1994. Magyarország már túl van a rendszerváltáson, épül és fejlődik az önálló állam, és már egymásnak adják a kilincset a nemzetközi sztárok. Életében először a magyar fővárosba érkezik Michael Jackson is, hogy leforgassa egyik legemlékezetesebb kisfilmjét. Ez fordulópontnak bizonyul az egyik Erzsébet téri fa életében is: innentől kezdve már nem csupán egy a sok közül, hanem zarándokhely.

Michael Jackson a HIStory album promóciós klipjének forgatására utazott Budapestre 1994-ben – tudjátok, ez az, amelyikben a Hősök tere panoptikuma Michael gigantikus szobrával bővül –, és emlékezetes vizit során a Kempinski Szálló királyi lakosztályában szállt meg. Erzsébet térre néző ablakai alatt, egy fa árnyékában rajongók táboroztak le, akik hangos ünneplésben törtek ki, amikor Michaelt sejtették látni. Jutalmuk nem maradt el: a pop királya többször is üdvözölte őket az ablakból.

Két évvel később, az 1996-os világturné keretében Michael kétszer is visszatért Budapestre: először helyszínbejáráson volt későbbi fellépésének helyszínén, a mai Puskás Ferenc Stadionban, másodszor pedig a koncertre érkezett – ez volt az első és egyetlen show-ja itt. Az énekes ismét a királyi lakosztályt vette igénybe, és alant, a téren ismét összegyűltek rajongói, hogy legalább egy pillanatra kontaktust teremthessenek hősükkel: ő pedig újra a kedvükben járt. Noha karrierjének hátralevő részében a sztár többé nem lépett fel Magyarországon, látogatásainak emlékét máig őrzik nem csupán hűséges követői, de a Kempinski is: Michael autogramja a hotel vendégkönyvének féltve őrzött kincse.

Amikor 2009. június 25-én végigsöpört a világon Jackson váratlan halálának szomorú híre, a gyászoló rajongók újra összegyűltek az Erzsébet tér ominózus fája alatt, ahol több mint egy évtizeddel azelőtt a sztár személyes figyelmével tisztelte meg őket. A közös virrasztás során gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el a fa tövében, amelynek törzsére a sztár több fotója is kikerült. Bár ők kénytelenek voltak egy idő után hazamenni, az emlékhely maradt, és úgy tűnik, ezt a hatóságok is tiszteletben tartják: az eltelt időben elhelyezett tárgyakat nem távolították el, így egyre több rajongó róhatta le tiszteletét a spontán kialakított szentélynél. Michael Jackson emlékfája szép lassan egyike lett Budapest látványosságainak.

De hogyan is kell elképzelni a Jackson-kultusz budapesti zarándokhelyét? A fa törzsét három méter magasságig a pop királyának képei díszítik: az összképet közéjük tűzött műanyag virágok és csillámos csillagok teszik teljessé. A fát szépen gondozott virágok és Michael képével gravírozott mécsestartók veszik körül – és ha picit több időt töltünk el az itt álló padok valamelyikén, akkor nagy valószínűséggel felbukkan mellettünk a sztár egyik vagy másik magyar rajongója, akit az ezt kommunikáló kitűzőről vagy a rövid nadrágszár-fehér zokni-fekete cipő kombinációról ismerhetünk fel.

Az emlékfa évente kétszer elevenedik meg igazán: Michael Jackson születésnapján (augusztus 29-én), illetve tragikus halálának évfordulóján (június 25-én) mindig újabb, szívfacsaró emlékekkel gazdagodik. A relikviák egy része kedvesen giccses (pl. Michael angyalszárnyakkal), míg a néhai sztárnak szóló, kézzel írt személyes üzenetek egyértelmű példái az iránta érzett szeretetnek. Szép tiszteletadás ez a legenda és életműve előtt, mi is büszkék lehetünk rá.