Lassan megszokhatjuk, hogy májusban a Millenárist ellepik a legjobb éttermek standjai, az ínyenc vendégek, a levegőben pedig a friss ételek illata száll. A hazai gasztronómia legjavát bemutató fesztivál szervezői idén is egy klasszikus magyar ételt állították a középpontba.

Az idei az ötödik év, hogy a Costes-tulajdonosként amúgy is a hazai gasztronómia egyik központi alakjaként ismert Gerendai Károly és a Sziget szervezi a Gourmet Fesztivált. A profi szervezés nemcsak a fesztiválra terjed ki, hiszen még tíz nap van a fesztivál kezdetéig, de Gerendaiék máris egy exkluzív eseménnyel készültek: a mai sajtótájékoztatóra négy kiváló vidéki étterem séfjét hívták meg, hogy mutassák be, mit gondolnak a paprikás csirkéről.

Az encsi Anyukám mondta nem hazudtolta meg magát, és egy remek, olaszos paprikás csirkét készített. A tanyasi csirkét kézzel gyúrt, házi tésztába tették, amihez könnyű, szifonból fújt szószt készítettek. Az alkotóelemek közt felfedezhető kevés kapribogyó, koriander és petrezselyem is, ez tovább könnyítette és fűszerezte az ételt, a kemencében, parázson sült kápia mélységet adott a szósznak, a megperzselt héjat pedig a díszítéshez használták fel.

A balatonszemesi Kistücsök egy préselt, vákuumba tett és így hőkezelt húst készített, amihez paprikás szószt és liszt nélkül készített „tojásos galuskát” szervíroztak. A fogás legizgalmasabb pontja a roppanós, kéregszerű felső rész volt, ami szépen harmonizált az alatta található puhább húsrétegekkel.

A debreceni Ikon séfje gőzölt tésztabatyuba tette a puhára készített libazúza-pörköltet és az apróra vágott, tejfölös "uborkasalátát". Eredeti módon értelmezett és nagyon finom paprikás csirke lett a végeredmény, ami ráadásul összehatásában a leginkább emlékeztetett az eredeti ételre.

A soproni Erhardt Étterem séfje merészet gondolt és hús nélkül, gyakorlatilag alkotóelemeire szedve készítette el a villásreggeliként is felszolgálható paprikás csirkét. A tanyasi tojásokat 62 fokos vízben ideális állagúra főzték, majd egy krémes paprikás mártásra helyezték. Erre zöldpaprika, különböző színű és ízű paradicsomok, újhagyma, petrezselyem, tejföl espuma, zöldség tápióka és pirospaprika por került. A mezőnyben ez volt a legmerészebb és egyben a legszebb étel.

Nem nehéz elképzelni, hogy május 21. és 24. között milyen gasztronómiai élményekben lehet részünk, ha kilátogatunk a Millenáris Parkba. Jövőre pedig mindezt a Bocuse d’Or európai döntője utáni napokban tehetjük meg.