítők még az akciójeleneteken sem spóroltak.

Bemutató: július 2. (16)

Magic Mike XXLHárom éve a

Magic Mike egyszerre volt szexi és komoly, önironikus és humoros – úgy volt nyári csajfilm, hogy nem áldozta be az intelligenciát a szórakoztatásért. Ugyan a második rész munkálataiban Steven Soderbergh rendező már csak vágóként és operatőrként működött közre, a folytatás még így is briliáns: megtartotta mindazt, amiért lehetett szeretni az első részt, valamint elmélyítette a karaktereket, és még a sztriptízkoreográfiák is akrobatikusabbak és explicitebbek. A történet elején Magic Mike-ot (Channing Tatum) kidobja az előző rész végén megismert barátnője (Cody Horn), aminek hatására otthagyja bútorkészítő vállalkozását, és újra csatlakozik a régi társaihoz egy búcsúturné erejéig. Innentől pedig jöhetnek a jobbnál jobb vetkőzős jelenetek, a korszellemet telibe találó dialógusok és persze a Soderberghre jellemző, lenyűgözőlátványvilág.

Bemutató: július 2. (16)

Amy – az Amy Winhehouse-sztoriAmyWinehouse életének utolsó szakaszát – elvonókúrák, letartóztatás, lemondott koncertek – mindenki ismeri. De hogy jutott idáig? Hogyan lett egy észak-londoni túlsúlyos tinédzserből a világ egyik legnagyobb énekesnője, és hogy vezetett onnan az út a mértéktelen önpusztításig? Asid Kapadia több mint két órás dokumentumfilmje végigveszi az összes fontosabb állomást az első daloktól az ominózus belgrádi koncertig, ahol Amy már állni sem tudott, és idő előtt befejezte a koncertjét egészen a szomorú végig. Teszi mindezt ráadásul elképesztő részletességgel, rengeteg archív felvételt felvonultatva – nem csak rajongóknak ajánlott a megtekintése.

Bemutató: július 9. (16)

MinyonokA Gru harmadik részére még várnunk kell két évet, de ne búsuljunk – addig is itt van nekünk a címszereplő sárga segédserege, azaz a minyonok. A cuki, halandzsázó sárga lényekről pedig hamar kiderül, hogy több van bennük, mint gondolnánk: ott voltak a történelem összes sorsfordító eseményénél! Miattuk haltak ki a dinoszauruszok, sőt, még a brit koronát is megpróbálták ellopni! Kicsit groteszk hangvételű, de nagyon szerethető mesére számítunk, amely talán képes lesz letaszítani az

Agymanókat az „év animációs filmje”-trónról.

Bemutató: július 12. (12)

HangyaBár még mindig nem tettük túl magunkat azon, hogy nem a Cornetto-trilógia rendezője, Edgar Wright felel majd a Marvel éppen aktuális szuperhősfilmjéért, egyre inkább úgy tűnik, hogy a humor, az akció és a sötétebb tónusok is helyükön vannak a Hangyában. Az épp aktuális szuperhős neve Scott Lang (Paul Rudd), foglalkozását tekintve pedig mestertolvaj, aki a testméretét képes lecsökkenteni úgy, hogy a fizikai ereje közben a sokszorosára növekszik. Amikor egykori mentora, dr. Hank Pym (Michael Douglas) bajba kerül, nem tehet mást, mint hogy végrehajtja az évezred betörését. Ha szerencsénk van, legalább akkorát, és olyat fog szólni, mint annak idején az első Vasember.

Bemutató: július 23. (16)

ÖnkívületTarsem Singh

A sejt után ismét visszatér a sci-fi műfajához! Az Önkívület főszereplője, Damian (Sir Ben Kingsley) gazdag és nagy tiszteletnek örvendő építész, aki azonban halálos beteg, és a napjai meg vannak számlálva. Így amikor a különleges kutatásokat végző intézet, a Phoenix Biogenic embere (Matthew Goodie) felajánlja Damiannek, hogy ha szeretne tovább élni, radikális eljárással áthelyezik a tudatát egy fiatal, egészséges alanyba, azonnal igent mond, és hamarosan egy új testben ébred (Ryan Reynolds). A műtétnek azonban ára van: a gazdatest emlékei rendre előtörnek, így Damian hamarosan nyomozásba kezd, hogy megtudja, kinek is lépett a helyébe. Azonban ezt nem mindenki nézi jó szemmel. Az indiai rendező új filmje ügyesen egyensúlyozik a provokatív thriller és a csavaros sci-fi közti határvonalon, miközben nem átall lételméleti kérdéseket is boncolgatni.

Bemutató: július 23. (16)

PixelEgy, a kilencvenes évek katasztrófafilmjeit idéző ámokfutás, amelyben Pac-Man, DonkeyKong és a Space Invaders űrlényei csapnak AdamSandler és a Trónok harcából ismerős Peter Dinklage geekosztagával? Mindez megszórva annyi popkulturális kikacsintással, amennyit egy egész Family Guy-évad sem bírna el? Tökéletes! Chris Columbus új filmjének eddigi előzetesei alapján az altesti poénok koronázott királya ismét valami tényleg szellemeshez és eredetihez adta a nevét. A monitorból kilépő árkádhősök persze mindenkiben nosztalgiát ébresztenek majd, aki a nyolcvanas években megfordult valamelyik játékteremben – ez pedig párosítva pár szellemes egysorossal és némi öniróniával könnyen a nyár egyik legkellemesebb meglepetését eredményezheti.

Bemutató: július 30. (12)